A koncentráció ereje


“A koncentráció a parancsnok, aki a szétszórt tudatot figyelemre inti. A koncentráció belső éberséget, figyelmet jelent. Körülöttünk és bennünk mindenütt tolvajok vannak, a félelem, a kétség, a bánat és az aggodalom.


Ezek belső tolvajok, amelyek megpróbálják értelmünk békéjét és egyensúlyát ellopni. Ha megtanulunk koncentrálni, ezeknek az ellenséges erőknek nagyon nehéz belénk hatolni. Ha kétség hatol értelmünkbe, a koncentráció ereje darabokra szaggatja. Ha félelem nyomul értelmünkbe, a koncentráció ereje elkergeti. E pillanatban kiszolgáltatottjai vagyunk a meg nem világosult, sötét, romboló gondolatoknak, de el fog jönni a nap, amikor ezek a zavaró gondolatok félnek majd koncentrációnk erejétől. A koncentráció az értelem dinamikus akarata, amely azt akarja bennünk, hogy a fényt fogadjuk el, a sötétséget pedig tagadjuk meg. A koncentráció olyan, mint egy isteni harcos bennünk.” Sri Chinmoy

Miyoko Shida táncos koreográfus csodás előadása során képes egy pillekönnyű toll és pár bot segítségével egy teljes „rendszert” teremteni és egyensúlyban tartani, mert tudatát csak a céljára koncentrálja. Az összpontosított figyelem nagyfokú fegyelmet kíván, de az összeszedettség által belső békére, harmóniára lelhetünk, és könyebben találunk megoldást az épp aktuális helyzetünkre.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!