Mikulás-napi gondolatok


Magyarországon december 6-án érkezik a gyerekekhez a Mikulás, illetve a Télapó, vagy más néven Joulupukki. Akárhogy is nevezzük, mindannyiunkban élénken él a szánon érkező, fehér nagyszakállú,…


piros bundás mesebeli alak emléke. A gyermekkor fontos része a mese és a varázslat. Kár is tagadnunk, hogy felnőttként is jó a gyerekekkel együtt hinni, csizmát pucolni, majd örülni. Bár régen kinőttem már a gyerekkorból, számomra a Mikulás továbbra is kétségbevonhatatlanul létezik, hiszek benne, mert hinni akarok. A Mikulássá válás egy folyamat, amin én, te és sokan mások is áteshetnek, ha akarják. Az alábbi cikkben elolvashatod, hogy mire gondolok. Fogadd tőlem Mikulás ajándékként:

A Mikulás szelleme

Advent idején, Mikulás és Karácsony ünnepén gyermekeinkkel együtt gyakorolhatjuk a türelmet, az önzetlenséget, az empátiát, a segítőkészséget, újra felfedezhetjük az alkotás, az adás örömét, a csodák lehetőségét.

Már november közepén dübörög a karácsonyi feeling, feldíszített műfenyők, csilingelő, csillogó-villogó, értéktelen limlomok, éneklő és riszáló műanyagmikulások összevisszasága fogad minket, amerre csak járunk. A média, a reklámok, a kereskedők siettetnek minket, és harsány módon, üzleti megfontolásból giccslavinává degradálják ünnepeinket, – ha hagyjuk.

Gyorsan változó, egyre ridegebb világunk varázstalanításon megy keresztül, ezért egyre fontosabb, hogy megőrizzük, és továbbadjuk ünnepi szimbólumaink, szertartásaink. Nemcsak lehetőségünk, de felelősségünk is választani aközött, hogy a hétköznapokat és az ünnepeinket megtöltjük valódi tartalommal, bensőséges, közös élményekkel, igazi fénnyel, melegséggel, vagy elkótyavetyéljük, értéktelenné tesszük, ami által pont a lényeg veszik el.

“Az élet gazdagabb lesz, ünnepibb és emberibb, ha megtöltöd a hétköznapok percét a rendkívülivel, az emberivel, a jóindulatúval és az udvariassal; tehát az ünneppel.” Márai Sándor

Tegyünk róla, hogy minél több gyereknek és felnőttnek legyen szép ünnepe! A Mikulásgyár országszerte sok száz helyszínen várja az adakozókat. Nézz körbe a lakásban, biztos találsz olyan játékokat, amelyekkel már nem játszik a gyermeked, csomagoljátok be közösen és lepjétek meg vele a rászoruló, szegény családok gyermekeit. Konzervet, tésztát, lisztet, rizst, olajat, cukrot, sót is vigyetek. Adományaitokkal sok gyereknek és családnak örömet okozhattok, a részletekről a Mikulásgyár oldalán olvashattok.

Ideje a csizmákat kipucolva az ablakba rakni! 🙂

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!