Igazad van


“Mindenki tudja, hogy az ember csak akkor van, ha a maszk eltűnik. A maszk azonban drága – drágább, mint az ember. Mert az ember ingyen van, a maszkért fizetni kell. Ingyen? – Igen: hangsúlytalanul, egyszerűen, tisztán és józanul.


Fizetni kell? – Igen: a hangsúlytalanságot, egyszerűséget, tisztaságot, józanságot fel kell adni. Ezért drágább a maszk és ezért kell. Mert sokba kerül. Előkelőbb, hamisabb, játékosabb, gazdagabb, megtévesztőbb.

Ez az, amit a maszk igazságának hívnak. A maszk igazsága nem arra vonatkozik, amit elmond, mert amit elmond, az hamis; hanem arra, amit takar, mert az igazat takarja.” Hamvas Béla

“Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy: A másik emberben önmagad másik felét ismered fel, minden vonásában saját vonásaidat látod meg. Amit róla gondolsz, magadról gondolod. Amit róla képzelsz, azt magadról képzeled.

Egyszer egy ember így szólt hozzám:

– Olyan szépen beszéltél a szeretetről, hogy Apollón üzenetét hallottam ki szavaidból. A betegeket meggyógyítod, aki szomorú, azt megvigasztalod, lecsöndesíted a háborgó tengert – a Nap és fény Istenének küldötte vagy.

Azt válaszoltam:
– Igazad van.

Ekkor a tömegből előlépett egy másik ember, és ő is megszólított:

– Olyan sok ostobaságot hordtál össze a megértésről és megbocsátásról, Hermész sem érvelhetett ügyesebben nálad, hogy feljusson Olümposz hegyére. A szemfényvesztők Istenének küldötte vagy.

Azt válaszoltam:
– Igazad van.

Ekkor odalépett hozzám a harmadik ember, és értetlenül nézett rám:
– Hogy van ez? Nem lehet mindkettőjüknek igaza… Mondd meg, melyiknek adsz igazat!

– Nekik is igazuk van, és neked is, aki mondod, hogy nem lehet kettőnek egyszerre igaza. Bármit mondanak rólam, magukról mondják. Hogyan is ismerhetnének engem, amikor még magukat sem ismerik? – válaszoltam.” Tatiosz

“Bizonyos koron felül már nem az a fontos, mit mondanak az emberről, hanem hogy ő mit tart saját magáról. Legbelül, négyszemközt, saját magáról. Ott, ahol semmiféle ripacskodással, semmilyen ledér mutatvánnyal nem lehet elkendőzni az igazságot.” Rónay György

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.