Vedd észre


Hétköznapjaink zsúfoltsága során dolgainkat szinte robotpilóta beállítottságban végezzük, melynek egyenes következménye, hogy közben átsiklik figyelmünk számtalan csodás pillanaton is. Milliónyi inger ér minket naponta, de észre se vesszük, vagy


teljesen természetesnek vesszük, és nem is értékeljük, pedig épp ezek az élmények teszik életünket boldogabbá.

„Volt egyszer egy bölcs, öreg parasztember, aki minden reggel egy maréknyi tarkababot rakott a bal nadrágzsebébe. Ahogy a hajnal pirkadt, megreggelizett. Reggeli után, mert az nagyon ízlett neki, egy babszemet rakott át a jobb zsebébe.

Útra kélt, hogy fölszedje a krumplit a földjéből. Útban a földjei felé találkozott egyik szomszédjával, akivel néhány kedves szót váltottak. Ismét kivett egy tarkababot a bal zsebéből és áthelyezte a jobba. A földjein egész álló nap krumplit szedett, betakarította a termést. Mivel bőséges eredményt hozott az aratás, ezért két szem bab vándorolt a jobb nadrágzsebbe.

Este, hazafelé csodálatos madárdalra lett figyelmes, amit egy ‚babszemnyire’ értékelt. Lefekvés előtt megszámlálta a jobb zsebében talált babokat. Minden egyes babszem a mai nap valamelyik szép élményére emlékeztette. Boldogan aludt el.

Akkor is ezt tette, ha aznap csak egyetlen babszem árválkodott a jobb zsebében.”

Aki odafigyel a részletekre, meglátja a számtalan áldást, amelyeket ő kap, és a lehetőségeket, amikor ő is adhat.

„Aki elmulasztja a pillanatokat, végül elmulasztja egész életét. Az élet, akár egy pillanat: mulandó; s miért ne élnénk szépen a kicsit, ha abból áll össze az egész?” Seneca

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!