Igazad van


“Mindenki tudja, hogy az ember csak akkor van, ha a maszk eltűnik. A maszk azonban drága – drágább, mint az ember. Mert az ember ingyen van, a maszkért fizetni kell. Ingyen? – Igen: hangsúlytalanul, egyszerűen, tisztán és józanul.


Fizetni kell? – Igen: a hangsúlytalanságot, egyszerűséget, tisztaságot, józanságot fel kell adni. Ezért drágább a maszk és ezért kell. Mert sokba kerül. Előkelőbb, hamisabb, játékosabb, gazdagabb, megtévesztőbb.

Ez az, amit a maszk igazságának hívnak. A maszk igazsága nem arra vonatkozik, amit elmond, mert amit elmond, az hamis; hanem arra, amit takar, mert az igazat takarja.” Hamvas Béla

“Ha valakivel találkozol, gondolj arra, hogy: A másik emberben önmagad másik felét ismered fel, minden vonásában saját vonásaidat látod meg. Amit róla gondolsz, magadról gondolod. Amit róla képzelsz, azt magadról képzeled.

Egyszer egy ember így szólt hozzám:

– Olyan szépen beszéltél a szeretetről, hogy Apollón üzenetét hallottam ki szavaidból. A betegeket meggyógyítod, aki szomorú, azt megvigasztalod, lecsöndesíted a háborgó tengert – a Nap és fény Istenének küldötte vagy.

Azt válaszoltam:
– Igazad van.

Ekkor a tömegből előlépett egy másik ember, és ő is megszólított:

– Olyan sok ostobaságot hordtál össze a megértésről és megbocsátásról, Hermész sem érvelhetett ügyesebben nálad, hogy feljusson Olümposz hegyére. A szemfényvesztők Istenének küldötte vagy.

Azt válaszoltam:
– Igazad van.

Ekkor odalépett hozzám a harmadik ember, és értetlenül nézett rám:
– Hogy van ez? Nem lehet mindkettőjüknek igaza… Mondd meg, melyiknek adsz igazat!

– Nekik is igazuk van, és neked is, aki mondod, hogy nem lehet kettőnek egyszerre igaza. Bármit mondanak rólam, magukról mondják. Hogyan is ismerhetnének engem, amikor még magukat sem ismerik? – válaszoltam.” Tatiosz

“Bizonyos koron felül már nem az a fontos, mit mondanak az emberről, hanem hogy ő mit tart saját magáról. Legbelül, négyszemközt, saját magáról. Ott, ahol semmiféle ripacskodással, semmilyen ledér mutatvánnyal nem lehet elkendőzni az igazságot.” Rónay György

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!