Tenni is kell érte!


A minap elég rendesen “kérdőre vontak”, hogy miért mindig pont én csinálok bizonyos dolgokat, mikor az nem is az én “kötelességem” volna. Válaszként egy tanmese: Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember…


Név szerint Mindenki, Valaki, Bárki és Senki.

Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akadt egy fontos feladat, amit sürgősen meg kell csinálni. Mindenki biztos volt benne hogy Valaki megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, viszont Senki sem csinálta meg. Valaki nagyon megdühödött emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Mindenki úgy gondolta, hogy Bárki megcsinálhatná, de Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a munkát. Végül Valaki lett az, akit Mindenki okolt, amiért Senki nem csinálta meg azt, amit Bárki megtehetett volna.

Mit lehet mindebből tanulni? Azt, hogy legyen az a család, vagy egyéb közösség, Valakinek el kell kezdeni az éppen aktuális feladatokat, ha épp Senki nem képes rá… Nem feltétlenül azt kell nézni, hogy kinek is a kötelessége, csak csinálni kell… Ugyanis ha vannak Valakik, akik húzóerőként előbbre viszik az ügyeket, akkor az a közösség halad. Ha nincsenek Valakik, akkor nem halad. Úgy érzem, Én Valaki vagyok.

Ha Mindenki érezné magát Valakinek, akkor haladnánk. Hogy lehetne ezt elérni? Szerintem úgy, hogy ha lenne mindig egy Valaki, aki találna maga mellé még egy Valakit, akkor közös erővel abban a közösségben egyszer csak elterjednének a tenni is akaró Valakik, és akkor végre megvalósulna az igazi csapatmunka.

A négy ember közül TE melyik vagy?

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.