Véradók Világnapja 2011


A Véradók Világnapját (Blood Donor Day) június 14-én ünnepeljük a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt, a Véradók Szervezeteinek Szövetsége és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság javaslatára. Adj vért és ünnepelj velünk!


Emberek milliói olyan személyeknek köszönhetik életüket, akikkel soha nem találkoznak – akik szabad akaratukból, ellenszolgáltatás nélkül adtak számukra vért.

1868-ban június 14-én született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, immunológus és patológus, aki felfedezte az AB0-vércsoportot.

1930-ban élettani-orvosi Nobel-díjat kapott a fő vércsoportok felfedezéséért és a vércsoport-meghatározás AB0 rendszerének kidolgozásáért. Ez az eljárás tette lehetővé a vérátömlesztés alkalmazását a mindennapi orvosi gyakorlatban.

1901-ben kimutatta, hogy az emberi vérnek legalább három alapvető típusa létezik attól függően, hogy a plazmamembránhoz (a vörösvértestek külső burkához) milyen cukortartalmú vegyületek, ún. antigének kapcsolódnak. Landsteiner a típusokat A-, B- és 0-val jelölte. Egy negyedik csoportot (AB típus), amely mind az A, mind a B antigént hordozza és nincsenek AB antitestjei, egy évvel később ismerték fel.

Landsteiner 1927-ben két további típust (M és N) fedezett fel, valamint 1940-ben a Rhesus-, más néven Rh-faktort. Ez utóbbit arról a majomfajról nevezték el, amelyben kimutatták. Az Rh-faktor anyák és magzatok vérében olyan eseménysorozatok okozója lehet, amelyek abortuszhoz vagy koraszüléshez vezethetnek, vagy az újszülött súlyos betegségét eredményezhetik.

Landsteiner munkája fontos fejezettel járult hozzá az igazságügyi orvostan fejlődéséhez is, mert elfogadható bizonyítékot szolgáltatott apasági keresetek és gyilkossági tárgyalások esetében. Annak bizonyítása, hogy a vércsoportok specifikus géneken keresztül öröklődnek, hasznos segítséget nyújtott az emberi genetika és antropológia tudományában.

A gyógyításban a vért a 20. század eleje óta használjuk, amikor a különböző vércsoportok meghatározásának köszönhetően a donort és a beteget elfogadható biztonsággal lehetett párosítani. A vér a nagyobb műtéteknél, egyes életmentő kezeléseknél és a gyógyszerek gyártásnál is nagy szerepet játszik. A művér kialakítását célzó kísérletek világszerte jórészt kudarcot vallottak. Amerikában sikerült kifejleszteni egy a vörösvérsejt-szükségletű betegek kezelésénél alkalmazható, marhák véréből előállított vérpótló szert. Hazánkban azonban, ahogy más európai országokban sem használják ezt a készítményt, így csak az önkéntes véradókra számíthatnak a vérre szoruló betegek. Véradókra folyamatosan szükségünk van, hiszen a vér semmivel nem pótolható.

A biztonságos hazai vérellátáshoz évente majdnem 500 ezer egység vérre van szükség, tehát közel félmillió önkéntes hazafi önzetlen véradományát várják a betegek. Véradásra jelentkezhet bárki, aki egészségesnek érzi magát. Elmúlt 18 éves, de nem több, mint 65 éves. Testsúlya több mint 50 kg, nem vérzékeny, nem ájulékony, és nem szoptató anyuka. A véradás nem csak a betegnek adomány, hiszen a véradó ilyenkor visszajelzést is kap laboratóriumi eredményeiről. A rendszeres orvosi vizsgálatnak köszönhetően a véradók megnyugodhatnak, hogy egészségesek. Ha vérképük mégis bármi rendellenességet mutat, akkor hamarabb kerülhetnek orvoshoz. A véradók betegségre utaló jelek esetén kérés nélkül is kézhez kapják a leleteiket. Kérésre pedig minden további adat is rendelkezésükre áll. A biztonságérzet, a mindennapi jó közérzet, a megelőzés lehetősége, és az időben történő cselekvés esélye a véradók jutalma. A hálán, és az önzetlen segítségnek járó tiszteleten túl.

Elgondolkodtató, segítségre, véradásra sarkalló gondolatok a fentiek. Ha valaki mégsem adhat vért, vagy szeretne, de előtte meg akar győződni róla, hogy egészséges, mindazok számára is rendelkezésre állnak a szűrővizsgálatok, a laboratóriumi vizsgálatok, melyek akár évi rendszerességgel kezdeményezhetők a háziorvosnál. A vér valóban életet menthet. És nem csak a véradás által. Hiszen elsősorban a saját egészségünkre kell gondolnunk, csak azután segíthetünk másoknak. A vérképünk, egészségünk térképe is egyben. És mint ilyet, elsősorban magunknak kell tanulmányoznunk, és megtanulnunk olvasni belőle!

Ehhez most a szó szoros értelmében iránytűt is kaptunk. Méghozzá bárki számára, bárhol elérhető módon, és egyszerűen: az interneten. Az iránytű neve: labtestsonline.hu. Kattintásra működik, és meghatározott kérdések alapján válaszol, kiértékel, hogy megkezdhessük az izgalmas utazást a vérünk körül.

A Véradók Világnapjának célja felhívni a figyelmet a véradás fontosságára olyan időben, amikor a világ lakosságának 82 százaléka nem lehet biztos abban, hogy szükség esetén jut számára elegendő fertőzésmentes vér.

A WHO rámutatott arra, hogy az egészséges vérrel történő, kielégítő szintű ellátás elengedhetetlen feltétele a betegségek megelőzésének és lényegi eleme a hatékony egészségügyi ellátási rendszernek. A szervezet felmérései szerint 178 országból csupán 39-ben számíthatnak arra, hogy a szükséges vértartalékot teljes mértékben az egészséges véradóktól szerezhetik be.

Programok a Véradók Világnapján

A Magyar Vöröskereszt a világnap alkalmából 2011. június 14-én országszerte szervezett véradásokon, minden kedves véradónak apró ajándékot ad át. 2011. június 14., 11:00 – 12:30 között a Semmelweis Egyetem dísztermében (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.) rendezett ünnepségen kiderül, ki nyerte az idei Országos Felsőoktatási Véradóversenyt.

13.00-19.00 óra között játékokkal és egy látványos flash mob-al készülnek a budapesti Árkád Bevásárlóközpont játszóházban, illetve a főbejárat előtt (Budapest, Örs vezér tér).

A véradók világnapján (június 14.) országszerte, közel 50 helyszínen szerveznek véradást: Budapesten az Örs vezér térnél, a Fehér út 1. szám alatt a Magyar Vöröskereszt véradókamionjában várják a véradókat.

“…reméljük, hogy a Véradók Világnapja ráirányítja a figyelmet az önkéntes véradás fontosságára, és arra bátorítja az embereket, hogy váljanak rendszeres véradókká. Június 14-e célja nem új véradók özönének vonzása, hanem a köszönet kifejezése mindazoknak, akik önkéntesen adnak vért, nem várva egyéb jutalmat, mint azt a jó érzést, hogy segítettek életet menteni. Köszönet, különösen azoknak, akik rendszeresen, évente kétszer, háromszor vagy többször is adnak vért.” Magyar Vöröskereszt

Játszóház az Árkádban
Karikadobó játék (vércsoportok)
Célba gurító akadálypálya (vérkészítmények)
Vöröskereszt labirintus (embléma védelem)
Pentomino kirakó (embléma)
Vércsepp kirakó (véradás)
Hanoi torony (vércsoportok)
Dominó (vércsoportok)
Véradás totó

Flash mob – RED PARTY

Gyere június 14-én piros pólóban 16 órára az Árkád főbejáratához, mozduljunk meg együtt a Véradók Világnapján! Legyél részese Te is a látványos, figyelemfelhívó Flash Mob-nak!

16.00-tól: Héliumos lufi átvétel
16.15-től: Alakzatba állás (vércsepp)
16.30-tól: 300 lufi magasba engedése

Bővebb információ:
https://www.facebook.com/event.php?eid=216928641674172
Szabó Zsuzsa, Magyar Vöröskereszt véradás-szervezési szakmai vezető: 70/933-87-57

Segíts és oszd meg másokkal is!