A Másik


Egy ember összetalálkozik egy régi barátjával, akinek valahogy sosem volt nagy sikere abban, amibe belekezdett. Adnom kéne neki egy kis pénzt – gondolja. De beszélgetésbe elegyedve vele hamarosan rádöbben, hogy…


… barátja azóta gazdaggá vált és épp azért kereste meg őt, hogy visszafizesse az évek során felhalmozódott adósságait.

Elmennek egy közeli bárba, ami régen a törzshelyük volt, és a barát mindenkit meghív egy italra. Amikor megkérdezik, hogyan is vált ilyen sikeressé azt válaszolja, hogy igazából egészen néhány évvel ezelőttig a “Másik” szerepét játszotta.

Mi az a Másik? – kérdezik tőle.

A Másik az az ember, akinek megtanították, milyennek kellene lennem, de nem tudta milyen vagyok valójában. A Másik úgy véli kötelességünk azzal tölteni az életünket, hogy azon gondolkodunk, mi módon tehetnénk szert minél több pénzre, hogy öregkorunkban aztán ne haljunk éhen. Így aztán annyi időt töltünk a pénz, és az annak megszerzésével kapcsolatos terveink végiggondolásával, hogy azt hogy élünk, valójában csak életünk utolsó napjaiban fedezzük fel. És akkor már túl késő.

És te? Akkor te ki vagy?

Én csak egy fickó vagyok, mint bárki más. Egy olyan ember, aki hallgat a szívére: egy ember, akit lenyűgöz az élet rejtélye, aki nyitott a csodákra, aki lelkesedéssel végzi és élvezi mindazt, amit tesz. Előtte a Másik – csalódástól való félelmében – rábeszélt, hogy inkább ne cselekedjek.

De az élet tele van szenvedéssel – tette hozzá a beszélgetés egyik fültanúja.

És léteznek vereségek. Ezt senki sem tudja elkerülni. De jobb elveszteni néhány csatát az álmaidért való harc során, mint legyőzetve lenni olyankor, amikor nem is tudod valójában miért is harcoltál.

Ennyi? – kérdezte egy másik hallgató.

Igen, ennyi. Ezt tanultam meg, és képes voltam azzá az emberré válni, akivé mindig is szerettem volna. A Másik a szobám sarkában állt és figyelt, de már sosem engedem őt vissza magamba.

Paulo Coelho

Te melyik ember vagy?

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

4 hozzászólás:

 1. Ez szuper Ildikó. köszönöm! Szeretem Coelhot!

  • Energildi

   Szívesen Zita! Nekem is egyik nagy kedvencem.:-)

 2. Szia Ildi!
  Igazán bölcs gondolatokat osztottál most meg velem.
  Milyen jó ez a FB!
  “Neki” is köszönhetem, hogy erre a régebbi bejegyzésedre most rátalálhattam.
  Köszönöm Neked!

  • Energildi

   Kedves Béla!
   Paulo Coelho gondolatai sokunknak kedvence.
   A Facebook valóban klassz találmány, számos értékes emberrel és ismerettel gyarapodtam általa.
   Persze, mint minden, az FB is lehet időrabló, ha “ész nélkül” használjuk.:-)
   Köszönöm, hogy meglátogattál.