Személyiségtípusok


Egy klasszikus anekdotával kezdeném a személyiségtípusok bemutatását: Franciaországban a király nagy lendülettel nyakaztatja az ellene szegülőket. Már csak négy ember van hátra, amikor elromlik a guillotine.Vidáman megszólal az első halálraítélt, a fáradhatatlan mókamester:
-Há – há! Micsoda buli van! Mondtam én, hogy ma is szép napunk lesz.
-Hülye király! Még egy normális guillotine-ja sincs! – csattan fel dühösen a másik, az örök hangadó.
-Végül is ráérünk. Nekem mindegy. – dünnyögi a harmadik, a nyugalom szobra.

Csak az elmélyült gondolkodó töpreng magában, mialatt behatóan vizsgálgatja a szerkezetet: -Szerintem én meg tudnám javítani…

Négy ember, négy hozzáállás… Ha egyformák lennénk, tökéletesen kiszámítható lenne mindenki reakciója. Pontosan tudnánk, mire van szüksége a másiknak, és mit hajlandó ezért adni cserébe… “CSAK” pont az élet sója hiányozna!

“Ha nem érted, hogy egy épeszű ember miért viselkedik úgy, ahogy te sohasem tennéd, gondolkodj el azon, lehet, hogy nem hülye, csak más a személyiségtípusa.” Florence Littauer

Az igazi önismeret célja, hogy önmagunk megismerésén túl saját belső világunkból kilépve egyre inkább képessé váljunk mások lelki világába bepillantani, önmagunk és mások érzelmeinek, cselekedeteinek, viselkedésének mozgatórugóit felismerni, megérteni, elfogadni és megfelelően kezelni.

“Ha tudjuk, kik vagyunk, és mit miért teszünk, akkor már kezdjük megérteni önmagunkat, jobbá tenni személyiségünket, és megtanulni, miként élhetünk együtt másokkal.”

Alapvetően négyféle személyiségtípus létezik, mindegyiknek megvannak az erősségei és gyengeségei. Ha megértjük az ezek közötti különbséget és felismerjük, hogy melyik jellemző ránk, akkor jobban értjük majd a cselekedeteink és a környezetünk viselkedése mögötti indítékokat, ami átértékeli az emberekkel való kapcsolatainkat.

“A jövőnk néha attól függ, kik vagyunk, nem attól mit akarunk.” Nicholas Sparks

A személyiségeket két csoportba sorolhatjuk. Van két extrovertált: a szangvinikus és a kolerikus. Ők az energiájukat kifelé hasznosítják azáltal, hogy tevékenységekre vagy emberekre fektetik a hangsúlyt. Az a céljuk, hogy megváltoztassák a világot.

A másik két típust introvertáltnak hívjuk. Ők a melankolikus és a flegmatikus vérmérsékletűek. Ez a kettő az energiát befelé hasznosítja, gondolkodásra, elmélkedésre. Az extrovertáltakkal szemben az a céljuk, hogy megértsék a világot.

Pár jellemző a teljesség igénye nélkül (nem ér megsértődni!):
A szangvinikus beszédes, élénk, vicces, társaságkedvelő, szétszórt, meggondolatlan.
A kolerikus határozott, vezető, döntésképes, versengő, érzéketlen, önfejű.
A melankolikus megfontolt, rendszerető, precíz, együtt érző, borúlátó, sértődékeny.
A flegmatikus csendes, békés, kényelmes, kiegyensúlyozott, lassú, határozatlan.

A sokféle csoportosítás ellenére akadnak közös elemek: Nincs kizárólag jó vagy rossz típusú ember. Kinek ez, kinek az az erőssége-gyengesége. Személyiségünknek vannak állandó vonásai. És vannak, amelyeket a pillanatnyi lelkiállapotunk határoz meg. A valóságban tiszta típusok szinte sohasem fordulnak elő. Az egyes kategóriák jellemzői a legtöbbször keverednek, átfedik egymást.

Ha a szíved mélyén el tudod fogadni, hogy senki sem született jobbnak vagy rosszabbnak nálad, akkor egy óriási lépést tettél előre a jobb kapcsolatok felé vezető úton.

“Ne várd el az emberektől, hogy mások legyenek, mint amik valójában. És magadtól sem.”
Richard Russo

Egyik kedvenc könyvem részletesen bemutatja a négy vérmérsékleti típust, kitér a fő csoportok mellett a lehetséges keveredésekre is.

Szeretettel ajánlom figyelmedbe Florence Littauer: Személyiségünk rejtett tartalékai (eredeti címe angolul: Personality Plus) című könyvet. Nem könnyű hozzájutni, de nem lehetetlen. Megéri, mert szórakoztató, humoros és nagyon hasznos olvasmány.

A könyvből megtudhatjuk, hogy népszerű szangvinikusok vagyunk, akinek állandóan jár a szája, és szeret különc, egyedi módon öltözködni; vagy inkább a tökéletes melankolikusok táborát erősítjük jól fejlett precizitásunkkal, és komolyságunkkal; vagy netalán erőteljes kolerikusként azonnal magunkhoz ragadjuk a vezetést; esetleg békés flegmatikusként kicsit álmosan és unottan szemléljük a környezetünk sürgés-forgását.

Természetesen nincsenek tiszta típusok. Túl egyszerű és unalmas lenne. Minden ember a négy típus egyedi keveréke. A vérmérséklet velünk született. Mégsem változatlan. A környezet formál mindegyikünket. Ezáltal válunk még érdekesebbé és egyedibbé.

A könyv különleges ajánlata, ajándéka egy személyiségteszt. A könyv elolvasása közben és a teszt kitöltése után képesek leszünk feltárni saját és embertársaink erősségeit és gyengéit. Használati utasítást is kapunk, főleg magunkhoz, azaz ahhoz, hogy hogyan tudjuk kihozni a maximumot abból a “vérmérsékleti mixből”, ami ránk jellemző. Végeredményben rejtett tartalékaink mozgósításával elégedettebb, boldogabb emberré tudunk válni.

Ismerd meg, és fogadd el Önmagad, hogy megismerj és elfogadj másokat!

 

Ui: Addig is, amíg meg tudod vásárolni a könyvet, ITT elolvashatod. 🙂

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

6 hozzászólás:

 1. Szórakoztató a könyv olvasása, mert közben az ember magát és az ismerőseit is igyekszik beazonosítani! Jó azért észben tartani, hogy a világ sokféle, nincsenek szabvány, “tiszta” személyiségtípusok!

 2. Szerintem ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, hiszen egy “kulcsot” kaphat kézbe, amivel a másokkal való kommunikációjának eredményességét megtöbbszörözheti.

  • Energildi

   Kedves Béla!
   Ez a könyv számomra tökéletes alapnak bizonyult az önfejlesztés útján.
   Ezért is tartom nagy becsben és hálásan köszönöm ez úton is, hogy annak idején megajándékoztál vele!

   Kedves Zita!
   Valóban voltak hahoták a könyv olvasása közben és döbbenetek a teszt kitöltése után, mikor felismertem önmagam és mások egy-egy “tipikus” hozzáállását.
   Persze, mint mindenre az életben, az emberekre is igaz, hogy nincs két egyforma, de pont ez a lényeg, és ettől érdekes!:-)

 3. Földiné Csúcs Mária

  Legutóbbi olvasmányaim alapján én 14 embertípusról és 23 viselkedés típusról olvastam. Igaz konkrétan, hogyan kell, lehet jellemezni még nem jutottam el. Viszont érdeklődve várom az igazi folytatást. Minderre az interneten egy pszichiátereket továbbképző oldalon bukkantam.

  • Energildi

   Kedves Mária!

   Biztosan van még számtalan más meghatározása az embertípusoknak, mostanában pl. egy újfajta embertípus meghatározásról olvastam, ők az ikonoklasztok. A meghatározás szerint ők azok az emberek, akik képesek megcsinálni azt, amire a legtöbben azt mondanák, lehetetlen. Számukra ugyanis ez a fogalom nem létezik, mert egyszerre csak bevillan a megoldás, és ettől kezdve nincs megállás, elindulnak és megvalósítják. Az igazi ikonoklaszt szociálisan is érzékeny és tájékozott. Ez alapvető érdeke, hiszen ahhoz, hogy egy-egy ötletből valóság legyen, sok más ember segítsége is kell. Ha ez nincs meg, akkor minden törekvése hiábavaló lesz.

   Egy angol agykutató megpróbálta felderíteni mindezt, és kiderült, hogy az ikonoklasztok elég kevesen vannak. Holott többen is lehetnének, ha nem ijednénk meg annyiszor. Mert eredeti ötleteink azért még akadnak. A félelmeink azonban megakadályozzák, hogy elinduljunk és megvalósítsuk legjobb terveinket.

   Nekem tetszik ez az újfajta embertípus. 🙂

 4. Nekem nagy élvezet volt elolvasni ezt a könyvet. A belecsempészett humor teszi felejthetetlenné és olvasmányossá. Ajánlom mindenkinek! 🙂