Apák napja alkalmából


Szülőnek lenni egyrészt életre szóló, felelősséggel teli feladat, másrészt mindennapi fantasztikus élmény is. Apák napja idén június 18-ra esik, és szerintem fontos kifejezni a tiszteletet, a hálát és a köszönetet az apáknak is.


Az apáknak csak akkor van lehetősége, ideje arra, hogy a részese legyen mindannak a csodának, amit egy gyermek jelent, ha számukra is biztosítják, biztosítjuk az anyákéval egyenlő feltételeket.

„Apátlan társadalomban él a mai gyerek. Életének nagyon érzékeny első tíz évében a gyerekeknek 50-60%-a otthon kizárólag nőkkel találkozik. Nincs férfi a közelükben, sőt a társadalom sugallja is azt, hogy az apaság nem igazán fontos dolog. A társadalomnak segítenie kellene abban, hogy az apa apa lehessen, mert a nővel vele születik az anyaság, a kislányban már ott van. A férfiakkal ez nem így történik, szocializálni kell őket az apaságra, és sajnos a társadalom nem adja meg a lehetőséget, hogy apává váljanak.”

“A házasság két felnőtt ember magánügye, a szülői szerep azonban jóval több ennél: az anya és az apa közösen felelős a gyermek sorsáért, személyiségének alakulásáért, még akkor is, ha úgy döntenek: házaséletüket nem folytatják tovább. Ha a gyermek az anyánál marad – és az apa átéli szülői felelősségét -, az anyának elemi kötelessége, hogy a kapcsolat megőrzésében segítséget nyújtson gyermekének. Járuljon hozzá, hogy volt férje ne csak „vasárnapi apuka” legyen, hanem részt vállalhasson gyermeke hétköznapi életében is, segítve kisfiának és/vagy kislányának abban, hogy egészséges, jól szocializált felnőtt emberré váljék.” Ranschburg Jenő

Mindannyiunknak kell azért tenni, hogy az apák valóban apák lehessenek, és azért is, hogy ez a nap is hagyománnyá váljon, mert az apák is nagyon fontos szereppel bírnak a gyermekek életében.

Ne felejtsd el felköszönteni édesapádat, apádat, nagyapáidat, keresztapádat (ha még megteheted) az alábbi gondolatok jegyében!

Az apáknak is jár(na)!
https://szenyanildiko.hu/uj/az-apaknak-is-jar
Apák napjára
https://szenyanildiko.hu/uj/apak-napjara

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!