A fösvény tévedése


A tanmese olyan táplálék a léleknek, amelyből nem lehet túl sokat fogyasztani, ezért hoztam egy újabb történetet: “A fösvény az aranyát a kertjében egy fa alá rejtette. Minden héten kiásta, és órákon át nézegette.


Ám egyszer egy tolvaj ellopta az aranyat. Amikor a fösvény legközelebb jött, hogy gyönyörködjék a kincsében, csak az üres gödröt találta.

A fösvény bánatában üvölteni kezdett, de annyira, hogy a szomszédok a kíváncsiságtól hajtva odaszaladtak hozzá. Amikor megtudták bánata okát, egyikük megkérdezte:

– Használtad te az aranyat?
– Nem – válaszolta a fösvény –, csak hetente megnéztem.

– Hát akkor – mondta a szomszéd –, amennyi hasznod volt az aranyad nézegetéséből, legalább annyit tudsz abból is meríteni, ha hetente kijössz ide gödröt nézegetni.

Nem a pénzünk mennyiségétől függ a gazdagságunk vagy szegénységünk, hanem az örömre való képességünktől.” Anthony De Mello

“A pénz csak felerősíti azokat a jellemvonásokat, amelyekkel az ember amúgy is rendelkezik. Aki fösvény, a pénztől még fösvényebb lesz. Aki jószívű, a pénztől még inkább jószívű lesz. Aki gazember, a pénztől még nagyobb gazemberré válik. Aki nagylelkű, azt a több pénz még nagylelkűbbé teszi.” T. Harv Eker

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!