Holtpont vagy zsákutca?


“Nem megy! Túl nehéz! Túl keserves! Nem bírom tovább!” Minden törekvésnek, minden küzdelemnek van egy holtpontja, amikor úgy érezzük: nem megy tovább. A “holtponton” tényleg meghal valami:


vagy a hit, vagy a hitetlenség.
Akiben a Hit hal meg: föladja. Akiben a Hitetlenség: folytatja tovább, s megnyeri a csatát!

Legyen szemed előtt a hászid meséje: A rabbi kocsija megrekedt a sárban. Húzza, vonszolja a tanítványa, erei majd megpattannak, vicsorog, végül föladja.

“Nem bírom!-lihegi.
Bírod te! -mondja a rabbi-, csak nem akarod!”
Nagyon nehéz helyzeteket csakis a titkos többleteinkkel tudunk megoldani.”
Müller Péter

Céljaink elérése közben számtalan akadállyal találkozunk, amikor megtapasztalhatjuk, hogy erősebbek vagyunk, mint gondolnánk. Az akadályok rejtett lehetőségek arra, hogy megint tanuljunk valami újat a világról, és benne önmagunkról. Az épp aktuális célra való összpontosítás, a tervezés, a hit, a merészség, a kitartás meghozza a gyümölcsét és segít átlendülni a holtponton.

Csakhogy: nagyon nem mindegy, hogy energiánkat, és erőfeszítéseinket mibe fektetjük, ezért lényeges, hogy meg tudjuk különböztetni a holtpontot és a zsákutcát.

“Zsákutca az a szituáció, amelyben folyamatosan dolgozunk, küszködünk, de igazából semmi sem változik. A helyzet nem javul, de nem is romlik: éppen olyan, mint eddig volt.

A sikeres emberek titka, hogy ha kemény erőfeszítésre van szükség, tovább tudnak menni, de az értelmetlen küzdelmet képesek feladni.”

Honnan ismered fel, hogy zsákutcában vagy holtponton van-e az életed? Honnan tudod, hogy ki kell-e szállnod vagy tovább kell menned? A helyzeted helyes megítéléséhez ad segítséget és ötleteket a marketinguru, Seth Godin – A holtponton ne add fel! című könyvében. Az igazi kihívás azonban az egyéni döntés felvállalásában van.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!