A hosszútávú siker titkai


Ha megkérdezik az utca emberét, hogy szerinte ki a sikeres? – nagy valószínűséggel ilyeneket fognak válaszolni: akinek sok pénze van, akinek hatalma, befolyása van, akit sokan ismernek, és aki sokakat ismer…


És talán a sor vége felé azt is meg fogja említeni, hogy az a sikeres, aki azt teszi, amit akar. De valljuk be, kevesen vannak, akik mindegyik kritériumnak megfelelnek.

Ha igaz a fenti megállapítás, akkor érdemes-e egyáltalán a sikert hajszolni? Nem, ha a siker az, amit a fenti sztereotip jellemzők sugallnak. De ha a sikert másképpen fogalmazzuk meg, akkor már sokat javulnak az esélyek. Mondjuk akkor, ha a siker definícióját így változtatjuk meg: Sikeres az, aki egyensúlyban van önmagával.

Gyakran lehet hallani Magyarországon a sodródás kifejezést, ami azt jelenti, hogy a mindenkori körülmények alakítják az egyes emberek sorsát. De sodródásról csak azok esetében lehet beszélni, akiknek nincsenek céljaik. Ha nem akarsz sodródni, tűzz ki célokat, még akkor is, ha ezt kevesen teszik meg a környezetedben! Nem árt azonban, ha nem csak az tudod, hogy most mit fogsz tenni, az a jó ha egy hét, egy hónap, vagy egy év múlva is tudod, hogy milyen feladataid lesznek célod felé vezető utadon. Ezt stratégiának hívják.

A nehézségek azért vannak, hogy karbantartsák az ember küzdőképességét. Így aztán nem érdemes siránkozni, a gondok megoldása a gyakorlat növekedésével egyre könnyebb lesz. Aki viszont nem gyakorol, egyre mélyebbre süllyedhet.

A szerencse mindig működik, de csak kellő önbecsülés és a célok elérése érdekében jól elvégzett munka mellett.

Ha már a szerencse sem segít, akkor a hibák számát kell korlátozni. Ezt pedig ott érdemes elkezdeni, hogy nem követjük el kétszer ugyan azt a ballépést. A kevesebb hiba persze több sikert, a siker elégedettséget, az elégedettség nyugalmat, a nyugalom kreativitást, a kreativitás színesedő világot, végső soron boldogságot eredményez. Érdemes hát jól dolgozni és gyorsan tanulni.

Minél színesebbnek látod a világot, annál inkább látni fogod, hogy melyek azok a képességeid, amelyek előre visznek, s melyek amelyek hátráltatnak. Ha gyorsabban akarsz haladni, akkor az erősségeidet tedd még erősebbé. Vakok között ugyanis a félszemű a császár. A gyengeségeid, mivel nem gyengülnek tovább (hacsak nem valami fatális defektusról van szó), nem fognak oly mértékben visszatartani, mint ahogy az erősödő extra képességeid előre visznek. Ha megvizsgálod magad, ne elégedj meg vele, hogy pár dologban jó vagy. Tucat számra kell összegyűjtened a pozitív vonásokat.

A kíváncsiság sok energiát ad. Ha már semmi sem érdekel, nem fogsz már semmit sem tenni. Ezért tartsd karban az érdeklődésedet, ha sikerre vágysz.

A protekció valamikor nagyon pejoratív értelmű kifejezés volt. Ma viszont már elfogadott, hogy előrejutásod érdekében felhasználod mások segítségét. A kapcsolataidat ezért fejleszteni kell: új ismeretségeket kell kialakítanod, s azokat karban is kell tartanod. De ne feledd, a kapcsolati hálót az egymás iránti bizalom tartja össze. Sohase kerülj olyan helyzetbe, amelyben elveszítheted az ismerőseid oly értékes bizalmát!

Amit egyszer elkezdtél, azt fejezd is be! Gyakran ez csak apró lépések sorozatán keresztül lehetséges, de a kis siker is siker. Ne hagyd veszni az időt, amit a célod elérése érdekében kifejtett munkára fordítottál. Ne add fel ezért az elképzeléseid megvalósítását már az első akadálynál. Általában véve: sohase add fel!

Légy tekintettel mások céljaira, érdekeire, érzelmeire is! Hálásak lesznek érte. Aki meg nem, azzal talán nem is kell barátkoznod, vagy üzletet kötnöd.

Van nagyobb dolog annál, mint amikor azt gondolják rólad, hogy megbízhatóan dolgozol, s általában is bízhatnak benned?

Ha jó a stratégiád és hiszel is benne, akkor aligha fogod feladni. Így időnként kénytelen leszel rugalmasan viselkedni, ha nem akarsz csalódottan visszafordulni onnan, ahol eleve nyilvánvaló volt, hogy nem lehet átjutni.

Van, aki azt tanácsolja, hogy mindig a legtöbbet hozd ki magadból. De az állandó rohanás és stressz gyorsan fel fog őrölni. Ezért a hosszútávon kiemelkedő teljesítményre kell törekedned, ami azonban nem jelenti, hogy most hátradőlhetnél. Ha más dolgod, nem is lenne, akkor inkább képezd magad, mert a hosszútávú siker nélkülözhetetlen része az állandó tanulás.

A problémákból csinálj kérdéseket, és ne a kérdésekből problémákat! Csak így válaszolhatsz arra, hogy mi legyen a következő lépésed.

Vigyázz magadra! Az egyensúlyhoz szükség van egészségre. Tehát sportolj, táplálkozz helyesen, relaxálj. Ez segít az egészséges, bizalmon alapuló emberi kapcsolatok kialakításában, a családodban és a munkahelyeden. A jó kapcsolatok, különösen egy jó partnerkapcsolat jelentősen hozzájárul, hogy egyensúlyba kerülj önmagaddal, és sikeres légy.

Forrás: http://hvg.hu

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!