Te is lehetsz az a Valaki


Sokan aggódnak vagy felháborodnak, látszólag együtt érzőek, szolidárisak, „lélekben” sok helyen ott vannak, de valójában passzívak. Kevesen vállalják fel névvel, arccal a véleményüket, és még kevesebben hajlandóak…


ténylegesen is tenni a változásért. A felébredő civil kurázsi megteremtette a mi hétköznapi hőseinket az egészségügy, az oktatás, a kiszolgáltatott, jogfosztott emberek, állatok, földek, fák érdekében, védelmében. Ezek a bátor kezdeményezések azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha nem hagyjuk magukra az elsőket.

Egy régebbi, de sajnos most is aktuális tanmese is idekívánkozik: „Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy ember. Név szerint Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akadt egy fontos feladat, amit sürgősen meg kell csinálni. Mindenki biztos volt benne hogy Valaki megcsinálja. Bárki megcsinálhatta volna, viszont Senki sem csinálta meg. Valaki nagyon megdühödött emiatt, mivel ez Mindenki dolga lett volna. Mindenki úgy gondolta, hogy Bárki megcsinálhatná, de Senki nem vette észre, hogy Mindenki kerüli a feladatot. Végül Valaki lett az, akit Mindenki okolt, amiért Senki nem csinálta meg azt, amit Bárki megtehetett volna. Ha Mindenki érezné magát Valakinek, akkor haladnánk. Hogy lehetne ezt elérni? Szerintem úgy, hogy ha lenne mindig egy Valaki, aki találna maga mellé még egy Valakit, akkor közös erővel abban a közösségben egyszer csak elterjednének a tenni is akaró Valakik.”

Értem én, hogy mindenki félti azt a keveset, amije még van, nem olyan könnyű felvállalni a nyilvánossággal járó kockázatokat sem. Tudom, hogy télen túl hideg van, nyáron meg túl meleg, DE hogy akarunk eredményeket elérni, ha mindig csak másokra mutogatunk, és másoktól várjuk, hogy cselekedjenek – helyettünk is?

Nem való a hős lét mindenkinek, nem is kell, hogy mindenki hős legyen, de aktív jelenlétünkkel fel kell hangosítanunk, meg kell erősítenünk azokat, akik a komfortzónáikat bőven átlépve magukra vállalták az első lépéseket, értünk is.

“Ha a jogbitorlás és a visszaélések célja a zsarnoki hatalom megszerzése, s eme szándék a nép számára nyilvánvalóvá válik, a népnek joga és kötelessége az ilyen uralmat lerázni, és sorsát, biztonságát jobb őrökre bízni.” Thomas Jefferson

Egyértelmű, hogy nem tudunk mindenre figyelni, nem tudunk mindenhol ott lenni, mindenben részt venni, de a legnagyobb vétség az, ha semmit sem teszünk igazán, arra hivatkozva, hogy kevés, amit tehetünk. Javasolt kapcsolódási pontok többek között:

Társaság a Szabadságjogokért
http://tasz.hu
https://www.facebook.com/atasz

Sándor Mária és Társai
http://www.sandormariaestarsai.hu
https://www.facebook.com/Sándor-Mária-és-Társai-469520396552573

Tanítanék Mozgalom
http://www.tanitanek.com
https://www.facebook.com/Tanítanék-1487569941539650/

Greenpeace
http://www.greenpeace.org/hungary/hu
https://www.facebook.com/Greenpeace.HU

Ligetvédők
https://www.facebook.com/legyenaligetakertem
https://www.facebook.com/orczyparkvedok

Magyar Állatvédő és Természetbarát Szövetség
http://www.allatvedok.hu
https://www.facebook.com/matsz.info

… és még sorolhatnám, de találja meg mindenki azt, amelyik mellé képes odaállni.

Ha közömbösek, semlegesek, felszínesek vagyunk, vagy elmenekülünk az egyéni felelősségeink elől, akkor kárba vész a valóban civil, alulról szerveződő, érdekvédő szervezetek áldozatos munkája, és egyre több kordon közé leszünk szorítva.

Amikor tehát legközelebb azt mondanád, hogy jó lenne, ha „Valaki” csinálna már valamit ezzel vagy azzal kapcsolatban, jusson eszedbe, hogy Te is lehetsz az a Valaki.

“Kezdj el végrehajtani olyan tetteket, amelyekről úgy véled, meg kell tenni őket. Kezdj el olyan lenni, amilyennek a társadalmat gondolod, hogy lennie kellene. Hiszel a szólás szabadságában? Akkor beszélj szabadon. Szereted az igazságot? Akkor mondd ki. Hiszel a szabad társadalomban? Akkor tevékenykedj szabadon. Hiszel a tisztességes és emberséges társadalomban? Akkor viselkedj tisztességesen, és emberségesen.” Adam Michnik

Ha egyetértesz, csatlakozz, és oszd meg másokkal is!