Édes semmittevés


Ha vasárnap semmit se szeretnél csinálni, van egy fantasztikus és hivatalos kifogásod. 🙂 Ugyanis 01.16-án van a “National Do Nothing Day”, azaz a Nemzeti semmittevés nap.


Harold Pullman Coffin újságíróként dolgozott, hétköznapi munkája és az átdolgozott ünnepnapok rendkívüli módon kimerítették. Az általa 1973. január 16-án létrehozott „National Do Nothing Day” (NDND), magyarul a nemzeti semmit tevés nap apropója az volt, hogy bár vannak ünnepnapok, de mivel akkor is rengeteg a tennivalónk, kellene végre egy olyan nap is, amikor tényleg semmi dolgunk nincsen.

„Kell az embereknek egy nap, amikor otthon tudnak ülni ünneplés, emlékezés vagy dicsőítés nélkül”.

A mai rohanó és teljesítményorientált élet azt sugallja belénk, hogy folyamatosan elfoglaltnak kell lennünk, közben pedig nem értjük meg, hogy időnként szükségünk van igazi pihenésre, lazításra is. Még a szabadidőnket és az ünnepeinket is telezsúfoljuk programokkal, feladatokkal.

Dolce far niente – mondja az olasz, ami magyarul annyit jelent “édes semmittevés”. Néha mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra, amikor az égvilágon szinte semmit sem csinál, nincs feladat, semmit nem tart fontosnak, csak azt, hogy egyszerűen élvezze a szabad napot.

Amit sokan lustaságnak tartanak, az a tudomány szerint valójában sokkal hatékonyabb, mint azt gondolnánk. Az elme, a test és a lélek hihetetlen módon képes megújulni egy-egy lustábbra vett nap után. Ezért érdemes havonta minimum 1-2 napot “csak úgy” eltölteni!

Mindenkinek megvan a saját elképzelése a semmittevésről. Néhányan úgy képzelik, hogy ha sportolnak, olvasnak, tévéznek, autókáznak, vagy az internetet bújják egész nap, akkor semmit sem csinálnak, de valójában akkor is csinálnak valamit. A semmittevés napjának lényege, hogy szinte “eseménymentes”, “célok nélküli” nappá váljon, csak szemlélődő, megtapasztaló, érzékelő, a világot és önmagunkat újra felfedező legyen.

Szóval mit csinálok, a Nemzeti semmittevés napon? Azt, amit a cím jelent: semmit. 🙂

Élvezem mindazt, amire a hétköznapi rohanásban “nincs idő”, vagy amit már szinte észre se vesznek, vagy elfelejtettek sokan. Lusta cica módjára felkelek, komótosan megreggelizek. Kikapcsolom a telefont és a szinte mindig működő számítógépemet, a tv távirányítót eldugom, a rádiót be se kapcsolom. Jó melegen felöltözöm, elsétálok a legközelebbi utcazajoktól mentes parkba, és csak úgy szemlélődöm. Hallgatom a madarakat, kilesem a bogarakat, magamba szívom a fák, a növények és a friss levegő illatát, majd megnézem, ahogy a nap sugarai lassan eltűnnek, és sötétségbe borul a táj. És mindettől a hideg, az eső és a hó se tud eltántorítani! 🙂

Otthon jó forró, illatos fürdőt készítek, gyertyát gyújtok, füstölőt égetek, elindítom kedvenc relax cd-m és elutazom a lelkem legmélyébe.

Ez a terv, aztán lehet hogy egész másképp alakul, ki tudja. Nem számít, a lényeg, hogy minden “csak úgy”, muszáj nélkül történjen. Bár még nem egyeztettünk, de szerintem a párommal együtt fogunk semmit se csinálni, így még élvezetesebb lesz ! 🙂

Te mit tervezel vasárnapi édes semmittevésként?

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

3 hozzászólás:

 1. János

  Én “Szent Heverde” Napokat 🙂 tartottam és tartok. Ilyenkor alszok, csendesen vagyok, pihenek, olvasok, nevetek, nézem a fákat-madarakat, a szelet, mécsest vagy gyertyát gyújtok, lassan!!! cselekszem és élvezem az életet. Telefont csak nagyon-nagyon fontos esetben veszem fel, ha egyáltalán megteszem. Legfeljebb ha egy más városban lévő Barátommal szeretnék beszélgetni, akkor felhívom. Ha Társam volt, akkor együtt tettük ezeket a “Roppant Intenzív” elfoglaltságokat. 🙂 Szóval, csak hajrá Mindenkinek!!! ÉS Nem Csak Január 16-án!!!!!!!!!!!

  Vidám szeretettel,

  János

  • Energildi

   Kedves János!
   “Szent Heverde Napok” – na ez se rossz elnevezés! 🙂
   Mindenesetre Nekünk jól esett a tegnapi nap, így ma újult erővel neki tudunk állni a feladatoknak.

 2. Léna

  Engem nagyon szorgos szülők nagy szorgalomra neveltek. Ennek megfelelően önfeláldozóan végeztem sok éven át munkahelyi feladataimat, s a napi háziasszonyi teendőket. Egyre gyakrabban rámtört azonban a “lustaság”, aminek szent heverde nap keretében engedelmeskedtem.Volt emiatt lelkiismeretfurdalásom, de idővel azt is leküzdöttem, mert éreztem, hogy erőgyűjtéhez szükségem van a teljes kikapcsolódásra. Nagyon örülök ennek a cikknek, mert megerősít abban, hogy jól tettem!