Kifogások helyett: Élj!


Mindannyiunk számára teljesen természetes a közeg, amiben élünk, ezért ritkán gondolunk bele az egészséges létezés csodájába. Két embert szeretnék bemutatni: Nick Vujicic és John P. Foppe élete, személyisége példaértékű.


Nick Vujicic egy születési rendellenesség következtében karok és lábak nélkül született. Míg mi azt sem tudjuk elképzelni, hogy lehet így boldogulni a mindennapokban, ő olyan dolgokat csinál, amikre más képtelen volna. Kéz nélkül, láb nélkül, aggodalmak nélkül Nick Vujicic mesél arról, hogy miért érdemes élni.

Szülei tudatosan úgy nevelték, hogy szálljon szembe a problémáival. Ennek jegyében hagyományos iskolába járatták, ahol ki volt téve a többiek csúfolódásának, de sikerült ezt is feldolgoznia, és azt mondja: apja és anyja ennél jobban nem is dönthetett volna. Akaraterőből alighanem bárki tudna tőle leckéket venni – erre lehetőséget is ad, ugyanis évek óta járja alapítványával, a Life Without Limbs-szel a világot, és már több százezer ember előtt tartott beszédet.

 

John P. Foppe sikeres nemzetközi előadó. A Vállalod? (Kifogások helyett: ÉLJ!) című könyvében a magunkba vettet hit erejéről ír. A könyv értéke nem az, hogy mélyen megindító, hanem, hogy „ébresztő” hatású. Ha ő, képes karok nélkül többnyire vidáman, energikusan és önállóan élni, megoldani problémáit, akkor vajon mi mit mondhatunk?

Üzenetét így summázza: „Minden problémára van valamilyen pozitív megoldás. Ne keressünk kifogásokat! Javaslom, találjuk meg inkább a megoldást, és tegyünk is annak megvalósulásáért!” Az Ő szájából hitelesen hangoznak ezek a szavak. A honlapján és az előadásain arról beszél, hogy sose szabad feladni, mindent meg lehet csinálni, ha az emberben van életerő, és ha ő mindent meg tud tenni, akkor másnak is sikerülnie kell.

Érezhetjük életünket időnként akár szörnyűnek is, de el kell fogadnunk, hogy minden pillanatban csak egy adott állapot igaz ránk. Ami a következő percben akár már messzeségben úszó bárányfelhőként nézhet vissza ránk.

A lényeg a hozzáállás, mert a saját életét mindenki képes irányítani!

A végtagjaid mozgatása, a járás, a futás, vagy akár a nevetés is ezrek számára nem lehetséges. Ha neked nincsenek ilyen problémáid, mindig gondolkodj el azon, hogy mennyire szerencsés vagy, mert mindened megvan ahhoz, hogy minden szempontból teljes életet élj!

Még mindig vannak kifogásaid, hogy miért nem lehet valamit megcsinálni?

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!