A kínai szervóra-szervidő


A hagyományos kínai orvoslásnak már régóta része a „szervóra”. Ennek az elméletnek az alapja, hogy az emberi szervek meghatározott időrendben, egy biológiai apály-dagály szerint működnek és pihennek.


A legrégebbi írásos emlék, – egy orvosi szakkönyv, a „Sárga Császár” – Huang Ti nevéhez fűződik, amely ismerteti, milyen a vérnyomás, a szív, a tüdő napi ritmusa, mikor a legintenzívebb a bőr megújulása, a sebgyógyulás, a májműködés.

Már a nyugati orvoslásban, és a homeopátiában is elismerik, és bizonyítottnak látják, hogy szervezetünk egyes alkotóelemei, szervei, funkciókörei (meridiánok) a nap 24 órájában más és más intenzitással működnek, és minden energia ősforrása, az életenergia, életerő – Qi (ejtsd csí), szabályosan körbefut a 12 legfontosabb szervünkön és szervrendszerünkön.

Minden második órában egy meridiánt és ezzel együtt egy belső szervet jár át intenzíven az energia, mindig újabb testfunkciót aktivizál. A pályákon áramló energia ezen óraciklusával kapcsolatban minden szervhez, amikor az a maximális aktivitásának időszakában van, hozzá lehet rendelni egy másik olyan szervet, amely éppen minimális aktivitással rendelkezik. Ebből az következik, hogy bármilyen módon befolyásolunk egy szervet, pontosan ellenkező hatást érünk el az adott szerv párjánál.

Ha mindennap ugyanabban az órában lépnek fel bizonyos testi vagy lelki panaszok, akkor valami nincs rendben az energiaáramlással. Ha megfigyeled, hogy a problémáid a nap melyik szakaszában jelentkeznek, akkor a szervóra segítségével megtudhatod, melyik belső szerved érintett, lokalizálni lehet azokat a zavarokat, amelyek naponta ugyanabban az órában jelentkeznek.

Ezek az „intő jelek” segíthetnek megelőzni a betegségek kialakulását, amikor nincs akut betegségünk, mert a krónikus folyamatokat így időben észrevesszük. Különböző gyógymódokkal, terápiákkal, gyógynövényekkel, táplálékkiegészítőkkel pedig újra visszaállítható az egyensúly.

1 és 3 óra között:

A máj méregtelenítő, salakeltávolító munkája ekkor a legintenzívebb. Ebben az időszakban alakulnak át vacsoránk tápanyagai üzemanyaggá. A sebek, sérülések is intenzívebben gyógyulnak. A megzavart májműködés jele lehet, hogy felébredsz. A hideg kezek és lábak, a hányinger vagy az erős idegesség is utalhat májproblémákra.

3 és 5 óra között:

Aktiválódik a tüdő, amely a bőrt és a testszőrzetet is táplálja, szabályozza a pórusok nyitódását-záródását. Köhögés, légszomj, szorító érzés a mellkasban, hajnali horkolás – ezek a jelei annak, hogy valami nincs rendjén a tüdőben.

5 és 7 óra között:

A vastagbél nekilát a tömör szerves anyag kiválasztásának és felkészül az ürítésre. Ereink összehúzódnak, amitől a vér gyorsabban kering ereinkben. Ez a folyamat fűti fel a testünket. Hörgőink is összeszűkülnek, ezért légzési problémák adódhatnak. Rendszeresen arra ébredsz, hogy sürgősen vécére kell menned? A kora reggeli hasmenés, illetve rendellenes széklet vastagbélproblémákra utal.

7 és 9 óra között:

Gyomrunk működni kezd. A mellékvesékben termelődő hormon növeli az adrenalinszintet, mely élénkíti a szívverést és a vérnyomást. Az infarktusveszély kockázata magasabb, mivel erősödik a vérlemezkék tapadási képessége. Aki reggelenként nem tud lenyelni egy falatot sem, annak gyenge a gyomorműködése. A lehetséges következmények: rossz emésztés, hányinger, hasfájás, puffadás.

9 és 11 óra között:

Aktiválódik a lép, amely az emésztés szabályozása mellett hozzájárul a vörös vértestek képzéséhez is. Agyunk ekkor a legfogékonyabb. Nem tudsz délelőtt döntéseket hozni? A gyenge lépműködés megnyilvánulhat határozatlanságban, illetve a hasfájásban és emésztési problémákban is.

11 és 13 óra között:

Legtöbb szervünk, így a szív is nagy kapacitással dolgozik. A szívbetegeket ez az időpont megviselheti. Dél körül nyugtalan és szétszórt vagy, nem tudsz semmire odafigyelni? Sokszor alszol rosszul, és egyre feledékenyebbnek érzed magad? Ha ilyen panaszaid vannak, vedd alaposan szemügyre az arcbőrödet. Gyenge szívműködés esetén az arc sápadt, esetleg túlságosan vörös.

13 és 15 óra között:

A vékonybélé a fő szerep, melynek feladata a táplálék eszencia és a salakanyag szétválasztása és a léphez, illetve a vastagbélbe szállítása. Teljesítőképességünk a mélypontra süllyed, energiánkat az emésztés köti le.

15 és 17 óra között:

Rövid időre ismét magasba lendül a teljesítőképességünk. Húgyhólyagunk energiával telítődik. E szerv fő feladata testünk vízháztartásának szabályozása, a „szennyvizek” tárolása, és különös módon az anyaméh közvetlen irányítása. Ez idő alatt a béltevékenység is rendkívül aktív.

17 és 19 óra között:

A belső energiarendszer és a nemi szervek irányítását a vesék veszik át. A veséknek alapvető szerepe van a termékenység, illetve a meddőség befolyásolásában. Hatással vannak a haj mennyiségére, illetve minőségére is. Ebben a fázisban lanyhul a szívtevékenység, ennek következtében a szervekhez kevesebb vér jut, süllyed a vérnyomás és a vércukorszint.

19 és 21 óra között:

A kis vérkör és a szívkoszorúér veszi át a főszerepet. Egy utolsó rövid lendület után lassul a vérkeringés. Szervezetünk az esti pihenésre készül. Lassan az emésztés is leáll, így amit 21 óra után tömünk a gyomrunkba, az emésztetlenül pang reggelig!

21 és 23 óra között:

Aktiválódik a hármas melegítőrendszer. Ennek felső szintje a rekeszizom fölött helyezkedik el, a tüdőt és a szívet foglalja magába. A középső melegítőt a lép és a gyomor alkotja, míg az alsóban a máj és a vese helyezkedik el. Az összes szerv nyugalmi állapotba került. Az idegek ellazulnak, mert a testünknek pihentető alvásra van szüksége.

23 és 1 óra között:

Epehólyagunk tárolja és továbbítja az epefolyadékot, amely az emésztésben fontos szerepet játszik. Az agyban mért alfa és théta hullámok ilyenkor jelzik azt, hogy álmodunk.

Egy kis odafigyeléssel nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben. Szervezeted biológiai órája kiválóan eligazít, hallgass rá!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!