Tavaszváró


Az időjárás ugyan még csalóka, de a természet már szemmel láthatóan ébredezik. Egyre többet süt a nap, a hóvirág és a madárdal is jelzi, hogy közeledik a jó idő. Ahogy Juhász Gyula írta: „Ha egyszer tavasz akar lenni: az összes jégpáncélok hiába erőlködnek és tiltakoznak.”

 

„Tavasz van, tehát történik valami. Oly szemmel láthatóan történik: a föld arculata néhány nap alatt megváltozik, a fák feltűzik zöld gyertyáikat, a földek zölden és sárgán áradni kezdenek: mit gondolsz, az erő, mely ilyen felismerhetetlenül elváltoztatja a világot, áthatja a fákat, földeket, vizeket, nem hat át téged is, tested és lelked, nem alakít, nem öl és épít benned is valamit? Élj nagy figyelemmel, tavasszal.” Márai Sándor

Március elsején volt a meteorológiai tavasz kezdete, és a természettel párhuzamosan ilyenkor egyre jobban megújulásra vágyunk mi is. A környezetünket kitakarítjuk, megszabadulunk a számunkra már felesleges dolgainktól, rendet teszünk, színesebbé öltöztetjük otthonunkat.

Érdemes a környezetünkön túl a testünkre-lelkünkre is gondolni, jelzéseikre figyelni. Az elkényelmesedett, mozgásszegény életmód és a téli, nehezebb ételek bizony nyomot hagynak szervezetünkön, vitamin és ásványi anyag készleteink kimerülőben vannak.

Tisztítókúrával, friss zöldségekkel, gyümölcsökkel, megfelelő minőségű és mennyiségű tiszta vízzel, sporttal megszabadulhatunk a felhalmozódott méreganyagoktól. Nem mellesleg a plusz kilóknak is könnyebben búcsút inthetünk, és a hajunknak, bőrünknek is jót tesz a törődés, a felfrissülés. Kezeink és lábaink is megsínylették a téli időszakot, tavaszi kéz és lábápolás akcióm keretén belül szívesen látlak manikűrre, pedikűrre, gél lakkozásra, talpmasszázsra. Bővebbet itt olvashatsz: Ildinails- Bizza rám kezeit és lábait!

Igyekezzük napirendünket úgy beosztani, hogy tartalmazzon elegendő időt a pihenésre, kikapcsolódásra is, mert az „én-idő” által felfrissülhetünk. Ez az időszak tökéletes lehetőség arra is, hogy portalanítsunk, lomtalanítsunk belső megérzéseink segítségével. Átgondolhatjuk, hogy milyen félelmek, előítéletek, sérelmek hátráltatnak minket, itt az ideje például a megbocsátásnak, az elengedésnek, a továbblépésnek, új terveket, álmokat követve cselekvésnek.

„Biztos lehetsz benne, hogy mindig lesz tavasz, s a folyó újra folyni fog, amikor felenged a fagy.” Ernest Hemingway

„Ha kételkednél az élet erejében és a megújulás hatalmában, csupán figyelj az óriási kőtömb észrevehetetlenül piciny résén áttörő fűszál csodájára.” Stephanie Dowrick

„A természet egyik legtörékenyebb és legsebezhetőbb megjelenési formájaként a virágok élete rövid és törékeny. Egy figyelmetlen lépés, egy száraz tél vagy egy heves eső élet-halál kérdése lehet egy ilyen kényes növény számára. És mégis, minden reggel tágra nyílik. A virágoktól sokat tanulhatunk a hittel kapcsolatban. Ha saját életedben gondozod a hit kertjét, akkor új módon fogsz életre kelni, mint ez a virág.” Dan Millman

Tanulj a tavasztól!
„Tiéd a döntés: ha akarsz változol,
s ha vágyad sarkall hát létre is hozol.
Előhívod, akár fotós a képet,
fénybe állítod az elképzelt egészet.
Mert minden vágy, mely ma még láthatatlan,
ott bújik még sötétben, árnyalakban.
Amint Napod – szellemed – ráragyog,
mutatkozik, s azt mondja: – Itt vagyok!
Amíg a fényed nem árad felé,
a megnyílás szép útját nem lelé.
Lángot a hited gyújthat csak, tudod?
És létre jön, ha el nem árulod.
Ha megérted: teremt a képzelet!
Majd száz csoda történik még veled,
s ha akarod, hát irányíthatod,
teremtő lángod újra gyújthatod!
Figyeld a fű, a virág hogy növekszik,
teremt a Nap fényével, s neki tetszik!
Szétszórja hát hitének aranyát,
s fénybe borítja a Földünk talaját.
S lám nő a fű, kinyílik a virág,
zöldül a rét, mosolyog a világ,
Képes vagy így te is teremteni,
isteni jussod ezáltal emberi.
Tedd hát a dolgod, kétséged ne legyen,
hiszen a fény isteni kegyelem.
Használd fel hát, tedd szebbé a világod!
Váltsd csak valóra, teljesítsd be álmod.
Ragyogj tehát és old fel a sötétet,
hisz rólad szól a titokzatos élet,
s ha fényben élsz, utad is megleled,
ragyogj tehát, Isten legyen veled!”
Aranyosi Ervin

Ha rendszeresen karbantartjuk környezetünket, testünket, lelkünket, akkor garantáltan feltöltődünk energiával, és újra felfedezhetjük, hogy az élet minden nehézség ellenére szép. Nem mellesleg azt is beláthatjuk: Rajtunk is múlik, hogy a borús időszak után újra naposabb idő következzék.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.