Csak nyugi


Vannak időszakok, amikor annyira telítődünk, hogy már a legapróbb dolgok is feszültté tesznek minket. Ilyenkor hogy „ne fújjam fel” magam, egy nagyon egyszerű technikát szoktam alkalmazni a nyugalmam érdekében.

 

Ha folyamatosan csak belélegeznénk, kilégzés nélkül, akkor, ahogyan egy lufi is, előbb utóbb mi is kidurrannánk. 🙂 Szerencsére úgy van kitalálva, hogy ha előtte nem lélegzünk ki, akkor nem tudunk újra belélegezni.

“Irányítsd figyelmedet a légzésedre, és vedd észre, hogy azt nem csinálod! Az a természet lélegzete. Ha emlékezned kéne arra, hogy lélegezz, akkor hamarosan meghalnál. S ha megpróbálnád leállítani a légzésedet, a természet azt nem hagyná és felülkerekedne.” Eckhart Tolle

Minden belégzés befogadás, minden kilégzés elengedés. Amikor belélegzek, befogadom azt, ami engem táplál és épít, amire szükségem van. Amikor kilélegzem, akkor pedig kifújom, kiengedem azt, ami telítetté tesz, ami elzár, azt, amire már nincs szükségem. Tehát nyugi, vegyél egy mély lélegzetet, aztán lassan engedd ki, lélegezz! Ez a villám relaxáció.

„Belégzés és kilégzés, belégzés és kilégzés. Figyelj a légzésedre, érezd, ahogy a lélegzet megtölti a tüdődet, majd távozik belőled. Ha jól összpontosítasz, rájössz, hogy nem pusztán a lélegzet jár be és ki, hanem maga az élet. Minden egyes beszívott lélegzet az élet, amely feltölt energiával, minden kifújt levegő egy pillanatnyi halál. Átérezheted a bizalom csodálatos érzését.

Amikor kifújod a levegőt, semmi és senki se garantálja, hogy újra képes leszel beszívni. Mégis mélységes bizalom él benned, tudod, hogy újra képes leszel levegőt venni. Ha ettől rettegnél, nyomban meghalnál. Mégsem ez történik, mivel él benned a bizalom, amely része az életednek.

Erre senki sem tanított.

Azzal, hogy csak a légzésedet figyeled, az életedbe vetett bizalom mély rétegeinek ébredsz a tudatára. Az élet mozog Rajtad keresztül! Hallod (…)? Ahogy a szíved az élet ritmusára lüktet? Ahogy a tüdőd szabályos időnként megtelik levegővel. Még ha csendben is maradsz, még ha ki is zársz minden zajt, a testedben akkor is zeng az élet hangzavara.” Beth Revis

Tehát nyugi! Vegyél egy mély lélegzetet, aztán lassan engedd ki. Ne siess! Újra vegyél egy mély lélegzetet, aztán lassan engedd ki, lélegezz! További jó gyakorolást! 🙂

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!