Hazugság, önámítás, érdek


Tisztelet a kivételnek (van ilyen?), de mi emberek sokszor felszínesek, szinte ösztönösen illékonyak, könnyűek és hamisak vagyunk. Kényelmetlen gondolkodnunk, beszélnünk bizonyos dolgokról, nem vesszük tudomásul,

illúziókat kergetünk, vagy menekülünk, amikor szembe kellene nézni a valósággal. Gyakran nem mondunk igazat, nem mutatjuk ki valódi érzelmeinket egy eseménnyel vagy egy emberrel kapcsolatban. Kényszerűségből, kíméletből, vagy érdekből, de sokszor csak félelemből, mert képzeletünk irreálisan felnagyítja a kockázatot. Tudatosan, vagy tudat alatt “biztonságosabb” gondosan őriznünk az önmagunkról és másokról alkotott (tév)hiten alapuló illúzióinkat.

Sokkal egyszerűbb másokat hibáztatnunk, mint mélyre nézni magunkban, és felismerni, hogy mindazt, ami bennünk és körülöttünk van – valójában mi teremtettük.

“Szemünk nemcsak lát, vetít is. Vagyis nemcsak azt látjuk, aki előttünk van, hanem azt is, akit magunkból rávetítünk. … vetíteni másra csakis olyasmit szoktunk, amit magunkban elfojtunk, vagy nem óhajtunk észrevenni.”

“A “láss visszanézve” trükkje kiszakítja a lelket saját mágikus igézetéből, új szemet és új szívet kölcsönöz, és a sorsformálás isteni hatalmát visszaadja neki.”

“Nietzsche szerint, amit az ember másnak hazudik, elenyésző semmiség amellett, amit az ember önmagának hazudik.” Hamvas Béla

Az önámításra való hajlam mindenkiben ott lakozik. Sokszor azért van szükségünk illúziókra, akár önmagunkkal szemben is, hogy az életben adódó nehézségekkel meg tudjunk birkózni. Csakhogy ez a fajta önvédelem valójában önbecsapás, menekülés, a problémákkal való szembesülés, és a felelősség elől.

Ha saját vágyainkat nem vagyunk képesek bevallani még saját magunknak sem, akkor még kevésbé tudunk őszinte kapcsolatot kialakítani bárkivel is. Észrevétlenül nagy árat fizethetünk mindezért, mert a valótlanságok mindannyiunk lelkét rombolják.

Évek óta kutatja, magyarázza az emberi lélek titkait az avatott szakemberek által érdeklődő laikusoknak tartott, Mesterkurzus (2011-től Nyitott Akadémia) címmel futó előadássorozat. Az alábbiakban három felettébb kínos, sőt szégyellt, ám minden kétséget kizáróan nap mint nap alkalmazott, egymással szorosan összefüggő tulajdonságunk kerül górcső alá: a hazugság, az önhazugság és az érdekből való cselekvés, a hazai ezoterikus irodalom kimagasló képviselőjének, Müller Péter író előadásának (és idézeteinek) köszönhetően.

Müller Péter – Hazugság, önámítás, érdek

“Érdek annyi van, ahány ember a földön. De igazság csak egy. A gyertyaláng és a reflektorfény csak méreteikben különböznek egymástól, lényegükben azonosak.”

“Van a kimondott szöveg, amit a fülünkkel hallunk és az eszünkkel értünk – és van a “szövegalatti”, vagyis a lényeg, amit nem hallunk és nem értünk. Vagy nem akarunk érteni! Ilyen is van. Hogy az ember lelki lustaságból, gyávaságból vagy érdekből nem akarja megérteni, amit a másik valóban üzen neki – inkább elhiszi a hazugságot.”

“Ha hiszel magadban és a jövődben, a hited anyaggá formálja a láthatatlant, és élhető jövőt írhatsz magadnak. De ha mások hipnotizálnak, akár tönkre is tehetnek! Olyan káprázatokba hajszolnak, melyekbe belealjasulsz. Te is árthatsz önmagadnak, és mások is neked. A képzeleted erejével magadra idézhetsz egy olyan vacak életet, melyet nem szívesen élsz.”

“…mert sokszor azért csatlakozom valahová, valamilyen csordához, mert egyedül gyengének érzem magam. Pedig azt tudnotok kell, hogy ha valakiben fölébred a mágus, – és most titkot mondok: az végtelenül erős lesz, az végtelenül erős lesz. … Lelke mélyén, kivétel nélkül minden ember, végtelenül erős. Hallhatatlan és világteremtő erővel rendelkező, Isteni lélek van benne.”

“Az ember igazi természete isteni és erős, ami gyengeség benne, az a rossz vágy, a rossz gondolat, és rossz érzés.”

“… szeretnék a bennetek élő mágussal beszélgetni, ha sikerült megszólítanom.

Varázsoljunk külön-külön és együtt gyönyörűséges, szép, méltó világot!”

Müller Péter

Szó se róla, először kellemetlen (mert kíméletlenül őszinte), DE mély és igen tanulságos előadás volt. Remélem, hogy számodra sem maradnak el a lelki következményei és felébred a benned élő mágus!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

2 hozzászólás:

 1. Köszönöm Ildi, hogy ezekről a témákról ilyen alaposan összeállított igen tanulságos anyagot tettél most közzé!

  • Energildi

   Kedves Béla!
   Muszáj időnként belenézni abba a bizonyos legbelső tükörbe.
   Te is tudod mindezt, mint “varázsló”!:-)