Európai Mobilitási Hét 2011


Szeptember 16-22 között az Európai Mobilitási Hét (EMH) programjai az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére kívánja ösztönözni, az emberek figyelmét pedig felhívni…


a gépkocsin kívüli egyéb közlekedési eszközök használatára. Szeptember 17-18-án rendezik meg a X. Autómentes Hétvégét az Andrássy korzón, ahol a hagyományokhoz híven a kilátogatókat újra gazdag program várja. Mivel ez egy időpontra esik a Hősök terén megrendezésre kerülő Nemzeti Vágta (http://vagta.hu ) és a Lánchídon megrendezésre kerülő Tudományok Hídja 2011 (http://www.facebook.com/tudomanyokhidja) rendezvényekkel, szombaton egy eddig sosem látott méretű gyalogos-sétánnyá alakul Budapesten a Lánchíd, a Széchenyi tér, a József Attila utca, az Andrássy út és a Hősök terének térsége. 🙂

Az egy hetes kampány csúcspontja pedig szeptember 22-én az Európai Autómentes Nap, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a motorizáció által okozott városi zsúfoltságra, zajra, levegőszennyezésre, baleseti veszélyekre.

Az Európai Mobilitási Hét honlapján elolvasható minden település részletes programja, illetve ITT olvashatod a budapesti programokat.

Nagyon szeretek autózni továbbra is, és sokszor szükséges a munkámhoz is az autó, mégis minden esetben mérlegelem, hogy érdemes-e autóba ülnöm, vagy inkább célszerűbb (kevésbé környezetszennyezőbb, egészségesebb, olcsóbb, sokszor gyorsabb is) a tömegközlekedést vagy a gyaloglást választanom. Egyre többen részesítik előnyben a biciklit is.

A kimerülő energiaforrások, a szmog, a globális felmelegedés mindannyiunkat veszélyeztet, és felelősséggel tartozunk az utánunk következő generációk sorsáért is. Azt olvastam, hogy Európában minden nyolcadik, autóval megtett utazás hossza nem éri el az ötszáz métert. Döbbenetes!

Nagyon találó az EMH idei jelmondata: „Közlekedj ÖKOsan!”

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!