A szaktudáson túl


Ahhoz, hogy karrierünket hosszú távon is sikeresnek nevezhessük, rendkívül fontos, hogy az elméleti és a gyakorlati tudásunkon kívül a kreativitásunkat, és a tevékenységünk iránti érdeklődésünket is megőrizzük.

 

Azt most csak mellékesen jegyzem meg, de alap, hogy szívvel-lélekkel végezzük azt, amit csinálunk, mert akkor biztosan minőségi teljesítményt nyújtunk, ami nemcsak az ügyfelünknek (főnökünknek), de nekünk is örömet, megelégedettséget nyújt.

Vállalkozóként például nem elég jó időben, jó helyen lenni, lényeges a hitelesség, a megbízhatóság, az alázat, az emberközpontúság, a jó kommunikációs és problémamegoldó készség, a rugalmasság, a stressz tűrés, a fejlődőképesség, a megfelelő időbeosztás, és kisebb-nagyobb mértékben még számtalan dologban kell otthonosan mozognunk.

Sokszor tapasztaltam azt is, hogy az ügyfeleim szeretik, ha úgy beszélek a szakmai kérdésekről velük, mintha én is laikus lennék, pl. kerülöm a szakzsargont, és inkább az ő szempontjaik és tudásuk alapján közelítem meg a megoldandó feladatot.

Tudom, hogy elsőre furcsának hangzik, de Osho tanácsát is érdemes megfogadni: „Jó, ha szaktudást szerzel, de nem jó, ha örökre megállapodsz mellette. Mindannyiszor, ha úgy érzed, hogy a munkád unalmassá válik, változtass rajta. Találj ki valamit, tégy hozzá valami újat, törölj el valami régit. Légy újra sablonoktól mentes – ami azt jelenti, hogy szaktudástól mentes -, légy újra amatőr! Bátorságra, kurázsira van szükség ahhoz, hogy újra amatőrré válj, de így lesz csodálatos az élet.”

Akinek munka helyett hivatása van, az rátalált a saját életfeladatára, ami végtelen lehetőséget nyújt a teremtő alkotásra, ezért a hétfő reggelek nem ellenségek a számára. 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!