Az önbecsülés felépítése


“Ahhoz, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból és kiválóan érezzük magunkat, állandó önbizalom építéssel és karbantartással kéne foglalkozni. Ahogy felelősséggel tartozunk a fizikai fittségünkért, ugyanúgy…


teljes felelősséggel tartozunk az agyunk tartalmi és minőségi karbantartásával is. Kifejlesztettem egy egyszerű módszert, ami tartalmazza a fontos elemeit az önbizalom építésnek, és ami a mindennapokban is biztosítja a maximum teljesítményt.

Ez a módszer hat alapvető elemet tartalmaz. Ezek: célok, standardok, sikertapasztalat, összehasonlítás másokkal, elismerés és jutalmak. Nézzük pontról pontra:

Első elem – célok:

Az önmagunk szeretete és tisztelete közvetlenül kihat a céljainkra. A nagyban gondolkodás, a kihívó célok és azok leírása és megvalósítása megemeli az önbizalmat, ami jó érzéssel tölt el. Az önbizalom olyan állapot, amit akkor tapasztalsz meg, mikor lépésről lépésre haladsz előre azokban a célokban, aminek teljesítése fontos neked. Minden lépés önbizalom növelést okoz és kihatással van a jó közérzetre és mindenre, amit csinálsz.

Második elem – alapértékek:

A második elem az önbizalom építésben, hogy legyen tiszta alapunk és értékünk, amik iránt elkötelezettek vagyunk. A magas önbizalommal rendelkező nőknek és férfiaknak nagyon tiszta elképzeléseik vannak. Minél magasabb az értékrendünk és az ideáink, minél jobban el vagyunk kötelezve és következetesen ezen értékrendek és ideák szerint élünk, annál jobban fogod szeretni és becsülni magad, és annál magasabb lesz az önbizalmad.

A tartós önbecsülés akkor érvényesül, amikor a célok és értékek egybevágnak, és amikor úgy passzolnak, mint kézre a kesztyű. A legtöbb feszültség abból adódik, mikor valaki az ellenkezőjét teszi annak, amiben hisz. Amikor az értékek és a cél harmóniában vannak, akkor csodálatosan érzed magad és akkor kezdesz igazi sikereket elérni.

Sok ember azt mondja, hogy boldogtalan a munkájával és nem érnek el sikereket akármilyen keményen próbálkoznak. Mindig megkérdezem tőlük, hogy tényleg azt csinálják-e, ami igazán érdekli őket, és amiben hisznek. Sok esetben az emberek észreveszik, hogy amit csinálnak, az nem passzol hozzájuk. Amikor munkát váltanak és elkezdik azt csinálni, amit igazán élveznek, ami jobban következik a belső elvárásaikból, akkor kezdenek igazán sikeresek lenni, és lesz a munkájuk kielégítő a számukra.

Harmadik elem – sikertapasztalatok

A harmadik elem az önbizalom építésben a siker megtapasztalása. Amikor felállítottad a céljaidat, és alap értekeidet, nagyon fontos, hogy emberi léptékűek legyenek, hogy kis és nagy sikereket egyaránt elérhess. A nagy cél kis részekre bontása és ezen kis célok megvalósítása sikerélménnyel tölt el. Soha ne felejtsd el, hogy ha nem látod a célt, akkor meg sem tudod valósítani. Nem érezheted magad győztesnek, ha nem fektetsz le tiszta alapokat, amik által mérhető a siker és megvalósíthatóak az alapok.

Mondjuk felállítottad a céljaid, hogy eladsz vagy keresel egy bizonyos mennyiséget az évben. Hogyha ezt havi vagy heti részekre bontod, akkor jobban mérhető a cél, és jobban is fogod magad érezni. Minden alkalommal mikor elérsz egy mérföldkövet, az önbecsülésed és a képességed növekedni fog és bátornak, lelkesnek érzed majd magad a következő kihíváshoz.

Negyedik elem – összehasonlítás másokkal

A negyedik eleme az önbecsülés építésnek a másokkal való összehasonlítás. Leon Festinger a Harvard Egyetemen azt vizsgálta, hogy milyen jól teljesítünk, ha nem elérhetetlen elvárásokhoz, hanem inkább általunk ismert személyekhez mérjük magunkat. Ahhoz, hogy győztesként érezzük magunkat, legalább úgy vagy jobban kell teljesítenünk, mint a másik. Minél többet tudunk a másik munkájáról a saját területünkön, és minél kedvezőbben mérjük magunkat hozzájuk, annál inkább fogjuk magunkat győztesnek érezni és nő az önbecsülésünk.

Sikeres emberek állandóan más sikeres emberekhez mérik magukat. Gondolnak rájuk, olvasnak róluk, tanulmányozzák őket és aztán szép lassan felülmúlják őket. Végül a sikeres emberek elérik azt a pontot, ahol már csak önmagukkal mérik össze magukat és múltbéli teljesítményükkel. Ez azonban már csak akkor következik be, ha már túllépték a csúcsot és maguk mögött hagyják a versenytársakat.

Ötödik elem – elismerés

Az ötödik elem az önbecsülés építésben az általad tisztelt emberek megbecsülése, és elismerése irányodban. Hogy nagyon jól érezd magad, kellenek emberek, akikre felnézel és megbecsülsz, olyan mint a főnököd, a munkatársaid, a hitvesed vagy emberek a környezetedből. Akármikor egy elismerést kapsz egy általad tisztelt embertől, akinek a véleménye számít, az önbecsülésed megnő a lelkesedéseddel együtt és jobb munkát végzel majd.

Hatodik elem – jutalmak

Az utolsó eleme az önbecsülés építésnek a teljesítmény jutalma. Esetleg olyan munkád van, ahol a teljesítmény után jutalék jár, vagy státusz szimbólum -nagy iroda, nagy autó, vagy éppen kitüntetés vagy trófea- mind elképesztő hatással van az önbecsülésre és mindtől remekül érzed magad.

Építs rendíthetetlen önbizalmat!

Valószínűleg már tudod, hogy a legtöbb sikeres ember az önbizalom hihetetlen szintjével rendelkezik. Véghezvitték a siker és boldogság nagy szintjeit az életükben és úgy tűnnek, hogy megállíthatatlanok mindenben, amit tesznek. A tény az, hogy amikor rendíthetetlen önbizalmat fejlesztesz, az egész világod a javulás irányába meg fog változtatni.”

Brian Tracy: Az önbecsülés felépítésének 6 eleme

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!