Ha gyermekszemekbe nézhetek


Május utolsó vasárnapján gyermeknap alkalmából számtalan program és ajándék vár sok gyereket. A jó hangulatot, és az ünnepnapot nem szeretném elrontani, csak szeretném, ha azokról sem felejtkeznénk el,…


akiknek nem adatott meg a gondtalan, vidám gyerekkor. Nemcsak felnőttnek, gyereknek lenni se könnyű a mai rohanó, fogyasztás centrikus, elanyagiasuló, értékvesztett világunkban. A fiatalok könnyen elveszthetik a hitüket, bátorságukat útkeresésük közben, ha a felnőttek úgy „nevelnek”, hogy közben pont az ellenkezőjét teszik annak, mint amiről papolnak.

Közös felelősségünk, hogy minden gyermeknek esélyt, lehetőséget, segítséget adjunk a személyisége egészséges fejlődéséhez, hogy kibontakoztathassák a bennük rejlő képességeket, és képesek legyenek az önálló életre.

Nincs két egyforma gyerek, egyéniségükre szabva, igényeikhez mérten kell biztosítanunk számukra az egészséges élethez, a játékhoz, a tanuláshoz, a szabadidőhöz való hozzáférést.

Juhász Gyula: Meseváros
Járatlan úton, fényen, árnyon át,
Keresem én a mesék városát,
Hol régen éltem, szépen, boldogan,
A várost, amely az álmokba van.
Andersen és Grimm s az Ezeregyéj
Erről a helyről annyi jót regél,
Bizton hiszem, hogy megvan valahol,
Csak azt nem tudom én, hogy merre, hol?
De ha gyermekszemekbe nézhetek,
Melyek reményt és békét fénylenek,
Nem kell nekem Grimm, Andersen se kell,
Megvan az út, mely oda vezet el…

Mindig csodás élményekben volt részem, amikor levettem a felnőtt szemüvegem, és útnak indultam a fiammal felfedezni a világot, úgy, ahogyan éppen akkor ő látta. A fiam időközben már kinőtt a gyerekkorból, felnőtt férfivá lett, ám bármilyen korú is lesz, mindig a gyermekem marad. Szülőként továbbra is abban segítem, hogy a saját ütemében fedezze fel a világot, és megtalálja benne a saját helyét.

Fontos a gyermeknap megünneplése, ám a gyermeknapon túl a hétköznapokon se felejtsük el, hogy a közös élményeket, a minőségi időt, a figyelmet, és a szeretetet semmi sem pótolja. Minden gyermeknek alanyi jogon jár(na) a felhőtlen gyermekkor. Rajtunk is múlik, hogy megkapják!

Kapcsolódó cikk:
A gyermeknap margójára

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!