Ha azt gondolod, hogy


Azt mindannyian tudjuk, és tapasztaljuk, hogy gondolataink befolyásolják cselekedeteinket. Időnként pedig, mint a hívatlan vendégek, elfecsérelik az időnket, ha pedig sok van belőlük, túl is bonyolítják az életünket.


Fontos, hogy elemezzük az éppen aktuális helyzetünket, és lehetőségeinket, de a túlgondolkozás, azaz a túlagyalás sosem segít. Egyrészt olyan problémákat gyártunk általa, amelyek eredetileg nem is léteztek, másrészt szorongást, stresszt hozunk létre, és ezáltal a cselekvésünk gátja is.

„Ha azt gondolod, hogy valami nehéz, akkor az nehéz. Ha azt gondolod, hogy valami könnyű, akkor az könnyű. Ha azt gondolod, hogy valami nem könnyű, de nem is nehéz, akkor az nem könnyű és nem is nehéz. De akkor milyen valójában? Menj, igyál egy kis vizet, és azután rögtön rájössz, hogy a víz milyen, forró vagy hideg. Ne hozz létre nehezet vagy könnyűt! Ne hozz létre semmit! Amikor csinálsz valamit, csak csináld!” Seung Sahn

„Ne zsúfoljátok tele lelketeket haszontalan gondolatokkal. Minek rágódni a múlton, elébe menni a jövőnek? Maradjatok a jelen pillanat egyszerűségében.” Buddha

Jó példák számomra a gyerekek, és az állatok is, ők sokkal többet hallgatnak az első gondolatukra, illetve az első megérzésükre. Ha túlagyaláson kapom magam, mindig igyekszem kicsit relaxálni, előnybe részesíteni a jobb agyféltekés tevékenységeket, pl. rajzolás, színezés, éneklés, táncolás, amelyek már 5-10 perc után is ellazítanak, utána pedig sokkal hamarabb találok megoldást. Érdemes kipróbálnod, ha időnként te is túlzásba viszed a gondolkodást.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!