Megelőző tippek hidegre


A naptár szerint túl vagyunk a tél felén, mégis most köszöntött ránk a dermesztő hideg, amely az egészségeseknek is kihívás, hát még a legyengült, beteg szervezetnek. Pár melengető tippet hoztam, megelőzésként:

Kihűlés, fagyási sérülés, megfagyás, szív- és érrendszeri, légzőszervi betegségek és végtagkeringési problémák – többek közt ezek a veszélyek fenyegetik azokat, akik nem megfelelően védekeznek a tartós, extrém hideg idő ellen.

A nagy hidegben még korunkban is könnyen előfordulhat a felszíni fagyási sérülés. Hajléktalanokat, illetve baleset vagy ittasság, eszméletvesztés miatt hosszú ideig hideg hatásának kitett embereket érinthet elsősorban. Kevesebben tudják, hogy fagypont fölötti hőmérsékletnél is előfordulhat, ha az adott testrészben nem elégséges a vérkeringés. Az érszűkületes betegeknek, időseknek, illetve az érzékeny bőrű gyermekeknek is jobban kell vigyázniuk kezük-lábuk-arcuk melegen tartására.

A legelső fagyási tünetek közé tartozik a fájdalom, a viszketés, a bőr foltossá válása vagy kivörösödése és érzéketlensége – ez még nem jár együtt tartós sérülésekkel, mert csak a bőr felsőbb rétegei érintettek, és a felszíni fagysérülés néhány hét alatt elmúlhat. Ezeket tapasztalva azonban érdemes minél előbb tenned azért, hogy ne érintsen a fagy mélyebb szöveteket, mert az már visszafordíthatatlan szöveti károsodást okoz. A felszíni fagysérülést ért területeket óvatosan melegítsd fel: bugyoláld be vagy tedd meleg (de nem forró!) vízbe. Kerüld a dörzsölést, inkább gyengéd mozdulatokkal szárítgasd meg.

Fontos a „fagyálló”, többrétegű öltözet, mert az egyes rétegek közötti levegő is segít távol tartani a hideget, jobban szigetel. A nedves ruháktól minél előbb szabadulj meg, és viselj természetes alapanyagú gyapjú vagy pamut alsó ruházatot. Testünk a feji és nyaki tájékon adja le a hő 30 százalékát, így a sál és a sapka nélkülözhetetlen eleme a téli öltözetnek. Olyan anyagból érdemes választanod, amitől nem viszketsz, a pára is távozni tud, nedvesen is melegen tart. Nyakunk, fejünk és fülünk mellett az arcunkat is érdemes takarni, ezt vagy a sállal vagy olyan sapkával tudod megoldani, aminek maszkrésze is van.

A lábaidat két vékonyabb, vagy egy vastag zoknival, meleg, bélelt cipővel vagy csizmával védheted a legjobban. A lábbeli ne legyen túl szűk, nehogy akadályozza a keringést vagy meggémberedjen benne a láb, de túl laza sem, mert az beengedi a hideget. Nem elég, ha a cipőd, csizmád elég meleg, fontos az is, hogy vízálló, és „traktortalpú” legyen. A divatnál sokkal fontosabb az egészség és a biztonság!

A hideget sokkal nehezebb üres gyomorral elviselni! Viszont az sem mindegy, mit eszel: a “belülről melegítő” táplálékokat érdemes előnyben részesíteni, például vörös húsok, olajos magvak, dió, mogyoró, mandula, gesztenye. A magyar népi gyógyászatban régóta átmelegítő ételként ajánlják a hajdinakását, a tönkölybúzát, a hagymát, és a mézet. A fűszerek közül sem véletlenül lett a téli ünnepkör kedvence a fahéj, a szegfűszeg, a gyömbér, az ánizs, illetve a téli disznótorok elengedhetetlen kelléke a paprika, a bors és a fokhagyma! Ezek mind keringést serkentő, légzéstisztító, antibakteriális hatásúak, így jó szolgálatot tesznek a leghidegebb napokon is.

Sokan “szíverősítőnek”, fűtőszernek tartják az alkoholt és a nagy hidegben természetesnek veszik egy-két kupica pálinka vagy bögrényi forralt bor felhajtását. Ezzel azonban jobb vigyázni, mert az alkohol inkább csak “elfedi” a hideget, csökkenti a szervezet veszélyérzékelését, így óvatlanabbá teheti a mérték nélkül ivót. Minden télen tucatjával fordul elő ittas állapotban bekövetkező fagyhalál. A hideg ellen hagyományosan ajánlott forralt borban sem elsősorban az alkohol az, ami igazán jót tesz, hanem a meleg folyadék, a cukor és a vérkeringést serkentő fűszerek (fahéj, bors, szegfűszeg).

A legnagyobb szervünk a bőrünk, a legszebb, legfiatalabb bőrnek is sokat tud ártani a hideg. A bőr kiszárad, kirepedezik, mikro sérülések, fagyások jelennek meg rajta. Ezért ne menj utcára közvetlenül fürdés, mosakodás után, és használj a kézre, arcra zsíros, hidratáló krémeket.

Az erős lehűlés sok embert leromlott, vitaminhiányos állapotban talál. Erősítsd szervezeted, immunrendszered vitaminokkal: egyél sok gyümölcsöt, zöldséget, a savanyú káposztát, céklát, citromot, hagymaféléket, almát, no és az algát ajánlom.

Szabadtéri időtöltés, téli sport, vagy kinti munka előtt a szokottnál alaposabban érdemes bemelegíteni izmaidat, néhány nyújtó, lazító gyakorlatot elvégezve, mert a hidegben elgémberedett, összehúzódott izmok az átlagosnál sokkal sérülékenyebbek.

Otthon tegyél szőnyeget a padlóra a nem tökéletesen záró nyílászárók elé, az ablak közé pedig párnát, habszivacsot, kis szőnyeget helyezhetsz.

Ha hosszabb útra indulsz az autóval, mindig legyen nálad meleg takaró, termoszban meleg folyadék, és persze feltöltött mobiltelefon.

Adományvonallal segít az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt

Már több, mint 1 millió forint gyűlt össze a 1353-as adományvonalon, melyet a hideg miatt bajba kerülők támogatására fordít az Ökumenikus Segélyszervezet. Csepelen új téli krízispontot nyitott, a vidéki hajléktalanokat segítő intézményei pedig a maximális kapacitáson felül működnek.

A Magyar Vöröskereszt csak decemberben 110 ezer csomag tartós élelmiszert osztott ki országszerte. „Az elmúlt időszakban egyre többen fordulnak segítségért szervezetünkhöz, hogy a mindennapokhoz szükséges élelmiszerek beszerzése is nehézséget jelent. Ezért, valamint az előttünk álló rendkívüli hideg időjárásra készülve szervezetünk a minden hálózatból elérhető 1359-es adományvonalán gyűjtést indított. Az adományozók minden hívása vagy SMS küldése 250 forinttal segíti a Magyar Vöröskereszt élelmezési, étkeztetési programjait”.

Forrás: hazipatika.com, hir24.hu cikkei alapján

Kérlek, vigyázz magadra és a körülötted élőkre is, tedd félre az előitéleteid, és figyelj a hajléktalan embertársainkra. A Menhely Alapítvány diszpécser szolgálat telefonszáma, elérései: +36 1 338 41 86 E-mail: diszpecser@menhely.hu Hívd a fenti telefonszámokat Te is, tudod, sok kicsi sokra megy!

Oszd meg másokkal is!