Tévedések


Egyikünk sem tévedhetetlen és ezt néha nagyon nem könnyű fel- és elismerni. Mégis kulcsfontosságú, ha fejlődni kívánunk, és szeretnénk elkerülni, hogy ugyanazt a tévedést vagy hasonlót újra elkövessük.

 

„Tévedéseink felét azért követjük el, mert érzünk, amikor gondolkoznunk kellene, a másik felét pedig azért, mert gondolkozunk, amikor éreznünk kellene.” John Churton Collins

Seneca szerint: „Tévedni emberi dolog, a tévedésben megmaradni azonban ostobaság.” Példaként hoztam egy történetet is:

„Chu tartományban élt egy ember, aki nem tudta, hol terem a gyömbér.
Azt hitte, fán terem.
Valaki megmondta neki: a gyömbér a földben terem.
Nem akarta elhinni.

– Felteszem a szamaramat fogadásra. Kérdezzünk meg tíz embert, s ha valamennyi azt mondja, hogy a gyömbér földben terem, tiéd a szamaram.

Megkérdezték a tíz embert, valamennyien azt mondták, a gyömbér földben terem.

– Vidd hát a szamarat! – mondta a kárvallott. – De hiába nyertél, én akkor is tudom, hogy a gyömbér fán terem!”

Xue Tao történetei: Az ember, aki nem vallotta be a tévedését

Ha valaki ahelyett, hogy beismerné tévedését, csökönyösen és sértetten reagál, azzal nem nagyon lehet mit kezdeni, szerintem jobb messziről elkerülni. Legalább addig, amíg meg nem születik benne az elhatározás a belátásra. 🙂

A gyömbér (Zingiber) a gyömbérfélék családjába tartozó, évelő, ázsiai eredetű fűszer- és gyógynövény. A földben terem 🙂 és Nekem nagy kedvencem, szinte minden nap fogyasztom ilyen-olyan formában. Meg sem próbálom felsorolni itt, hogy gumós gyökerét hányféle módon hasznosíthatjuk, de érdemes a neten utána olvasnod, és neked is alkalmaznod.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.