Európai Mobilitási Hét 2010.


2010. szeptember 16. és 22. között több száz város és település (köztük 95 magyar) vesz részt Európa-szerte és Európán kívül a rendezvénysorozaton, amely a fenntartható városi közlekedésnek szentelt legjelentősebb globális esemény.


A mobilitási hét célja, hogy a személygépkocsival szemben környezetbarát alternatívákat ajánlva megváltoztassa az emberek közlekedési szokásait. A városlakók lehetőséget kapnak az alternatív közlekedési módok kipróbálására, és a helyi hatóságoknak is lehetőségük nyílik új szolgáltatások és infrastruktúrák tesztelésére. Az eseménysorozat tetőpontja szeptember 22., az autómentes nap lesz, amikor a részt vevő városok és települések egyes területeiken kizárólag a gyalogos-, kerékpár- vagy tömegközlekedést engedélyezik.

Az idei rendezvénysorozat – “Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” mottóval – kiemelten azokra a káros hatásokra szeretné felhívni a figyelmet, amelyeket a városi közlekedés jelenlegi tendenciái gyakorolnak az emberek egészségére.

Jobb levegőt ígér Budapest 2010. szeptember 18-19-én, mint a benzingőzös hétköznapokon. A világörökség részét képező Andrássy úton különböző kulturális és sportműsorok, játékos vetélkedők lesznek, a területet átmenetileg zöldbe öltöztetik a szervezők. A máskor forgalmas úttestekre kávézók, sörözők telepednek, a dugók helyett szabadon jöhetnek-mehetnek a városlakók – persze autómentesen.

Szeptember 18-án délelőtt 10 órakor kezdődnek a műsorok az Andrássy úton. A Zöld Korzó Fesztiválon kerék-várossal találkozunk a Bajcsy-Zsilinszky útnál, majd az Opera környékén a fővárosi kőszínházak és alternatív színházak Évadnyitó Fesztiválja szórakoztatja este 10-ig a közönséget. Nézelődhetünk, vásárolhatunk a népi iparművészeti kirakodó vásáron. Ismerkedhetünk napelemes és lábbal hajtott, elektromos és hibrid autókkal, kerékpáros Bringó-hintóval tekerhetünk végig a főváros leghosszabb „zöld sugárútján”. Szeptember 19-én pedig Tekerj velünk! – tánc lesz az Andrássy úton! Az egész napos korzózásban elfáradtak az úton kizöldült gyepszőnyegre heveredhetnek, miközben kemencés lángossal csillapíthatják éhüket és frissen csapolt sörrel olthatják szomjukat.

2010. szeptember 22-én, az Európai Autómentes Napon kerül sor az immár hagyományos bringás Critical Mass-felvonulásra is.

A rendezvények egyik hosszú távú célkitűzése az, hogy rávegye a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó embereket, hogy az utazáshoz fenntartható alternatív közlekedési módokat vegyenek igénybe.

A globális felmelegedés, a szmog, a kimerülő energiaforrások fontos témák. Már a ma élőket is veszélyezteti, és felelősséggel tartozunk a saját gyermekeink, és az utána következő generációk sorsáért is. Azok, akik ha kell, ha nem, autóba ülnek sokszor mondják, hogy nem normális viszonyok uralkodnak a tömegközlekedésben egy európai fővárosban.

Nagyon szeretek autózni (némely napokon autó nélkül létezni sem tudnék), és a tömegközlekedés sem tartozik a kedvenceim közé, mégis úgy gondolom, hogy nem kell mindig autóba ülni!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!