A Dalai Láma nálunk


Hatalmas megtiszteltetés és öröm ért minket. 🙂 Tíz év után újra hazánkba látogatott Őszentsége, a XIV. Dalai Láma (a név jelentése: a Bölcsesség Óceánja), aki korunk egyik legkiemelkedőbb spirituális vezetője.


A budapesti Papp László Sportarénába tartandó előadásaira már minden jegy elkelt, ám akik szeretnének részese lenni ennek az élménynek azok az interneten élőben követhetik tanításait, teljesen díjmentesen. Már több mint 60 országból jelentkeztek az előadásra, amelynek megtekintéséhez csupán regisztrálni kell ITT.

Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma 1935. július 6-án született egy földműves család gyermekeként egy Takcer nevű tibeti faluban. Szülei Lhamo Dhondupnak nevezték el. Két éves korában jóslatok alapján a Dalai Láma tizennegyedik reinkarnációjaként azonosították és Lhaszába vitték.

1940 február 22-én, öt és fél éves korában a Dalai Lámát formálisan megkoronázták, ekkor vette fel a Tenzin Gyatso nevet. Tanulmányait hat évesen kezdte meg. Tantárgyai közé tartozott a dialektika, a tibeti kultúra és művészet, nyelvtan, nyelvészet, orvostudomány, és a legfontosabb tantárgy, a buddhista filozófia is.

Amikor a kínai hadsereg 1950-ben megszállta Tibetet, megkezdődött az ország kálváriája. Tíz évvel később több ezren vesztették életüket a vérengzésekben, így a Láma és több tízezer tibeti a Himalája hegyein keresztül menekült Indiába. A dalai láma egész életében elkötelezetten harcolt népének jogaiért – 1989-ben Nobel-békedíjat kapott.

Munkássága elismeréseként 2007-ben az amerikai Kongresszusi Aranyéremmel tüntették ki, 2008 végén a prágai Jagello Egyetem díszdoktorává avatták, 2009 februárjában Róma, 2009 májusában Varsó díszpolgára lett. 2009 szeptemberében Ján Langos-díjat kapott Pozsonyban az emberi jogokért és a demokráciáért folytatott küzdelme elismeréseképpen, 2009-ben pedig Tom Lantos-díjjal tüntették ki.

Bár önmagát egyszerű szerzetesként aposztrofálja, a XIV. Dalai Láma nemcsak Tibet szellemi és világi vezetője, hanem a béke karizmatikus nagykövete is. Tanításai és utazásai során az együttérzés, a tolerancia, az erőszakmentesség alapvető értékeire hívja fel a figyelmet, így utalva arra a három elvre, amelyek mellett aktívan elkötelezett.

Emberi lényként első célja, hogy az emberiséget és a világot szolgálja. A Dalai Láma, mint Nobel-Békedíjas azon a véleményen van, hogy a boldogság igazi forrása az együttérzés és a türelem. Ezek a jellemvonások nem feltétlenül a vallásos hitből, vagy vallásos gyakorlatokból eredeztethetők. Minden emberei lény magában hordozza az együttérzés, és az erőszakmentesség magját. A Dalai Láma egyik célja, hogy az együttérzés, a tolerancia, a jóakarat, és a béke fontosságát hirdesse.

Buddhista szerzetesként és gyakorló hívőként a Dalai Láma másik célja, hogy támogassa a különböző vallások közötti harmóniát. A világ minden vallásának alapértékeit az együttérzés, a szeretet, és a türelem jelentik. Mivel az emberi lényeknek különböző vágyai és szükségletei vannak, fontos, hogy létezzenek különféle vallások. Kölcsönös tiszteletet, és megértést tanúsítva a vallási hagyományok közötti harmonikus kapcsolat lehetséges.

A tibeti nép vezetőjeként Őszentségét magától értetődően komolyan foglalkoztatja Tibet sorsa. Ez okból fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy megtalálja a tibeti helyzet békés megoldásának kulcsát. Utazásai során, politikusokkal és a médiával történő találkozásai alkalmával sohasem mulasztja el megemlíteni, hogy helyre kell állítani a tibeti nép valós önrendelkezéshez való elidegeníthetetlen jogát.

A magyarországi, többségében keresztény kultúrvilágtól eltérően a buddhizmus arra tanít, hogy a világon mindent a karma törvénye határoz meg. Vagyis az, hogy mindennek oka és következménye van. Így tehát a sorsunkat cselekedeteink határozzák meg – népiesen szólva: mindenki azt kapja, amit megérdemel.

Tendzin Gyaco szombati előadásában kitért arra, hogy “mindannyian érző lények vagyunk, mindannyian boldogságra törekszünk, és igyekszünk elkerülni a szenvedést”. A materiális javak azonban véleménye szerint nem hozhatnak az embereknek minden téren megelégedettséget, mert a “tudati tapasztalatok a materiális tapasztalatoktól függetlenek”. Éppen ezért szükségesnek tartotta, hogy “önmagunkba tekintsünk és kialakítsuk az állhatatosságot”, amely kialakíthatja az emberben a belső békét. Pusztán az imádság nem hoz materiális eredményeket, ezekért az embereknek is tenniük kell. A boldoguláshoz boldog családok és boldog közösségek is kellenek – világította meg.

A buddhizmus felhívja a figyelmet arra, hogy “valamennyi érző lény javát szolgáljuk.” Minden vallásban minden történelmi korszakban voltak és vannak “szélsőséges bajkeverők, de rájuk nem szabad odafigyelni, a vallások lényegét nem ők képviselik” – fejtette ki Tendzin Gyaco.

A buddhizmus első számú vezetője humorral is átszőtt beszédében kiemelte: a világvallásokban “óriási azonosság”, hogy szeretetre, együttérzésre szólítanak fel valamennyi érző lény iránt, valamint azt szorgalmazzák, hogy megbocsátók, toleránsak legyenek az emberek, és igyekezzenek magukban “belső megelégedettséget és önfegyelmet” kialakítani.

A XIV. dalai láma, Tendzin Gyaco azt vallja, hogy problémáink megoldásában nem külső segítségre kell várni, hanem mindenkinek személyesen kell tennie a változásért” – mondta Ceten Szamdup Csökjapa, a dalai láma genfi irodájának képviselője az MTI-nek.

Őszentségét, a Nobel-békedíjas Dalai Lámát látogatása alkalmából Budapest díszpolgárává avatták.

További információk a www.dalailama-magyarorszag2010.info oldalon.

Dalai Láma idézetek:

“Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más.”

“A tolerancia gyakorlásában az ellenség a legjobb tanár.”
“Ha tudsz segíteni másokon, segíts. Ha nem, akkor legalább ne bántsd őket.”

“Minél őszintébbek és nyitottabbak vagyunk, annál kevésbé fogunk félni, mert nincs takargatnivalónk mások előtt, ezért azt gondolom, minél őszintébb valaki, annál magabiztosabbá válik.”

“Mindannyian azonos képességekkel indulunk, de egyesek fejlesztik a képességeiket, mások nem. Igen könnyen meg tudjuk szokni az elme lustaságát.”

“Oszd meg a tudásodat másokkal: ez az egyik módja annak, hogy halhatatlan légy.”

“Ha erősen megviseltek a szenvedéseid, és úgy érzed, „kiégtél”, kimerültél, mindenki számára az a legjobb, ha visszavonulsz, hogy helyreállítsd, regeneráld magad. A lényeg az, hogy hosszú távra tervezz, ne akarj azonnal eredményeket.”

“Aki a boldogságot a megszerzett javaktól reméli, az sosem lesz igazán elégedett, hiszen amint megszerzett valamit újabb igénye támad, és a hiányérzet sohasem múlik el.”

“Azt mondják, ha tudni akarod, mit tettél a múltban, nézd meg jól a testedet most. Ha tudni akarod, mi vár rád a jövőben, nézd meg jól, mi lakik a szívedben most.”

“Magad legyél a változás, amit a világban látni akarsz.”

OM MANI PADME HUM

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

1 hozzászólás:

  1. Nagy Gabriella

    Sziasztok, nekem ez most sokat segített, mint minden, ami az Istenben való hittel áll kapcsolatban. Olvassátok el ha még nem tettétek meg. (Szerintem)