2011 – Dharmachakra nap


2011. május 17-én ismét tibeti “nagy” Buddha nap, azaz teremtő nap lesz, amikor gondolataink, érzéseink, szavaink, cselekedeteink – jó és rossz egyaránt! – 10 milliószoros erővel hatnak, illetve tízmilliószorosan szállnak vissza ránk.


A tibeti hagyományok szerint minden évben 4 ilyen nap van, és minden évben máskorra esnek ezek a napok, mivel a Holdfázison alapulnak. A tízmilliószoros napok kiszámítása az alábbiak szerint történik:

az első holdhónap 15-ik napja, a negyedik holdhónap 15-ik napja, a hatodik holdhónap 4-ik napja és a kilencedik holdhónap 22-ik napja.

Az interneten fellelhető eltérő időpontok abból adódnak, hogy vannak, akik újholdtól, mások pedig teliholdtól számítják a napokat, így 2011-ben a tízmilliószoros napok:

egyesek szerint február 4, május 17, július 5, és november 17.
mások szerint március 19, június 15, augusztus 03, és november 17.
Találkozhattok más dátumokkal is.

Kevés a tudásom ahhoz, hogy eldöntsem, kinek van igaza, de szerintem nem is annyira az a fontos, hogy pontosan mikor vannak ezek a napok (legfeljebb nem 4, hanem 8 lesz belőle 🙂 ), sokkal inkább lényeges, hogy ne csak ezeken a napokon, hanem lehetőleg minden nap pozitívan, előremutatóan, fejlődést segítően teremtsünk, gondolataink, érzéseink és cselekedeteink által.

Gyújts meg egy füstölőt, vagy egy mécsest, próbáld meg tested, lelked tisztán tartani. Engedd el a negatív érzéseket, gondolatokat, legyen benned szeretet, elfogadás, megértés és megbocsátás önmagad és mások felé. Adj hálát mindazért, ami az életedben már bekövetkezett. Minden teremtésed belső középpontodból, a szívedből induljon ki.

A Holdnak erős hatása van a Föld vizeire s közvetlenül az emberekre is (hiszen az emberi test nagy része is víz), így teliholdkor és újholdkor sokkal érzékenyebbek vagyunk. Archetipikusan a Holdhoz a tudatalattit, a víz elemhez pedig az érzelmeket kapcsoljuk. A tibetiek szerint minden telihold és újhold napja százszoros teremtő erővel bír, tehát ezekre a napokra is érdemes figyelmet fordítani. A telihold előtti napokban gyakran meglepő érzések, indulatok törnek felszínre bennünk, és konfliktusok alakulhatnak ki körülöttünk. Ezek segítő jelzések, ezért fogadjuk őket hálával, mert megmutatják, hogy mely területekkel kell még foglalkoznunk, kihasználva e napok többszörös erejét.

A mindennapokra is igaz, de a százszoros és a tízmilliószoros napokon kiemelten, hogy: Csak olyat adj másoknak, amit te is szívesen elfogadnál, mert a karma törvénye szerint (ok-okozat), minden, amit teszünk, visszaszáll ránk.

Ryan Farish – Open Sky

Ez a nap (és a többi is) egy lehetőség, egy ajándék. Az hogy mire használod, és hogy részt veszel-e benne (továbbítod-e másoknak is, hogy ők is tudatosabbak legyenek), vagy sem, az csak rajtad áll.

Én mindenesetre csodás teremtő napot (napokat) kívánok Neked! 🙂