Gyermeknap 2012


Magyarországon május utolsó vasárnapja (2012.05.27.), más országokban június elseje a gyermekeké. “A kisgyermeket nem hiába nevezik angyalkának. “Angelosz” eredetiben azt teszi, hogy “küldött”.

Egy más világ küldötte az. Egy más világé, melynek ismeretlen delejes hatása sugárzik a gyermekarcból, gyermekszemből azokra, akikhez küldve lett. A gyermekek szemében van néha bizonyos kék sugárzat, amely bűvölő erővel bír; mely beszélni tud, s azt a színt elveszti a szem, mikor beszélni megtanul az ajk; ez a sajátszerű kék szivárvány csak gyermekszemekben észlelhető.” Jókai Mór

A gyermeknap történetét és a tavalyi köszöntésem, pár videóval ITT találod. “A gyermek szeme a jövő tükre. Jaj annak, aki elhomályosítja.” Juhász Gyula

“Néha afeletti igyekezetünkben, hogy mindent megadjunk gyerekeinknek, amit mi nem kaptunk meg, elfelejtjük nekik megadni azt, mit mi is megkaptunk.” Connie Podesta

Bródy János – Halász Judit – Mit tehetnék érted?

Én nem születtem varázslónak, csodát tenni nem tudok. És azt hiszem már észrevetted, a jótündér sem én vagyok. De ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság, úgy érezném, vannak még csodák.

Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatot, hogy lelked mélyén megtörjem a gonosz varázslatot! Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen? Mit tehetnék, áruld el nekem!

Nincsen varázspálcám, mellyel bármit eltüntethetek, hisz annyi minden van jelen, mit megszüntetni nem lehet. Nincsen hét mérföldes csizmám, nincsen varázsköpenyem, hogy holnap is még veled leszek, sajnos nem ígérhetem. De ha eltűnne az arcodról ez a sötét szomorúság, úgy érezném, vannak még csodák.

Mit tehetnék érted, hogy elűzzem a bánatot, hogy lelked mélyén megtörjem a gonosz varázslatot! Mit tehetnék érted, hogy a szívedben öröm legyen. Mit tehetnék, áruld el nekem! Mit tehetnék, áruld el nekem! Mit tehetnék, áruld el nekem!

“Minden gyermekben van egy szeretet-tank, melynek meg kell telnie szeretettel. Ha a gyermek érzi, hogy szeretik, akkor kiegyensúlyozott lesz; mikor azonban szeretet-tankja kiürül, rosszalkodni kezd. A gyermekek helytelen viselkedésének hátterében nagyrészt a szeretet utáni kielégítetlen sóvárgás rejlik.” Dr. Ross Campbell

“A gyermek NEM azért jön világra, hogy megoldja szülei problémáit, hogy kitöltse életük hiányosságait, hogy tökéletessé tegye boldogságukat, hanem, hogy a saját történetét írja és élje meg.”

“A legjobb ajándék amit valaha is a gyermekeknek adhatsz, a szeretet. Ismerd meg őket újra! Mutasd meg nekik, hogy sokkal fontosabbak számodra a karriered mulandó jutalmainál. Hamar kirepülnek, kialakítják a saját életüket, és családjuk lesz. Akkor pedig már túl késő, az idő elrepül. Kevés dolog olyan fontos, mint részese lenni gyermeked gyermekkorának!” Robin Sharma

Immár 26 éve vallom, hogy: A gyermek a legszebb ajándék. Életem legkomolyabb felelőssége, állandó vizsga, mégis nem győzök elégszer hálás lenni, hogy anya lehetek, mert anyának lenni jó! Hogy miért? ITT elolvashatod.

Egy gyermek üzenete – nemcsak a szüleihez

Ne vegyél nekem dolgokat, amelyekre Te hiába vágytál! Ne érezz bűntudatot, ha nem tudsz nekem megadni mindent, amire fáj a fogam! Néha csak azért kérek valamit, hogy láthassam hol a határ!

Add nekem az idődet! Kérdezd meg mi történt az iskolában! Beszélgess velem arról, hogy mit gondolok! Érdeklődj afelől, hogyan oldom meg a feladataimat! Taníts engem a jóra és mondd el, mi a rossz!

Vitassuk meg terveinket! Bátoríts választásaimban! Dícsérj ha megérdemlem! Terelj jó útra, ha tévedtem! Higgy nekem, bízz bennem! Irányításoddal jó utat fogok választani!

Ha magam mellett tudlak, nem csatlakozom bandákhoz, távol tartom magam az alkoholtól és a drogoktól! Magyarázd meg nekem a gyógyszer használat szabályait és figyelmeztess a drog használat veszélyeire!

Szeress és hagyd, hogy szeresselek! Szeress akkor is, ha rossz vagyok! Mutasd ki a szeretetedet még abban is, ha nem tetszik neked a viselkedésem!

Bocsáss meg nekem! Fejezd ki a megértésedet tévedéseimkor! Add az értésemre, hogy mindig van esély az újra kezdésre! Engedd meg, hogy tetteimért én vállaljam a felelősséget!

Javíts ki, mondd el, ha tévedtem, de soha ne tedd ezt mások előtt! Kérlek, soha ne hasonlíts másokhoz, különösen ne a testvéreimhez!

Büntess meg, ha rosszat teszek! Ismerd el, ha jót cselekszem!

Ne parancsolj nekem, kérj tőlem! Ez összetartozásunk érzését jelenti számomra! Ha megkérsz valamire, boldogan megteszem majd! Bánj velem úgy, mint a legjobb barátoddal!

Figyelj rám, ha szeretnék megbeszélni veled valamit! Még csak gyerek vagyok, de nekem is vannak gondjaim! Tiszteld bánatomat, fájdalmamat!

Mondd sokszor, hogy szeretsz engem! Erősíts meg abban a tudatban, hogy különleges vagyok és mindig szeretni fogsz, bármi történjen is! Részed vagyok, valami különleges dolog, a szerelem teremtett!

Megígérem, megtanulok viselkedni, mondani fogom, hogy “Bocsáss meg!”, “Kérlek szépen!”, “Köszönöm!”, “Sajnálom a történteket!” -szóval mindent, amit elképzeltél, amikor beszélni tanítottál! Mondani fogok majd mást is, pl. hogy “Szeretlek Benneteket!”

“Májusban egy vasárnapon, mikor zöldell már az ág, Szokás szerint a gyerekek körül forog a nagy világ. A felnőttek egész nap csak a gyerekek kedvét lesik, Csak azt nem értem, hogy más napokon miért nem ezt teszik…”

Bródy János – Halász Judit – Rendkívüli gyermeknap

Néha bizony úgy tűnik, hogy a gyerek csak gondot okoz, csak bajt csinál, és idegesít, és állandóan rossz.

Én viszont, mint rendesen, a gyerekek pártján vagyok, tehát javaslom, hogy tartsunk rendkívüli gyereknapot.

Egy rendkívüli gyereknap, az mindenkinek jó, és akár minden évszakban több is tarható. Egy rendkívüli gyereknap, az bármikor lehet, a lényeg az, hogy tudjon róla minél több gyerek.

Úgy érzem, hogy az ajánlatom elfogadható, mivel pedig sürgős, tovább nem halasztható. Jók legyünk, vagy rosszak, ez a kérdés, válasszatok, de mindenképpen tartsunk rendkívüli gyereknapot.

Sokszor a felnőtt azt hiszi, hogy a gyerek csak felesleges, minden bóvlit elfogad, és akármit bevesz. Pedig sok múlik azon, hogy mit hallgat, és mi az, amit lát, mert előbb-utóbb a gyerekeké lesz az egész világ.

Egy rendkívüli gyereknap, az mindenkinek jó, és akár minden évszakban több is tarható. Egy rendkívüli gyereknap, az bármikor lehet, a lényeg az, hogy tudjon róla minél több gyerek.

Gyermeknapi programokból szemezgetve:

– A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen immár huszonkettedik alkalommal rendezi meg kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvénysorozatát a budapesti Városligetben. Bővebb ITT olvasható.

– Irány a „Zöldbe” Gyereknapon is! Zöld Pardon-gyereknap Újbudán. Ugráló vár, kézműves foglalkozások újrahasznosított anyagokból, logikai játékok, egzotikus állat simogató, bábszínház, dráma foglalkozás, játékos zenei foglalkozás hangszerbemutatóval, tűzoltóautó bemutató, rendőrautó bemutató, további részletek ITT olvashatóak.

– Gyermeknapi Mesés Várjáték Hollókőn. A szervezők szeretettel várják a jelmezbe öltözött hercegnőket, királylányokat, várkisasszonyokat, hercegeket, királyfiakat és vitézeket, hogy gyermeknap alkalmából birtokba vegyék a hollókői várat. Bővebben ITT olvasható.

Rendhagyó módon az alábbi zenés videót pedig a felnőtt gyermekeknek és a szülőknek küldöm, hogy ne felejtsétek el: „…minden felnőtt volt egyszer gyerek”. Fontos, hogy megőrizzük gyermeki lelkünket!

Demjén Ferenc: Felnőtt gyermekek (Játszunk tovább)
Ugye voltál gyermek, még most is vagy?
Lerohantak az évek, az idő elhagy.
Bámuló szemmel, újra nyíló szívvel játssz mindent át.
Mit az élet kínál neked.
Felnőtt lettél, azt hiszed.
Hiszen most is játszol, s komolyan veszed.
Pedig a rejtély, mit soha meg nem leltél, még most is vár,
ahogy megjöttél, és indultál.
Azt mondom – játszunk tovább!
Újra álmodjunk hát, mint a felnőtt gyermekek.
Még mindig tiszta a szív, és ha valami hív,
kell, hogy újra ott legyek, hol voltam rég.
Az kell most még.
És eljöhet egyszer, hogy azt hiszed,
mert ősz hajú lettél, öregebb szíved.
Pedig most érzed, gyermek lett a lelked,
és szállnál még, ahol még szebb az ég neked.
Azt mondom – játszunk tovább!

Mint voltunk rég, az kell most még.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!