Életerő-prána


Energialények vagyunk. Ha megfelelő mértékben rendelkezünk a szükséges energia mennyiséggel, akkor egészséges is lehetünk. Az ősi keleti kultúrák különbözőképpen nevezik azt az energiát, amely szüntelenül…


kering bennünk és körülöttünk, és amely nemcsak testünket, de az egész világegyetemet is átjárja. A kínaiak csinek, a japánok kínek, a hinduk pedig prána-nak hívják ezt a mindent átható kozmikus energiát. Folyamatosan és öntudatlanul vesszük magunkhoz a pránát a levegő, a napfény és a föld energiájának befogadásával és átalakításával. Láthatatlan energiaközpontjainkon, a csakráinkon keresztül jut testünkbe, majd olyan finom rezgésekké alakítjuk át, ami fizikai és energiatestünk helyes működéséhez szükséges. A szervezetünkbe vitt prána a testet behálózó, szabad szemmel ugyancsak nem látható energiavezetékeken, a meridiánokon keresztül áramlik, amelyek az idegeknél és ereknél sokkal sűrűbben szövik át testünk minden pontját. Az ősi tibeti szövegek szerint 350 000 nadi biztosítja, hogy az éltető energia minden sejtünkhöz eljusson.

Ha testi, lelki és szellemi szinten kiegyensúlyozottan élünk, akkor a prána a nadikon (csatornákon) keresztül akadálytalanul áramlik. Ha azonban bármelyik szinten problémánk van, a nadik beszűkülnek vagy elzáródnak, és szervezetünkbe nem jut elég prána. Energetikai blokkok jönnek létre, melyek gátolják az energia szabad áramlását, így bizonyos szervekben energiahiány, míg máshol energiatöbblet alakul ki. A kiváltó ok tartós fennállása esetén pedig mindez előbb-utóbb betegséghez vezet.

A mindenkori energiaszintünk meghatározója a jó vagy rossz tudatállapotunknak is, vagyis annak, hogy számunkra félig tele van, vagy félig üres az a bizonyos példabeli pohár – “életünk pohara”.

Minél alacsonyabb szintű energiával bír egy ember, annál alacsonyabb szintű életeseményeket vonz magához. Az azonos rezgésminőségek ugyanis vonzzák egymást. Ez az univerzum törvényei közül a vonzás univerzális törvénye. A betegségek és az emberi teljesítménycsökkenés minden formája is az energiahiány következtében alakul ki.

Ahogy arról már a Töltődj fel energiával című cikkemben is írtam, mindannyian használjuk egymás energiáit is. Ha nagyrészt csak az embertársaink által transzformált energiával töltekezünk, akkor “mellékhatásként” egy olyan csomagot fogadunk be, amely nagy mértékben befolyásolhatja az aktuális tudatállapotunkat és elhatározásainkat, céljainkat, hozzáállásunkat, … ellenkező irányban pedig – önkéntelenül vagy tudatosan – mi is befolyásolhatjuk más emberek hangulatát, döntéseit és cselekedeteit. A “csomag”, amit kapunk, vagy adunk, nem minden esetben jó. Biztos Te is hallottál már olyan emberekről, akik a környezetük számára energiavámpírok.

Az energiaszintünk emelésére más módon is van lehetőségünk: Fizikai táplálékaink helyes megválogatásával, a szabad energia felvételét segítő gyakorlatokkal és gondolataink, érzéseink teremtő erejének uralásával.

Én a magam részéről a Pránanadi holisztikus módszerét követem. “A Pránanadi jelentése: a pránanadi szanszkrit eredetű szó, a prána jelentése abszolút energia, univerzális életerő, míg a nadi jelentése csatorna, folyam, ér, cső. Így a pránanadi jelentése abszolút energia csatorna, univerzális életerő csatorna.” A Pránanadi minden életfolyamatunkat pozitívan befolyásolja. Erről > ITT< olvashatsz bővebben.

Ezen kívül a jógatechnika különböző kéz- és testtartásait, a kézmudrákat is alkalmazom, melyek a prána (életerő) megőrzésére és finom energiakörök létrehozására szolgálnak és segítik az energia áramlását a testben. A neten sok mudrát találhatsz, én itt most kettőt mutatok be.

Prana mudra

Hogy a prána szabadon keringhessen a testedben, és jól érezd magad a bőrödben, hajlítsd be a tenyér felé a gyűrűs és a kisujjad, és támaszd meg könnyedén a hüvelykujjad hegyével. A mutató- és a középső ujj legyen egyenes, és érjen össze.

Vajra mudra

Akkor végezd, ha kimerülőben vannak energiatartalékaid, vagy épp nincs életkedved, erőd a napi teendők elvégzéséhez. A Vajra-mudra a test szintjén egy energetizáló gyakorlat, mellyel lendületbe hozható a vérkeringés. Vérszegénység, alacsony vérnyomás esetén is hatékony. Mindkét kézzel: Hüvelykujjad nyomd oldalról a középső ujj körméhez, a gyűrűsujjaid a középső ujj körmének másik oldalához, a kisujjaid tedd a gyűrűsujj körméhez, a mutatóujjaid nyújtsd ki.

Mindkét mudrát szükség szerint, vagy naponta 3-szor 5 percig végezheted. Nem az a fontos, hogy milyen sokáig tartod ki, hanem, hogy milyen intenzíven.

Mandala

A mandala szimmetrikus meditációs kép. Alapelemei a geometrikus formák, a kör, a négyzet, és a többi sokszög. A mandalában a kör jelképezi a szellemiséget, a négyzet az anyagi világot, a színek pedig érzelmekkel töltik fel ezeket a területeket. A mandala-nézés, rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. Bővebben minderről > ITT < olvashatsz.

Rendkívüli módon feltölt a meditáció is. A meditáció nem egy technika, nem egy módszer, hanem egy állapot. Ezt az állapotot szavakban leírni nagyon nehéz. A meditáció egy tapasztalat, a belső csend és harmónia megtapasztalása. Minden megvan bennünk ami a meditációhoz szükséges. A meditatív állapotot nem kizárólag a jóga-ülésben lehet elérni, és nem szükséges feltétlenül az OM-ot sem zengeni, vagy valamilyen mantrát ismételgetni, bár egyáltalán nem is árt. A meditáció lehet bármilyen hétköznapi tevékenység is, mint például a kertészkedés vagy a varrás, egészen addig, amíg “céltudatosság” nélkül cselekszünk. Bővebben erről > ITT < olvashatsz.

Egy-egy könyv elolvasása, a zene, a tánc, a sport, a természetjárás, az állatok mind-mind csodás energiaforrások, általuk életünk gazdagabbá és kiegyensúlyozottabbá válhat. Persze sosem szabad elfelejtenünk, hogy az energiának áramolnia kell, így nem csak kapnunk, hanem adnunk is kell. Apropó! Átöleltél valaha is egy fát?

A teljesség igénye nélküli felsorolásból Te is láthatod, hogy számos “módszer” a segítségünkre van abban, hogy életünk ne enerváltan, hanem élettel teli éljük. A belső hajtóerő hiányát a fentieken kívül a nem megfelelő táplálkozás és a testi-szellemi fáradtság is okozhatja. A fizikai táplálékokról írok legközelebb, aztán persze sorra kerül majd a pihenés, a kikapcsolódás, a szex, és az alvás is. 🙂

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!