Pünkösdi gondolatok


Pünkösd napjain is látom, és érzékelem, hogy vannak, akik bár egy nyelven beszélnek, mégsem értik egymást. Harsogó világunkban jó néha elvonulni, és csendben lenni, de vannak helyzetek, amikor muszáj megszólalni,…


és cselekedni is. Számomra megdöbbentő az a hamisság, képmutatás, szenteskedés, ravaszkodás, félrevezetés, sunyítás, és hazugság áradat, amelyben ilyen-olyan okból egyes, embereknek nevezett gerinctelen példányok élnek.

Tudom, tapasztalom, hogy rohanó, fogyasztás centrikus, elanyagiasuló, értékvesztett világunkban nem könnyű embernek maradni, de ha nem csak túlélni, hanem élni is szeretnénk, akkor nincs más kiút.

Ahogyan a természet, mi is megújulhatunk. Amikor a közönyösség, vagy a félelmek, előítéletek, rosszindulat,… helyett bizalommal fordulunk egymás felé, az olyan, mint a kánikulát lehűtő, frissítő eső.

„Piros pünkösd, juttasd tiszta fényed’
Ma is minden bánkodó szivének,
Hogy ki tévelyg kétségbe’, homályba’:
Világitó sugaradat áldja.
Habozóknak oldjad meg a nyelvét,
Világositsd hittel föl az elmét.
Hogy az eszme szívből szívbe szálljon,
Diadallal az egész világon!”
Reviczky Gyula

Azt kívánom, hogy ahogyan a pünkösdi rózsa virágba borul, úgy nyíljon ki az értelmetek és a szívetek. Kívánom, hogy legyen hozzá erőtök, bátorságotok, hogy legyőzzétek a félelmeiteket, bizonytalanságaitokat, és a gerinctelenül manipuláló, csak a saját érdekeit hajtó, szétválasztó kommunikáció szajkózása helyett arra figyeljetek, ami összeköt minket.

Minden napnak van értelme, és öröme, ha: kitartunk a nehézségek ellenére is, és a szívünkre hallgatva a tisztaság, az egyszerűség, a fény felé fordulunk, ha hajlandóak vagyunk önmagunkból egy részt adni másoknak, és amikor segíteni nem tudunk, akkor legalább nem ártunk, mert így könnyen társakra találhatunk, és ezáltal mindannyian gazdagabbá, teljesebbé válhatunk.

Hálám és áldásom küldöm mindazoknak, akik már megértették, hogy a bábeli zűrzavart csak úgy szüntethetjük meg a környezetünkben, ha a szeretet, a türelem, és a megértés nyelvét használjuk.

Ki-ki hite szerint, lélekben megerősödve töltse a pünkösdi, és persze az utána következő napokat is.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!