A megújulás hatalma


„Ha kételkednél az élet erejében és a megújulás hatalmában, csupán figyelj az óriási kőtömb észrevehetetlenül piciny résén áttörő fűszál csodájára.” S. Dowrick – Egy újabb tanmese, újrakezdésről, megújulásról.


A liget területén lévő pázsit közepén kinyílott egy pár pitypang. Szép sárga virágúak, erősek voltak, derűs képet nyújtottak, mint a nyári este. Hamarosan magba szöktek, hópehelyhez hasonló, könnyű kis ejtőernyők övezték a magjaikat.

Terveket szőttek és találgatták:
– Hol tudnak majd gyökeret verni?
– Ki tudja?
– Csak a szél tudja.

Egy szép napon elragadta őket a szél, a magocskák belekapaszkodtak az apró kis ejtőernyőkbe és tovarepültek.

– Sziasztok… Sziasztok.

Többségük sikeres repülés után mezőkön, kertekben kötött ki. Csak egy volt közülük, amelyik nemsokára egy járda szegélyében lévő kis hasadékba esett. Csak egy jelentéktelen kis rögben kapaszkodott meg.

– Ez mind az enyém – mondotta, majd fontolgatás nélkül helyet foglalt. Csírát és gyökeret engedett a szűk kis repedésben.

Pár méterre tőle egy düledező padocskán egy fiú üldögélt. Tekintete zavart és felindult volt. Nagy gondja lehetett, mert kezét ökölbe szorítva, kétségbe esve hadonászott. Észrevett két gyenge kis levelet a cement közötti repedésben.

– Kár a gőzért, nem fogsz boldogulni, úgy jártál mint én – és eltaposta a fiatal hajtást.

Másnap észrevette, hogy a megnyomorgatott hajtás kiegyenesedett és a két levélből négy lett. Hosszú ideig szemlélte a bátor kis hajtást. Sőt, naponta visszatért hozzá. Föltűnt neki, hogy rövid időn belül kinyíltak a sárga virágok és virítottak mintha boldogságukat hirdetnék.

Az idő múlásával a fiú úgy érezte, hogy a harag és a megalázottság fájdalma enyhülni kezd benne. Kiegyenesedett és teleszívta tüdejét friss levegővel. Érezte, hogy a gondjai tovaszállnak. Megvan! Nekem is lehetséges egy újrakezdés! Nevetni és sírni szeretett volna. Megsimogatta a virágokat. A növények is megérzik, ha szeretik őket. A pitypangnak is ez volt élete legszebb napja.

Ne kérdezd a széltől, miért ragadott magával, az élet örök változás, fejlődés és megújulás.

“Minden nap megszűnik valami, amiért az ember szomorkodik, de mindig születik valami új, amiért érdemes élni és küzdeni.” Hérakleitosz

“Semmi nem változtatja meg jobban az életünket, mint az önmagunknak feltett kérdések” Greg Leroy

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!