Tanulni mindenkitől lehet


Tanulni, ezáltal pedig tapasztalatokat szerezni mindenkitől lehet. Persze csak akkor, ha hajlandóak vagyunk a tudásunkat megosztani, és magunkon kívül másokat is meghallgatunk. Ajánlom figyelmetekbe…


Jorge Bucay egyik történetét: “Egy pók elhatározza, hogy üvegcsébe zár a földgolyón fellelhető minden ismeretet és bölcsességet. Ez a pók, valahányszor valami okosat olvasott vagy hallott, belesúgta egy kicsi üvegbe, amit gyorsan bedugaszolt, nehogy az ismeretek kiszökhessenek belőle.

Amikor úgy gondolta, megtelt az üveg, elhatározta, hogy a maga építette üregben helyezi el, egy óriási fa tetején. Biztos helyen, megmásíthatatlanul, minden veszélytől óva, az öröklétnek kívánta megőrizni a tudást. Derekára kötözte hát az üvegcsét, és nekivágott, hogy mint már annyiszor, fölmásszon a fa csúcsára. De ezúttal nem sikerült. Az üvegcse nagy volt hozzá képest, akadályozta a mozgásban.

Arra járt egy hangya – a pók kicsit lenézte, butuskának tartotta ugyanis –, és megjegyezte:

– Ha föl akarsz mászni, inkább a hátadra, és ne a hasadra erősítsd az üvegcsét.

Ekkor döbbent rá a pók, hogy bár szinte egész életét a bölcsesség megszerzésének szentelte, a legjegyszerűbbel, a megélt tapasztalatból leszűrhető ismerettel nem rendelkezik.

Ha kicsit ostoba volt is ez a pók, annyira mégsem volt ostoba, hogy be ne lássa: először is másokat kell meghallgatnia, ha egyszerű dolgokban is jártas akar lenni. Olyanokat, akik talán kevesebbet olvastak, de többet éltek, ezért képesek átadni – és talán jó szívvel teszik –, amit tudnak.

A mese úgy ér véget, hogy a pók eltöri az üvegcsét, mondván, hogy jobb, ha szabad, mindenki számára elérhető marad a tudás, különös tekintettel azokra, akik hajlandók tanulni.”

Tanulás az, ha rájövünk arra, amit már tudunk. Cselekvés az, ha megmutatjuk, hogy tudjuk. Tanítás az, ha másokat emlékeztetünk arra, hogy ők is éppolyan jól tudják. Mindannyian tanulunk, cselekszünk és tanítunk.” Richard Bach

Fontos, hogy megosszuk egymással a tudásunkat, a tapasztalatainkat, és hogy másokat is meghallgatva, tanuljunk egymástól!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!