Nyár végi összegzés


Az elmúlt hetekben kicsit elvonultam, takarítottam, én is tisztultam, majd megértettem, elfogadtam, megengedtem, és elengedtem mindazt, ami már csak foglalta a helyet az életemben, az elől, ami jönni akar.


Túl sok volt a sokk, ami félelemből (azaz tudatlanságból), idejétmúlt beidegződésekből, elvárásokból (elvárások másoktól felém, elvárások tőlem mások felé), valósnak hitt külső és belső kényszerekből táplálkozott. Érzelmeim és reakcióim megvizsgálva újra fel kellett ismernem, hogy mivel teli edénybe nem lehet önteni, ezért időnként nem árt önvizsgálatot tartani, és takarítani, selejtezni.

Sokan, sokféle objektíven keresztül nézzük a világot, és ez így is van jól, csak nem mindegy, hogy ezáltal falakat (kerítéseket) vagy hidakat építünk egymás közé.

Mivel nemcsak túlélni szeretném a napokat, hanem teljességében meg is élni a pillanatokat, ezért nem furdal a lelkiismeret, ha másoknak esetleg épp nem tudok, vagy nem akarok megfelelni, és az se olyan nagy baj, ha valaki nekem nem tud, vagy nem akar megfelelni.

Továbbra sem érdekelnek a manipulációk, a játszmák, mert csak a nyílt, tiszta, szeretetteljes létezés által maradhatunk meg embernek az embertelenségben.

Fény és árnyék váltották egymást az elmúlt hetekben bennem és körülöttem, dühöngtem, sírtam, lemerültem, feltöltekeztem, örültem, nevettem, most rend van, és végtelenül hálás vagyok érte.

Persze még sok mindent nem tudok magamról és a világról, és biztos leszek még lenn és fenn is, elvégre élethosszig tartó tanulásban vagyok. Az elmúlt egy hónap mindent egybevetve ajándék volt, magamtól magamnak, és friss lendületet, erőt, bátorságot, hitet kaptam belőle az előttem álló újabb változásokhoz.

„A világ megismerése érdekes, hasznos, gyönyörködtető, félelmes vagy tanulságos; önmagunk megismerése a legnagyobb utazás, a legfélelmesebb felfedezés, a legtanulságosabb találkozás. Rómában vagy az Északi Sarkon járni nem olyan érdekes, mint megtudni valami valóságosat jellemünkről, tehát hajlamaink igazi természetéről, a világhoz, a jóhoz és rosszhoz, az emberekhez, a szenvedélyekhez való viszonyunkról.” Márai Sándor

„A másokkal való kapcsolataimban arra a következtetésre jutottam, hogy hosszú távon nem segít, ha másnak mutatkozom, mint ami vagyok. Nem használ, ha nyugodtan és kedvesen viselkedem, mikor valójában mérges és kritikus vagyok. Nem jó, ha úgy teszek, mintha tudnám a megoldást, ha egyszer nem tudom. Nem használ, ha szívélyesnek látszom, amikor éppen ellenséges vagyok. Nem használ, ha magabiztosnak akarok tűnni, mikor éppen bizonytalan és rémült vagyok. (…) A legtöbb hiba, ami emberi kapcsolataimban előfordul, éppen annak tulajdonítható, hogy valamiféle védekezésből másképp viselkedem kifelé, mint ahogy belül érzek.” Carl Rogers

„Nem ismerek reménykeltőbb érzést, mint az ember kétségbevonhatatlan képességét, hogy tudatos erőfeszítéssel felemelje saját életét.” Henry David Thoreau

„A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt, a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal jobbnak találjuk a külvilágot is.” Prof. Dr. Bagdy Emőke

Tina Turner – Sarvesham Svastir Bhavatu – (Peace Mantra)

„Váljon a jól-lét, a béke, az egység, a nyugalom, a boldogság, és a boldogulás elérhetővé mindannyiunk számára.”

A belső munkát mindenkinek önmagának „kell” elvégeznie, vennünk „kell” a fáradtságot, vállalnunk „kell” a kényelmetlenséget és tennünk „kell” a saját utunkért. No persze semmi sem kötelező, de higgyétek el, hogy másképp nem lehet, és nem is érdemes.

Ha jó mélyre ástok önmagatokba, akkor reményeim szerint ti is felismeritek, hogy akár a rózsaszín szemüveg, akár a gyűlölködés, vagy a közöny mind-mind tévutakra vezetnek. Kívánom mindenkinek a gondolat, a szó, a tett tisztaságát, hozzon áldott felismeréseket, megújulást, rendet, békét, szeretetet a ti életetekben is az elkövetkező időszak!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!