Egészségügyi Világnap 2012


Az Egészségügyi Világnapon, április 7-én az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) vezetői minden évben új programot tűznek ki maguk elé, és egész évben annak megvalósításán fáradoznak.

Az Egészségügyi Világnap témája 2012-ben: az idősödés és egészség.
“A jó egészség éveket ad az életnek”

Ez szinkronban van az Európai Bizottság döntésével, miszerint 2012 az Aktív Időskor és a Nemzedékek Közötti Szolidaritás Európai Éve.

Ezzel arra kívánja a WHO az Európai Bizottsággal együtt felhívni a figyelmet, hogy az európai országok „őszülő társadalmak”, amely nagy vívmánya és egyben kihívása is korunknak.

Miközben a világ népessége nő, Európa népessége egyre idősödik és fogy. 2012-től az európai munkaképes korú lakosság száma csökken, míg a 60 év feletti népesség száma gyors növekedésnek indul, mintegy kétmillió emberrel évente.

Hamarosan a világon több idős ember lesz, mint gyermek. A társadalom mindenhol öregedő, de a kevésbé fejlett országok néznek szembe a leggyorsabb változással. Erre az egészségügyi és társadalmi változásra felkészülni csupán egy generációnyi időnk maradt.

Olyan megelőző egészségügyi ellátásokra, egészségfejlesztésre van szükség, amelyek maximalizálják az egészséges életéveket.

Az idősebb munkavállalók készségei fejleszthetőek az egész életen át tartó tanuláshoz való jobb hozzáférés biztosítása révén. Mindenképp szükséges a munkakörülmények, az adó- és a juttatási rendszerek felülvizsgálata, hogy a munkával töltött életszakasz meghosszabbítható legyen.

Az öregedés mindenkit érint, kortól, nemtől, gazdagsági helyzettől, lakóhelytől függetlenül. Fontos tudatosítani, hogy hasznos szerepet töltenek be a társadalomban az idősebb emberek. Jobb lehetőségeket kell teremteni számukra, hogy jobb egészségi állapotban önállóbbak lehessenek, és családjuk, közösségük aktív tagjai maradhassanak, elkerülve ezzel a társadalmi elszigeteltségüket.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!