A pohár és a stressz


Elég sűrűn eszembe jut mostanság a Dalai Láma egy mondata: „Nem érdemes az embernek magát stresszelni, mert vagy van egy problémára megoldás, és akkor miért izgatod magad, vagy nincs és akkor is minek?”


A stressz mindennapjaink természetes velejárója, a „jó” stressz motivál, erőt ad, lelkesít, a „rossz” stressz viszont számtalan káros egészségügyi hatással van ránk.

Dr. Selye János világhírű biológus, a stressz-kutatás professzora a romboló vagy káros hatású stresszt “distressz”-nek, a kellemes vagy pozitív hatású stresszt pedig “eustressz”-nek nevezte, és szerinte: „A stressz előidéző hatás szempontjából mindegy, hogy az a dolog vagy helyzet kellemes vagy kellemetlen, csupán az számít, hogy milyen az újraalkalmazkodás iránti szükséglet.”

Akár eustressz, akár distressz, van egy határ, amit nem érdemes túllépnünk, testünknek, lelkünknek ugyanis szüksége van a nyugalmi állapotra, a pihenésre is. Az alábbi tanmese ugyancsak a stresszről szól, Böjte Csaba tollából, és tanácsát érdemes megfogadni.

„Egy pszichológus körbesétált a teremben miközben stressz kezelést tanított. Amikor felemelt egy pohár vizet, mindenki arra számított, hogy a „félig üres vagy félig tele” kérdést teszi majd fel. Ehelyett azt kérdezte, hogy milyen nehéz a pohár.

Majd így folytatta:

A tényleges súly nem számít. Attól függ, hogy mennyi ideig tartom a poharat a kezemben. Ha csak egy percig, akkor nincs semmi baj. Ha egy óráig, akkor fáj tőle a karom. Ha egy napig, akkor a karom elzsibbad és lebénul. A pohár súlya nem változik meg, de minél tovább tartom a kezemben a poharat, az annál nehezebb lesz.

A stressz és az aggodalom ugyanolyan, mint a pohár víz. Ha csak rövid ideig gondolsz rájuk, nem történik semmi. Ha egy kicsit hosszabb ideig gondolsz rájuk, elkezdenek fájni. És ha egész nap rájuk gondolsz, bénultnak érzed magad – semmit sem tudsz rendesen megcsinálni.

Fontos tehát, hogy megválj a stressztől. A nap folyamán vesd le válladról a terheket, amilyen hamar csak lehet! Ne hordozd azokat még éjszaka is! Tedd le a poharat!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!