Te magad légy a változás


Szülőként sokan megtapasztalhattuk már, hogy a nevelésben a szavaknál sokkal fontosabb a példaadás, mivel a gyerekek elsősorban minket és másokat utánozva, másolva tanulnak.
Tanácsaink, útmutatásaink, észérveink mit sem érnek,

 

és nem is hitelesek, ha mást mondunk, mint ahogyan cselekszünk. Példaként hoztam egy elgondolkodtató történetet:

„Egy anya elvitte Mahátma Gandhihoz a kisfiát. Így könyörgött:
– Kérlek Mahátma, mondd meg a fiamnak, hogy ne egyen cukrot.
Gandhi egy pillanatra megállt, aztán azt mondta:
– Két hét múlva hozd vissza a fiadat.
A meglepett asszony megköszönte a dolgot és azt mondta, így is fog tenni.
Két héttel később az asszony visszatért a fiával.
Gandhi a gyerek szemébe nézett és azt mondta:
– Ne egyél cukrot!
Hálásan, de meghökkenve kérdezte meg a nő:
– Miért mondtad azt, hogy két hét múlva hozzam vissza? Akkor is megmondhattad volna neki ugyanezt.
Gandhi azt válaszolta:
– Két héttel ezelőtt még én is ettem cukrot.”

„Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban” – mondta egyszer Mahátma Gandhi, azaz Mohandász Karamcsand Gandhi, és ez a jó tanács a gyereknevelésen túl az élet minden területére érvényes, mivel hajlamunk van rá, hogy önmagunk tulajdonságaival szemben elnézőbbek, míg mások tulajdonságaival kapcsolatban kritikusabbak legyünk.

„Képzelj magad elé egy magányos bölcset, amint egy sötét úton sétál végig pirkadat előtt, és a kezében tartott lámpással utat mutat embertársainak! Az efféle bölcsek, a világosság hordozói csak azt az utat mutathatják meg neked, amelyet hajlandó vagy követni. Ha letérnek az útról, követőik is irányt tévesztenek. Ha te lennél ez a bölcs, vajon képes lennél-e példáddal utat mutatni az embereknek?” Mahátma Gandhi

Mindenki a saját meggyőződése, világlátása szerint éli az életét. Az emberek jó részét a magukról elhitt, sokszor téves feltételezések akadályozzák a változásban, míg mások inkább a külső kényszerítő körülmények hatására változtatnak.

A példaképnek választott emberek megmutatják, hogy sok kis lépéssel is jelentős változás érhető el. Motiválnak minket arra, hogy kiaknázzuk a bennünk rejlő képességeket, és bátorítanak a szabad akaratunkból történő változásra.

Egy hindu közmondás szerint: „Abban nincs semmi csodálatos, ha valaki másnál kiválóbbak vagyunk. Igazi csoda a korábbi önmagunkhoz képesti kiválóságban mutatkozik meg.”

Nagy a felelősségünk, hisz akarva-akaratlanul is hatást gyakorlunk másokra, szavainknál, véleményeinknél azonban sokkal beszédesebbek tetteink. Lényeges, hogy úgy viszonyuljunk a természethez, az állatokhoz, és az emberekhez, hogy ne elrettentő és elkerülendő, hanem követendő példák legyünk, mert ez határozza meg igazán, hogy milyenné lesz világunk.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!