Alga – a jövő üzemanyaga?


Amerikai kutatók megtalálták a módját, hogyan alakíthatók üzemanyaggá a tengeri moszatok, amelyek a szárazföldi növényekkel szemben számos előnnyel rendelkeznek: magas az olaj tartalmuk, valóságos “szénhidrátbombák”, és oxigént termelnek a széndioxidból.

Az alga nagy mennyiségben nő a tengerben, nem kell trágyázni, nem von el termőföldet az élelmiszer- és takarmánytermeléstől. Alternatív üzemanyagként tehát már nemcsak a kukorica, a repce, és cukornád jöhet szóba, eddig azonban hiányzott a megfelelő technológia, hogy az algában található szénhidrátot (alginát) ipari mértékben etanollá lehessen alakítani.

A kutatók most közelebb kerültek a probléma megoldásához: Az osztrigafarmok kártevőjeként ismert Vibrio splendidus baktérium génjeit juttatták be az Escherichia coli baktériumokba, amelyek lehetővé tették az alginát megemésztését, így az alga-szénhidrát 80 százalékát képesek etanollá alakítani.

A kutatók szerint ezzel a módszerrel egyetlen hektárnyi területről évente akár 19 000 liter üzemanyagot is elő lehetne állítani, ez a hozam pedig kétszerese annak, amely ugyanekkora területnyi cukornádból, és ötszöröse annak, amely kukoricából nyerhető.

A kutatást az amerikai energiaügyi minisztérium támogatta, az eljárás körül több szabadalmat is bejelentettek.

Forrás: MTI

Remélem, hogy tényleg megtalálják a lehetőséget arra, hogy gazdaságosan előállítható bioüzemanyag készülhessen az algából. Akkor már nem csak enném, de a kocsimba is azt tankolnám! 🙂

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!