Légörvény esetére


A turbulencia, azaz a szél sebességének vagy irányának hirtelen változása mai napig sok gondot okoz a repülésben. Légörvény azonban a mindennapi életünkben is jelen van, és bár veszélyes, de lehetőséget is ad…


az előrejutásra, ha számítunk rá. Brian Tracy gyakorlatias könyve garantáltan kihozza belőled a maximumot.

Brian Tracy – Repülési terv (Flight Plan- The Real Secret of Success) című könyve szerint az élet egy utazás, mi több egy repülőút, aminél már felszálláskor kell tudnunk, hogy hova megyünk, és mit vigyünk magunkkal.

Fel kell készülni az utazásra, mert felszállni csak maximális tolóerővel lehet, és útközben bizony akad szembeszél, turbulencia, sok-sok váratlan esemény is. Ilyenkor jól jön az „A” terv mellett egy „B” terv is, azaz az örvénykontroll, hogy irányban maradhass.

Brian Tracy Repülési terv című könyvének tizenkét fejezetéből elsajátíthatod, hogy:

hogyan határozd meg, ki vagy valójában és mit akarsz életed egyes területein;

hogyan válassz világos és mérhető célt vagy úticélt magadnak, amelyre ettől kezdve fókuszálni fogsz;

hogyan készíts olyan cselekvési tervet, amely garantálja a sikert;

hogyan szerezd meg a felszálláshoz szükséges megingathatatlan önbizalmat;

hogyan határozd meg egészen pontosan, hogy célod eléréséhez milyen lépéseket kell megtenned;

hogyan maradj irányban – elkerülhetetlen gondok, kitérők és turbulenciák ellenére – egészen addig, amíg eléred, amit akarsz.

Az alábbiakban egy részletet olvashatsz a könyvből:

Ha légörvénybe kerülsz… Ha repülővel utazol, a gép felszállásakor azt fogod hallani, hogy a pilóta felszólítja az utasokat, hogy maradjanak a helyükön, és csatolják be a biztonsági öveiket. Sokszor az is elhangzik: „A repülőút elején egy kisebb légörvénybe kerülhetünk, ezért kérem, ne kapcsolják ki az öveiket.” Ha egy új vállalkozásba kezdesz, vagy új munkahelyre kerülsz, te is kerülhetsz kisebb „légörvénybe.”

Uralkodj magadon Az erős emberek számítanak arra, hogy a céljaik és álmaik felé vezető úton problémákkal találhatják szemben magukat. A gyenge emberek viszont meglepődnek és kiábrándulnak, ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy ők eltervezték. Dühösek lesznek és kiszámíthatatlanok. Másokat okolnak a saját problémáik miatt. Gyakran válnak depresszióssá vagy viselkednek irracionálisan. Sikered titka nagymértékben függ attól, hogy hogyan reagálod le a felmerülő problémákat. Szerencsére a sikeres emberektől számos hatékony stratégiát tanulhatsz meg.

Problémamegoldás Először is, készülj fel arra, hogy jönnek majd problémák, csalódások és időszakos kudarcok. Ne riadj meg, ne lepődj meg és ne légy mérges, amikor ezek bekövetkeznek. Inkább vegyél egy mély lélegzetet, nyugodj meg és mondd azt magadnak: „A problémák a munkámból fakadnak, és az a dolgom, hogy megoldjam őket.” Valahányszor megoldasz egy problémát, nő a problémamegoldó képességed. A legfőbb jutalom, amit a problémamegoldásért kaphatsz, az maga a lehetőség, hogy később még nagyobb problémákat tudsz majd megoldani.

Megoldáskeresés A kiváló emberek rendkívül megoldás orientáltak. Inkább a megoldásra koncentrálnak, mintsem a problémákra, vagy arra, hogy ki a hibás a szituációért. A jövőre koncentrálnak, és folyamatosan azon gondolkodnak, hogy hogyan tudnának azonnal tenni valamit annak érdekében, hogy fékezzék a veszteséget, minimalizálják a problémát és előreléphessenek. Az egyik legjobb stratégia, amit alkalmazhatsz, az, hogy gondolatban gyakorlod a problémamegoldást. Határozd el jó előre, hogy bármi is történjen, te nyugodt maradsz.

Kérdezz Ha váratlanul „légörvénybe” kerülsz az üzleti- vagy magánéletedben, úgy tudsz nyugodt maradni és tisztán gondolkodni, ha (túl)reagálás helyett inkább kérdéseket teszel fel magadnak. Először is, tisztázd a tényállást. Pontosan mi is a probléma? Mi okozta? Néha a probléma magában rejti a megoldást is. Így már maga a kérdés feltevése is megnyugtathat, és azt éreztetheti, hogy kézben tartod az irányítást. Fókuszálj a megoldásra.

Vállald a felelősséget és vedd át az irányítást Ha már körvonalazódott a probléma (és biztos vagy abban, hogy valós problémával állsz szembe), és végiggondoltad, hogyan tudnád megoldani vagy minimalizálni azt, akkor vagy vállald a felelősséget és tedd meg a szükséges lépéseket, vagy jelölj ki egy felelőst, aki majd helyetted cselekszik. Mindig a cselekedetekre koncentrálj. A váratlan légörvénybe került pilótához hasonlóan, aki két kezével a kormányt tartja, és szemeit a műszerfalra szegezi, a te feladatod is az, hogy problémák esetén vedd kézbe az irányítást, és jó irányba repülj.

Konkrét lépések Akkor válsz sorsod tökéletes irányítójává, ha megtanulod hatékonyan kezelni azokat a viharokat, amelyek elkerülhetetlenül bekövetkeznek az üzleti és magánéletedben. Legközelebb, ha ilyen szituációba kerülsz, vegyél egy mély lélegzetet, és aztán kezdj el gondolkodni a lehetséges megoldásokon.

Ha még nem olvastad a könyvet, feltétlenül érdemes ezt pótolnod!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!