Magyar Dal Napja 2011


Ez évben szeptember második vasárnapján, szeptember 11-én, újra ünnepli az ország a Magyar Dal Napját. Nyíregyháza lett a Magyar Dal Fővárosa. Egy nap a magyar zenével és a magyar zene legjobb előadóival.


Nyíregyházán a magyar zene méltatása mellett az integráció fontosságára is fel kívánják hívni a figyelmet, különféle fogyatékossággal élő művészek, művészeti csoportok produkciói is helyet kapnak a színpadi programok között. A a szabolcsi megyeszékhely rendezvényének egyik különlegessége lesz majd az a nagyszabású koncert, amit a helyi büntetés-végrehajtási intézet udvarán rendeznek. A tervek szerint olyan fellépő is lesz a programban, aki éppen büntetését tölti. További nyíregyházi fellépők: Karácsony János, Caramel, a Ghymes zenekar, valamint a világhírű nyíregyházi Cantemus kórus… és még sokan mások.

Budapesten a Campona bevásárlóközpont és a Roland East Europe közös szervezésében a „Magyar Dal Napja a Camponában” elnevezésű program során olyan népszerű együttesek előadását tekinthetik meg a Nagytétényi úti helyszín vendégei, mint a Bikini, a 100 Folk Celsius, SP, Weszely Ernő, vagy éppen a Karthago. A helyszín ritka csemegével is készül az eseményre. A magyar rock-és popzenei élet nagyjainak tárgyaiból kiállítást szerveznek a Camponában, így a nézők megcsodálhatják az egyéb relikviák között az LGT zenekar egykori próbatermének berendezési tárgyait is.

A Bem Rockparton idén is rocktörténeti múltidézésre hívnak a szervezők: koncertfilmeket vetítenek, majd akusztikus zene csendül, és a ’70-es, ’80-as, ’90-es évek rock-életének kulisszatitkait fedi fel vendégeivel az est házigazdája, Török Ádám.

Az angyalföldi József Attila Művelődési Központban az R-Go és a Napoleon Boulevard retro bulijára számíthat a XIII. kerületi közönség, a délelőtti, koradélutáni órákban pedig a gyermekeknek kedveskednek a szervezők: játékokkal, ki mit tuddal és gyermekkoncertekkel.

A jazz szerelmeseit idén a Budapest Jazz Clubban várják a műfaj legjelesebb képviselői, egyebek között Harcsa Veronika, Lakatos Ági, Gitano, Pocsai Kriszta és Szakcsi Lakatos Béla, a Malek Andrea Band, Kökény Attila és a Studio11.

Idén vadonatúj helyszín a Magyar Dal Napján a Nótahajó is. A Római-parton kikötő rendezvényhajón Pere János, Pleszel Diána, Csongrádi Kata, Karcagi Nagy Zoltán, Forgács Gábor, Lévai László, Budai Bea és Nógrádi Tóth István tolmácsolásában, valamint Boros Mátyás és cigányzenekara kíséretében szólnak magyar nóták.

Várkonyi Attilának (DJ Dominique) köszönhetően 2011-ben megvalósul a „Magyar Dal Órája”: több budapesti klub lemezlovasa szeptember 11-én 0 órától 1 óráig kizárólag magyar dance, disco és r’n’b slágereket forgat majd, de lesznek olyan helyszínek, ahol egész éjszaka magyar nyelvű zene szól. Saját színpadot tervez a Klubrádió, komolyzenei koncerttel készülnek a szervezők az Artisjus dísztermében is, sőt, a tervek szerint a tribute zenekarok is közönség elé állhatnak majd.

A Dallamos Villamos idén is két napon indul útjára. Szeptember 11-én és az azt megelőző vasárnapon (szeptember 4-én) tehetséges zenekarok szórakoztatják a 4-es, illetve újdonságként a 2-es villamos közönségét is. A Dallamos Villamos rendezvényen egy-egy ikerszerelvényből álló UV típusú villamos közlekedik majd a Széll Kálmán tér és Újbuda-központ, valamint a Jászai Mari tér és a Vágóhíd között – illetve vissza, 4 forduló erejéig.

A magyar muzsikát nemcsak az egyes színpadok szervezői, előadói és közönsége ünnepli idén szeptember 11-én, de országszerte több rádió (köztük például a Neo FM és az egri Szent István Rádió) is kizárólag magyar nyelvű dalokból válogatott repertoárral tiszteleg a Magyar Dal Napja előtt.

Még nincs vége! Százhalombatta, Szombathely, Eger, Boldog, Pécs, Salgótarján, Zalaegerszeg,… sorolhatnám a helyszíneket, és a további budapesti programokat, de inkább olvassátok el a részletes ismertetőt: magyardalnapja.hu

A Nap dala – még 2009-ből

Pop, rock, jazz, blues, dance, disco, népzene, világzene, profi, vagy amatőr, mindegy, a lényeg, hogy ez a nap a magyar zenei értékekről szóljon. Remélem, hogy a Magyar Dal Napja az év többi napján is arra készteti a zenei szerkesztőket, hogy minél több magyar dalt tűzzenek műsorra 🙂

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!