Mit szeretnél teremteni?


Nemcsak óriási lehetőség, de felelősség is, hogy gondolataink, érzéseink, szavaink, tetteink által mit teremtünk, mit közvetítünk. Lehet a körülményekre, a külvilágra hivatkozni, ám az csak kibúvó keresés…


a saját erőnk felvállalása alól, és nem is célravezető. Mindannyiunk közös, csodálatos játszóterén folyamatosan jönnek az újabb ingerek, és próbáknak van kitéve hitünk, jellemünk, emberségünk.

Játszhatunk mindent tudót, puffogtathatunk hamis szólamokat, ködösíthetünk, taktikázhatunk, gonoszkodhatunk, versenghetünk… Lehet nagy hanggal kritizálni mindent és mindenkit, továbbszítani a generált káoszt, a megosztást, az ellenségeskedést. Lehet másokat kihasználva törtetni, és csak a saját érdekeinket figyelembe venni, vagy lehet csöndben is maradni, és csak agyalni, ezáltal fenntartva áldozatiságunkat.

Elsőre könnyű útnak tűnik az eddigi megszokott sémák alapján működni, ám akkor az eredmény is ugyanaz lesz, mint eddig. Te elégedett vagy vele?

“Néha arra gondolok, hogy egyetlen nap leforgása alatt meg lehetne változtatni a világot, ha az aranyszabály így szólna: érezz úgy mások iránt, ahogyan szeretnéd, hogy irántad érezzenek!” Deepak Chopra

Mindenkinek más a jelen helyzete, egyéni fejlődési üteme, haladási sebessége, ám a változást, változtatást senki sem kerülheti el. Segítséget adhatunk és kaphatunk, de nem oszthatjuk másokra a saját életünk feladatait.

Mindenképp tisztább helyzeteket eredményez, ha elengedjük mindazt, ami mesterséges, felszínes, és helyette a minőségi, valóban lényeges dolgokra koncentrálunk.

Mi az, ami most benned van, és ehhez képest mit szeretnél? Mire figyelsz, minek adsz helyet az életedben, mit működtetsz, és ezáltal mit adsz át a körülötted élőknek? Hogy reagálsz mások szavaira, tetteire?

“Amikor boldogságot és szép életet kérsz, ne csak magadnak kérd, hanem mindenkinek. Ha valami jobbra vágysz, ne csak magadnak kérd, hanem mindenkinek. Feltétlenül kérj magadnak bővelkedést az élet javaiban és egészséget, de kérd, hogy adasson meg mindenkinek. El tudod képzelni, mi történne, ha hatmilliárd ember ezeket kérné számodra? Rhonda Byrne

A közösségi tudatot és energiát a sok egyéni tudat és energia teremti, ahogy mi magunk változunk, a világ is úgy alakul körülöttünk, ezért jó, ha mindig magunkkal kezdjük.

Nem szükséges mindent elvetni, csak mert régi, de mindenképpen érdemes saját fizikai, érzelmi, szellemi, gondolati szintünket tisztítani, rendezni. Édes kevés, ha a nagytakarítást, a selejtezést csak a lakásunkra, az autónkra, a környezetünkre, más emberekre terjesztjük ki.

Hja, hogy mindehhez kőkemény őszinteség szükségeltetik önmagunkkal szemben? Hát bizony senkinek se könnyű önkritikát gyakorolni, felismerni, felvállalni, elfogadni a saját félelmeit, kétségeit, eddig letagadott, meg nem élt érzéseit, vágyait, … Nagy bátorságot igényel felszínre hozni és tisztázni a régmúlt és a jelen sérelmeit, és a legtöbbször magunk által állított korlátokat is át kell lépni. Az érdemi változáshoz azonban időnként radikális változtatás szükséges.

A be és elfogadó hozzáállás, a türelem, a rugalmasság, a mások érdekeit is figyelembe vevő, kölcsönös tiszteleten alapuló, szolidáris működésmód egy békésebb, örömtelibb jelen és jövő lehetőségét hozhatja el, sokkal hatékonyabban és messzebbre juthatunk el.

Persze semmire sincs garancia, mindig kockázatos változtatni, mégis megéri, mert ezáltal átrendeződhet az önmagunkkal és a külvilággal való kapcsolatunk.

Bármikor, bármilyen élethelyzetben is vagyunk, szabadságunkban áll a nyílt, játszma- és manipulációmentes kommunikációt választani, szeretettel tevékenykedni. Mindennapi odafigyelést és önmunkát igényel, de mindig van esélyünk arra, hogy jobban csináljuk, mint előzőleg.

A tisztaszívű beszélgetéseknek és tetteknek mindig sorsfordító ereje van. Ezt azonban nem elég elméletben tudni, a mindennapi gyakorlatba is szükséges átültetni. Nagy örömömre már sok ember képes erre, és bízom benne, hogy egyre több ember meri bevállalni.

Fénnyel, szeretettel teli, áldott napot, és sikeres változtatást kívánok mindenkinek.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!