Egy újabb selejtezés margójára


Kedves és nem kedves ismerőseim és ismeretlenjeim! Nem szeretnék senkit sem megbántani, de számomra egyre elképesztőbb, és megdöbbentőbb az a hamisság, képmutatás, szenteskedés,…


ravaszkodás, félrevezetés, sunyítás, és hazugság áradat, amelyben ilyen-olyan okból, egyes, embereknek nevezett gerinctelen példányok élnek.

Sokan önmagukon kívül mindent és mindenkit képesek feláldozni a vélt sikerért, csakhogy ez egyrészt múlandó, másrészt a tények makacs dolgok, és az igazságok előbb vagy utóbb, de mindig kiderülnek.

Egy hazugsághoz nemcsak a hazug kell, hanem az is, aki elhiszi. Nehéz elválasztani a pelyvát a búzától, mert sokan nem válogatnak az aljas eszközökben, és a szépen csengő féligazságok, a megtévesztő közhelyek, a csalafintaságok, a titkolózások bizony időnként elhomályosíthatják a látásunkat, a hallásunkat, félrevezethetnek.

Van, aki téves információk általi tudatlanságból, tévedésből, van, aki félelemből, gyávaságból, van, aki egyéni érdeke kedvéért, a minél több figyelem, hatalom, pénz,… megszerzéséért hazudik. Más pedig „csak” hallgat, tapintatból, közömbösségből, kényelemből, vagy sunyiságból (kaparja ki más neki a gesztenyét), vagy nem is tudom mire, vagy kire várva. Attól pedig egyenesen hányingerem van, amikor valaki nemcsak készakarva hazudik, de a lebukása után még újabb hazugságokkal próbálja magát tisztára mosni. Egyre többen pedig továbbra is csak másokra mutogatnak, embertelenül gyűlölködve háborúskodást szítanak, miközben elfelejtik, hogy a saját házuk táján is volna mit csinálni. Egyik sem mentesít senkit a saját felelőssége alól.

Én sem vagyok hiba nélküli, tévedhetetlen. Volt olyan, hogy azt feltételeztem valamiről, vagy valakiről, hogy igaz, és e szerint cselekedtem. Volt, hogy valakit félreértettem, és olyan is, hogy engem értettek félre. Az őszinteség, a tévedés beismerése, a következmények vállalása, a nyílt kommunikáció eddig minden hasonló esetben segített békésen rendezni a helyzetet.

A harag, az indulat, a gyűlölet, a bosszú mind-mind pusztító, semmit nem old meg, ezért amennyire csak lehet, kerülöm. Egyesek számára pont azért nem vagyok túl népszerű, mások pedig épp azért kedvelnek, mert ami a szívemen, az a számon is, nyílt vagyok, és így mindig tudják, hogy hányadán állnak velem.

Bár ez egyre kockázatosabb, és sok szempontból előnytelenebb, én továbbra is megengedem magamnak azt a „luxust”, és bátorságot, hogy őszinte vagyok, mert ez egyrészt végtelenül szabaddá tesz, másrészt hosszú távú, de értékálló, mindig megtérülő befektetés számomra.

Nem akarok se kevesebbnek, se többnek látszani annál, mint ami vagyok, és nagyra értékelem, amikor valaki velem szemben ugyanilyen. Csak azért, mert valaki valamit másképp gondol, nem válik az ellenségemmé, mert lehetséges, hogy az ő szemszöge arra is rávilágít, amit eddig nem vettem észre. A tényeket nélkülöző indulatos vita nem az esetem, de egy tisztázó beszélgetés által mindkettőnknek csak jobb lehet. Ehhez viszont nálam alap, hogy álarc és hátsó szándékok nélkül, tisztességesen közelítsen!

Ezért ezúton is kérem, hogy aki úgy érzi, hogy vele szemben taktikázok, nem vagyok egyenes, vagy más egyéb dolgot műveltem a sérelmére, az jelezze bátran és nyíltan felém, mert a jobbító kritikát akkor is fogadom, ha épp nem esik jól.

Egyúttal azt is kérem, hogy a magánéletben, és az üzleti életben is nagy ívben kerüljön el az, aki előre megfontolt szándékból használja ki mások naivságát, tudatlanságát, és cinkelt lapokkal játszik a mi közös, nagy játszóterünkön.

Köszönöm az újabb leckéket, megtapasztalásokat, akiktől kell, azoktól elbúcsúzom, Áldás és Béke legyen Veletek!

Akinek meg nem inge, az ne vegye magára, mert: Szerencsére azért még akadnak nem kevesen olyan EMBEREK is, akik számára az erkölcs, a becsület, a tisztesség, az empátia, a tolerancia, az együttműködő, egyenes viselkedés még nem váltak elavult értékekké, és nap mint nap tesznek azért, hogy sokaknak megmaradjon ez az erőssége.

Remélem, hogy egyre többen megértik, hogy a hazugság és csalás áradatnak csak úgy lehet vége, ha mindenki kitakarítja a saját portáját, felvállalja a saját felelősségét, kötelezettségét, feladatát, és közben bátran ki áll a jogaiért, jogainkért is. Minden tiszteletem, és támogatásom azoké, akik ezt megteszik.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.