Értelem és esztelenség


„A világ, amelybe beleszületünk, durva és borzalmas, de egyúttal istenien szép is. Vérmérséklet dolga, ki mit hisz túlsúlyban levőnek: az értelmetlenséget vagy az értelmet. Ha az értelmetlenség abszolút mértékben …


túlsúlyba kerülne, akkor magasabb fejlődési fokon egyre nagyobb mértékben szűnne meg az élet értelme. De nem így van – legalábbis szerintem. Mint minden metafizikus kérdésnél, itt is valószínűleg mindkettő igaz: az élet értelem és esztelenség, vagy tele van értelemmel és esztelenséggel. Én pedig aggódva remélem: az értelem kerül túlsúlyba és nyeri meg a csatát.” Carl Gustav Jung

Végtelenül elkeserítő, hogy a mai magyar társadalomban pár dilettáns, álszent, korrupt személy, önös érdekektől vezérelve, közpénzt herdálva, alternatív tényekkel, félelem és gyűlöletkeltéssel milyen egyszerűen, és milyen sok embert képes az orruknál fogva vezetni.

Mások pedig bár felismerik, hogy morálisan, erkölcsileg hová zuhan(t) az országunk, és egyben ők is, mégis lapítanak a pozíciójukat féltve, vagy még hízelegnek is, valamilyen haszon reményében.

“A lázadás az esztelenség láttán születik meg, igazságtalan vagy érthetetlen helyzetben. Vak lendülete rendet követel a káoszban, egységet a tovaillanó, az eltűnő mélyén. Kiált, követel, azt akarja, szűnjön meg a botrány, és kőbe íródjék, ami eddig szüntelenül a homokba íródott.” Albert Camus

Lehet, hogy naiv vagyok, de a hit továbbra is él bennem az emberek felé, és bízom benne, hogy a káosz felett is uralkodó értelemmel, és szívvel képesek vagyunk azoknak a hatalmi törekvéseknek megállj parancsolni, amelyek egyre kiszolgáltatottabbá tesznek sokunkat.

A sült galambot felesleges várni, a beletörődésből, és a passzivitásból ki kell lépni, és mindenkinek oda kell tennie magát, ha valódi demokráciát, jogegyenlőséget, emberhez méltó lakhatást, egészségügyet, oktatást, és életet akarunk.

Hálás vagyok azon embereknek, és szervezeteknek, akik már eddig is bizonyították, hogy bátorságuk nem ismer félelmet, és nem csak szolidárisak, hanem kinyilatkoztatásaikkal, kezdeményezéseikkel, jelenlétükkel másoknak is példát mutattak, mutatnak.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!