Az egészséges életmód – 3


A légzés több mint egyszerű gázcsere, több mint az oxigén és széndioxid kicserélése. Étel nélkül hetekig bírjuk, víz nélkül napokig elélhetünk, de levegő, azaz oxigén nélkül csak perceink lehetnek.


Az oxigén a legelemibb létszükségletünk. Fiziológiailag a tüdőnkben történik a friss oxigén felvétele és az elhasznált széndioxid leadása. A szervezet a légzéssel választja ki a káros anyagok 70 százalékát (20% a bőrön keresztül, 7% a vizelettel és csak 3% távozik az emésztéssel). A szervezet gyengesége gyakran az oxigénhiányon nyugszik, ezért elengedhetetlenül szükséges a testünkben zajló élettani folyamatok működéséhez.

A légzés biztosítja számunkra a szervezetünk energetikai működéséhez szükséges energiát is. Az Életerőt (Prana, Csí) egyrészt a szüleinktől örököljük, másrészt táplálkozással és légzéssel juthatunk hozzá. Ez aztán a testünkben az energiapályákon kering, elér minden sejtet és szövetet. Ha bárhol zavar támad, kialakul a betegség valamilyen formája.

Újszülöttként még mindannyian helyesen lélegzünk, a későbbiekben ez a képességünk alapvetően megromlik. Az életmódunk, öltözködésünk, tartásunk, a bennünket érő stressz hatások mind befolyásolják, eltorzíthatják a légzésünket.

Általában felületesen lélegzünk. A rossz testtartás, a hajlott hát csaknem lehetetlenné teszik az egészséges, mély légzést. Tüdőnk kapacitásának csak kis százalékát használjuk. Amikor helytelenül ülünk, a bordák benyomódnak a hasfalba, gátolva az ott elhelyezkedő szervek vérellátását. Ez az egész emésztési folyamatot negatív irányba befolyásolja. A hiányos oxigénellátás pedig fáradtságérzetet, betegségekre való hajlamot, vérszegénységet, depressziót, sőt szenilitást is okozhat. Minden szervünk, sőt minden sejtünk alapvető szükséglete az oxigén.

Az oxigén szépít! A bőr számára az oxigén valóban a fiatalság forrása. De csak elegendő bevitel esetén marad a keringés és az anyagcsere lendületben, a bőr pedig rózsásan feszes. A gázmolekulák a tüdőből a véren keresztül kerülnek a sejtekbe, és ott a sejtosztódás hatóanyagát szállítják. A bőr aktív anyagcseréje csökkentheti a ráncképződést, és a felesleges zsírtartalékokat is könnyebb lebontani.

A szépségipar is használja az oxigént. Egyre több fitneszstúdió rendez be speciális oxigénbárt, ahol a vendégek egy maszk segítségével friss levegőt tudnak “tankolni”. Egyes helyeken már valódi oxigénstúdiók nyíltak. A látogatók kényelmes ágyakon fekszenek, és tiszta oxigént inhalálnak. Egy kompresszor szívja be a terem levegőjét, gyógyászati filter tisztítja meg a porrészecskéktől és kórokozóktól. Így abszolút tisztaságú oxigén kerül a szervezetbe. Ezt speciális vitaminkúra, lazító masszázs, vérpezsdítő szauna követi, hogy javuljon a sejtekben történő oxigén hasznosítása, frissítésként pedig salaktalanító oxigénitalt adnak.

A nyugati gondolkodás szerint a légzés nem több mint gázcsere: oxigén be, szén-dioxid ki. Az ősi keleti tanítások azonban az ember élethosszát nem években, hanem a légzések számában határozták meg. A „régiek” mindössze 13 500-szor vettek levegőt egy nap, míg a mai ember úgy 24-26 000-szer. A keletiek azt vallják, aki nem vesz jól levegőt, nem jut elegendő energiához sem. Ezért egyáltalán nem mindegy. hogy hogyan lélegzünk, milyen körülmények között, milyen minőségű és mennyiségű levegőt veszünk magunkhoz.

A férfiak általában a hasi légzési formát, a nők pedig inkább a mellkasi légzést végzik automatikusan – és felületesen. A férfiak – hacsak nem strandon, vagy hódítás közben érjük tetten őket – békésen pihegnek, míg a nők a mellkasukat domborítják szinte minden légvételkor. A rossz légzési technika aláássa a testi-lelki-szellemi egészséget, az emberek többsége mégsem használja ki a teljes légzési kapacitását.

A légzés egyik legfontosabb szabálya, hogy a levegőt lehetőleg mindig orron át szívjuk a tüdőbe. Az orrlégzés ugyanis az erőteljesebb légzőmunka eredményeként fejleszti a légzőizmokat, élénkíti a vérkeringést, az orrüreg a beáramló levegőt portalanítja, felmelegíti és párásítja is.

A teljes légzést sokszor szervi elváltozások nehezítik; leggyakoribb problémák az orrsövényferdülés, az allergia, az asztma, a gége, légcső vagy a hörgők gyulladása, hurutos megbetegedése.

Az orr eldugulása rákényszeríti a légzőrendszert arra, hogy szájon keresztül vegyen fel levegőt; tovább mélyítvén ezzel a helytelen légzési mechanizmust. A városi emberek orrában lévő csillós hámréteg sokszor már nem képes tökéletesen ellátni feladatát, nem képes megbirkózni a környezeti szennyezéssel, ezért számukra még jobban nélkülözhetetlen, hogy az orruk a lehető legteljesebb mértékben segítse a helyes légzést.

A szájon keresztüli légzés a hörgőrendszerre nagyobb feladatokat ró, az orr tisztító mechanizmusának hiányában plusz 70! százaléknyi tisztító feladat hárul a hörgők csillós hámrétegére.

A helyes légzéshez szükséges optimális feltételeket tovább rontja a dohányzási hajlam megnövekedése, de sokszor még a légkondicionáló is.

Az eldugult orr kitisztításában, a helyes légzés alapfeltételének megteremtésében segítségünkre lehetnek különböző illóolajok és gyógynövények. A legismertebb légzőrendszer-tisztító az eukaliptuszolaj, de a baktériumölő citromolaj is jó szolgálatot tehet. Mindkét olajból egy kiskanál mézhez három cseppet adagolunk, majd elszopogatjuk. Zsebkendőre cseppentve vagy párologtató lámpában alkalmazva is segít az eldugult orr kitisztításában.

A borsmenta illóolaja is kiváló orrtisztító, de a növény leveléből készített tea is megszabadíthat bennünket a hurutos megbetegedések tüneteitől.

A légzés híd a test és a tudat között. A tudatos légzés egyensúlyba hoz bennünket, az egész testet életenergiával telíti, ezért érdemes elsajátítani. Erről is írok legközelebb.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!