Itt van az ősz, itt van újra…


Hihetetlen sebességgel köszöntött be az ősz. Bár hűvösebb az idő, a nap is kevesebbet süt, mégiscsak csodálatos évszak. Az állatok készülődnek a télre, a növények levetik nyári öltözéküket, felöltik a színes őszi kabátjukat.


Az évszakváltás mindenki hangulatát érinti, de nem jelent feltétlenül depressziót egy kis őszi-téli melankólia. Az őszi szezon kiváltotta hangulati hullámvölgy oka a napsütéses órák számának drasztikus csökkenése. Egy-egy hidegfront uralma alatt napok telhetnek el anélkül, hogy a nap kisütne, s a fény hiánya miatt szervezetünk a nyáron megszokottól jóval kevesebb szerotonint termel, amely jó közérzetünkért felelős.

Ahogy odakint hűvös-esősre vált az idő, hatalmas energiára van szüksége a testünknek és a lelkünknek is. Az ősz eleje a tervezés időszaka is az életünkben, ilyenkor végig gondolhatjuk mit szeretnénk elérni az új tanévben, vagy az év végéig, és azt, hogy hogyan érhetjük el céljainkat.

Mivel a melankólia egyik fő oka a természetes fény hiányában rejlik, a legjobb megoldás, ha minél több időt töltesz a szabadban, vidd magaddal családodat, barátaidat. Egy-egy stresszes nap után csodás kikapcsolódás lehet, ha teszünk egy fél órás sétát a közeli erdőben, vagy csak elmegyünk egy parkba.

Viselj színes ruhadarabokat, vedd körbe magad élénkítő, fáradtságűző színekkel. A sárga például erősíti az idegeket, és jókedvre derít. A kék vagy a lila nyugtató, a zöld roboráló hatású. A narancssárgát depresszió ellen ajánlják, de az emésztési zavarok csökkentésében és az immunrendszer erősítésében is pozitív szerepet játszik. A vörös serkenti a vérkeringést, felpezsdíti a gondolkodást.

A kinti fényhiány a lakásban is megmutatkozik, ezáltal úgy tűnik, mintha kisebbek lennének bent a terek. Kisebb berendezési tárgyaidat ilyenkor át is helyezheted, de legkönnyebben a fény segítségével növelheted a teret. Inkább szórt fényt alkalmazz, és helyezz el a lakás több pontján illatos gyertyákat. Tegyél minél több élő, zöld növényt a lakásba, emellett az erdőben, a kertben vagy parkokban gyűjtött ágakból és termésekből is készíthetsz különféle dekorációkat. Ezeket teheted vázába, fonott kosarakba, kis kézügyességgel készíthetsz belőlük fali vagy asztali díszt is.

A levertséget a vitaminhiány is okozhatja. Fokozottan ügyelj a kiegyensúlyozott, vitaminban gazdag étkezésre. Ajánlott sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, segíthetnek a zöld növények, a szőlő, az alma, az olíva, az aloe vera, a zöld tea és az alga. Az ok a növények harsogó zöld színe, amely elárulja, hogy sok polifenolt, azaz szekunder növényi anyagot tartalmaznak. Ezek közé tartoznak a flavonoidok is, azaz a növényi színezőanyagok. De a flavonoidok nem csak a zöld színt adják: semlegesítik a szabad gyököket, elpusztítják a baktériumokat is.

A folyadékbevitelre nem győzőm egész évben felhívni a figyelmet. Napi 2,5 – 3 l, lehetőleg tiszta víz fogyasztása ajánlott. A szervezet hamarabb szabadul meg a méreganyagoktól és a testünk, bőrünk hidratálásában is jelentős segítség a víz.

Munkából hazaérve öltözz át, szabadulj meg a kényelmetlen viselettől. Ha már esetleg párod is otthon van, vehetek egy közös fürdőt, vagy zuhanyozhatok le. A víz elmossa a fáradtságot, nem csak a testet, de a lelket is megtisztítja. Egyszerűen felfrissítenek, és megnyugtatnak a víz sugarai.

Olvashatsz, hallgathatsz zenét is, egy kis relaxálás, pihenés kizökkent a hétköznapi világból, közben eltávolodhatsz a problémáidtól. Ugyan ettől nem oldódik meg egy csapásra minden, de te biztosan megkönnyebbülsz.

A kiadós alvás segít másképpen láttatni a világot. Az álmok pedig elrepítenek a vágyak országába, ahol minden sokkal egyszerűbb. Alvásra már csak a regenerálódás miatt is szükségünk van, tehát nyugodtan engedélyezz magadnak néha egy kis luxusnak nem számító szunyókálást nap közben is.

Ha mindezek ellenére nem javulnak a tüneteid, továbbra is tartós fáradtság érzéssel, feszültséggel, állandó álmossággal, feledékenységgel küzdesz, akkor lehet, hogy depresszióban szenvedsz. Erről bővebben legközelebb írok majd.

Addig is remélem, hogy az alábbi videó, mely Vivaldi-Négy évszak-Ősz zenéjére készült, segít Neked is felfedezni az ősz szépségeit!

Minden évszaknak megvan a maga szépsége! Csak tudni kell fölfedezni és értékelni! Petőfi Sándor szavaival élve: “Itt van az ősz, itt van újra, S szép, mint mindig, énnekem. Tudja isten, hogy mi okból Szeretem? de szeretem.”

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

1 hozzászólás:

  1. Bize Erika

    A képen látható őszi színek zenei aláfestéssel idevarázsolták a természet minden szépségét. Holnap megyek a természetbe!!!!