Állatok Világnapja 2011


“Ne hidd, hogy gyöngédség és önzés késztet az állatokat szeretni. Testvéreink ők, s ugyanabban a műhelyben készültek, mint az ember, s értelmük is van, néha bonyolultabb és finomabb, mint a legtöbb embernek.” Márai Sándor


mint a legtöbb embernek.” Márai Sándor Az Állatok világnapját világszerte október első vasárnapján tartják meg, eredeti időpontja október 4-e, Assisi Szent Ferenc, az állatok védőszentjének a halálának évfordulója. A világnap célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erősítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára, hiszen az állatok boldogabbá teszik életünket, segítőtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Remélhetőleg mi is az övékét.

“Egyszer és mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél.” – mondja Antoine de Saint-Exupéry, és ezt a felelősséget meg kell értenie kicsinek és nagynak is, ugyanis nem csak az állatkínzás és az orvvadászat számít bűnnek, hanem az is, ha valaki nem törődik az állataival, vagy esetleg megunja és utcára teszi!

“Az állatokról egy másik, bölcsebb és talán rejtélyesebb elképzelésre van szükségünk. Az egyetemes természettől távol, bonyolult leleménnyel élve a civilizált ember a teremtményeket tudásának nagyítóján át vizsgálja, és így felnagyítva lát egy tollat, az egész kép pedig torzul. Atyáskodunk felettük tökéletlenségük miatt, tragikus sorsuk miatt, hogy olyan mélyen alattunk öltöttek alakot. És itt tévedünk, hatalmasat tévedünk. Mert az állat nem az ember mércéjével méretik. Egy olyan világban, ami a miénknél régibb és teljesebb, kidolgozottan és tökéletesen mozognak ők, olyan érzékekkel megáldva, amiket mi elvesztettünk, vagy sosem értünk el, olyan hangokkal élve, amiket sosem fogunk hallani. Ők nem felebarátok; ők nem beosztottak; ők más nemzetek, akik az élet és idő hálójában összeakadtak velünk, rabtársakként a Föld ragyogásában és vajúdásában.” Henry Beston

Világszerte számos programmal viszik közelebb az elgondolást a gyakorlathoz: kisállat-örökbefogadást, állatkerti programokat, fesztiválokat, nyílt napokat és más hasonló akciókat szerveznek. Kis ízelítő a programokból:

A Budapesti Állatkertbe látogatókat állati élmények, színes események várják 2011. október 2. és 9. között.

A budapesti Rex Állatszigeten koncertek, örökbefogadásra váró állatok bemutatkozása várja az érdeklődőket október 1-jén.

A Budakeszi Vadasparkban többek között egy bemutató keretein belül a környezetünkben élő állatokat testközelből figyelhetjük meg és sok-sok érdekességet is hallhatunk róluk.

A budapesti Tropicarium az Állatok Világnapja alkalmából minden évben izgalmas programokkal várja az állatbarát gyerekeket és szüleiket.

Állatok Világnapja alkalmából további programok országszerte:

http://www.sostozoo.hu
http://www.zooszeged.hu
http://www.zoodebrecen.hu
http://www.pecszoo.hu

Alapjában véve minden ember állatbarátnak születik, csak később nevelődik belénk a higiéniai irtózás, és a sok felelőtlen emberi cselekedet következményében történő állati támadások alapján az állatok iránti negatív érzés, félelem.

“Amikor elfogadjuk, hogy még a kevésbé fejlett aggyal rendelkezők is éreznek fájdalmat, új megvilágításban kezdjük majd átgondolni a többi állathoz fűződő kapcsolatunkat. Nem csak alázatosak leszünk, hanem szégyenkezni is fogunk, mivel nemtörődömségünk és tudatlanságunk oly sok kegyetlenséget okozott.” Jane Goodall

Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük. Tapasztalataim és élményeim alapján úgy gondolom, hogy odafigyeléssel mi is képesek vagyunk kommunikálni az állatokkal, és ez egyre jobban szükséges, mert:

“…ha csodálatos állataink és madaraink nem lesznek többé, mindjárt fakó és unalmas lesz az életünk” Dzsavaharlal Nehru

Jusson mindez eszedbe az év minden napján és viszonozd az önzetlen kedvességet, barátságot és szeretetet, amit az állatok nyújtanak.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!