A Víz Világnapja 2011


A víz kincs, amit óvnunk kell. Környezettudatosságra szólít fel a Víz Világnapja – World Water Day, amit 1994 óta március 22-én ünnepelnek, és világszerte különféle rendezvényekkel igyekeznek…


felhívni a figyelmet az éltető víz védelmére. A Földön összesen 1,360 millió köbméter víz van, de ennek 97,33%-a sós víz. Csupán a vízkészlet 2,67%-a édesvíz. Ennek 3/4-e fagyott állapotban található gleccserek formájában, illetve jégbe fagyva az Északi és Déli sarkon. Sokan nem is gondolnak arra, hogy a ténylegesen rendelkezésre álló édesvíz a Föld teljes vízkészletének csupán fél százaléka!

“Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged,
megízlelnek, anélkül, hogy megismernének.
Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.”
Antoine de Saint-Exupéry

Testünk több mint 70%-át víz alkotja. Sejtjeink, vérünk és emésztőnedveink alapjaként a víz, mint hordozó anyag (oldószer) oldott anyag formájában szállítja a tápanyagokat az emésztőrendszerünktől a sejtekig, majd a kiválasztó szerveken keresztül eltávolítja a szervezetből a salakanyagokat. Gyakorlatilag az összes létfunkciónak, szervezetünk működésének alapja a víz.

A szervezetünknek 2-3 liter víz a napi szükséglete. Az ember étlen néhány hetet is kibír, víz nélkül azonban néhány nap alatt elpusztul… Masaru Emoto japán tudós laboratóriumi vizsgálatai alapján pedig már azt is tudjuk, hogy a víz mindazt az információt is magával viszi és átadja a sejteknek, amit útközben felvesz és eltárol. A víz tehát áthatja egész életünket, testünket, lelkünket, szellemünket.

Ehhez képest az ENSZ adatai szerint a Földön több mint egymilliárd ember él úgy, hogy nem biztosított számára a rendszeres ivóvízhez jutás. A Föld népességének több mint a harmada – csak tisztítatlan vízhez jut. Jelenleg évente 2,2 millió ember hal meg olyan betegségektől, amelyeket a nem megfelelően – vagy egyáltalán nem – tisztított ivóvíz okoz.

Ezért különösen fontos, hogy felszíni és felszín alatti vizeinket ne szennyezzük és pazaroljuk. Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa többek között azon is múlik, hogy miképp gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Az idei Víz Világnap jelmondata: “Víz a városokért, városok a vízért”, részletesebben erről az alábbi oldalakon olvashatsz:

http://www.worldwaterday.org
http://www.vizvilagnap.hu

Aki hozzászokott a csapból folyó víz adta kényelemhez, az észre sem veszi, hogy ivóvízzel mosogat, mosakszik, mos, takarít, vécét öblít. Szakemberek szerint a városi vízfelhasználás negyven százaléka pazarlás! Az előrejelzések szerint 2020-ra az egy főre jutó vízmennyiség további harminc százalékkal csökken. Magyarországon 612 köbméter az egy főre „vetített” édesvíz-felhasználás. Többet fogyasztunk, mint amennyi rendelkezésünkre áll, a különbséget a felszín alatti vízkészletből fedezzük. Magyarország 1992 óta szerepel a vízhiányos országok listáján.

Ha pazarolsz, és szennyezel, te is hozzájárulsz a katasztrófához! Hétköznapi emberként például már azzal is sokat tehetünk, ha víztakarékos berendezéseket használunk, és minél kevesebb vegyszert alkalmazunk a konyhában, a fürdőszobában, a wc-ben, és a ház körül. Nem folyatjuk feleslegesen a vizet, kicseréljük a rossz tömítéseket a csöpögő csapokon, többet zuhanyzunk, mint fürdünk, nem folyó vízzel mosogatunk, és nem használunk fél programot a mosógépen…

A sok-sok csepp figyelem eredménye tengernyi tiszta víz lehet!
Te hogyan vigyázol a vízre?

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!