Adventi napok


Advent első vasárnapja idén november 29-re esik. Az adventi koszorún az első gyertya meggyújtása jelzi karácsony ünnepének közeledtét. Zsúfoltak a napjaink, sok a feladatunk, ám most is csak rajtunk múlik,…


hogy mivel töltjük meg egymás életét. A leckék, a tanulnivalók, a tesztek egész évben érkeztek, most pedig újra eljött a tapasztalatok összegzésének, a számvetésnek, és a valódi világosság teremtésének az ideje.

A külvilágban, körülöttünk minden egyre hangosabb, színesebb, fényesebb így év vége felé, de vajon mi van belül?

Érdemes kicsit elcsendesedni az adventi időszakban, és átgondolni, hogy vajon mennyi igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség volt, van, lesz gondolatainkban, szavainkban, cselekedeteinkben.

Csak mi dönthetünk ugyanis a magunk életében arról, hogy hogyan, és merre megyünk tovább. Senki sem vállalhatja át mástól ennek a feladatát, de ha mindenki felelősséggel elvégzi a sajátját, akkor mindez összeadódik, és hatást gyakorol családunkra, egyéb közösségeinkre, társadalmunkra.

„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges. Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki.” Kölcsey Ferenc

Ma, november 29-én, az első gyertya meggyújtásakor hiszem, hogy képesek vagyunk változtatni. December 6-án, a második gyertya meggyújtásakor is reménykedem, hogy december 13-án, a harmadik gyertya meggyújtásakor belső örömet is tapasztalok majd az emberekben. December 20-án, a negyedik gyertya meggyújtásakor pedig szeretetet és áldást küldök mindenfelé, hogy karácsonyra fény gyúljon a szívekben.

”A karácsonyt lassan át lehetne keresztelni, adok-kapok napokra. A vendéglátás, a sütés-főzés, a dekorálás a háziasszonyok próbakövévé vált, olyannyira, hogy sokan kimerülten esnek be az ünnepekre. Cikkek születnek arról, hogyan éljük túl a karácsonyt. Hogyan lehet méltóképpen megünnepelni ezt a titkokkal teli ünnepet?” Böjte Csaba

“Amit az ünnep előtt adsz az ünnepre, az jobban gyarapít téged, mint amit az ünnep egyszeri alkalommal képes lesz neked nyújtani.” Antoine de Saint-Exupéry

Az adventi készülődés nem csak a környezetünk kitakarításáról, megszépítéséről, a főzésről, a sütésről, és az ajándékvásárlásról szól. Önmagunkban is szükséges kitakarítani mindazt, ami a harmóniát gátolja, és rendet tenni, hogy valódi, fénnyel teli ajándékok lehessünk önmagunk és egymás számára, nem csak karácsonykor, hanem egész évben.

Szánj rá időt, figyelmet, és adj esélyt rá, hogy ez a sorsfordító, minőségi átalakulás, a megértésen, a megbocsájtáson, és a szeretet áradáson keresztül, egyre többekben kibontakozhasson.

Mi van benned, háború vagy béke? Nagyon nem mindegy, hogy teremtő energiáink mit közvetítenek: Félelemkeltőek és lehúzók, vagy felemelőek és felszabadítók?

Illúziók, szélsőséges és felszínes teremtések helyett adjunk közösen valódi értékeket, értelmet az ünnepeknek, és a hétköznapoknak is.

Áldott adventi napokat kívánok!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!