A valódi egészség


A valódi egészség több annál, hogy nem vagyunk betegek. Az egészség elevenség, energia, életöröm. Nemcsak a betegségnek, hanem az egészségnek is különböző fokozatai vannak. Az egészségnek csupán az első fokozata az,…


ha a test, a szellem és az érzelmek nincsenek nagyon erős terhelés alatt. Az egészség növekedésre vágyik, mert az életben semmi sem stagnál. Az egészség olyan, mint egy izom: ha nem foglalkozunk vele naponta, visszafejlődik. Ilyen értelemben az egészség életforma, amelyben nemcsak magunkat részesíthetjük, hanem másokat is. A legmagasabb rendű egészség nem a mániákus fitnesz, hanem az élettel való összhang.

Ha az orvos nem állapít meg testi bajt, azt hisszük, hogy egészségesek vagyunk. Az egészség azonban sokkal több ennél. Azt jelenti, hogy érzelmileg, anyagilag, szellemileg, kapcsolatainkat és munkánkat tekintve, valamint spirituálisan is egészségesek vagyunk. Továbbá azt, hogy a megfelelő helyen, a megfelelő emberekkel élünk, hogy úgy élünk, és úgy fejezzük ki magunkat, ahogyan azt szükséges/érdemes tennünk. Az egészség tehát sok területen juthat kifejezésre.

Testileg akkor gyógyulhatunk meg, ha ismét megtanuljuk, hogy érezzük a testünket, hallgassunk rá és bízzunk benne. A testünk világosan és őszintén nyilatkozik meg, ha készek vagyunk odafigyelni rá.

Erre épül a “Body-Mind-Balance”, azaz a “test és a szellem egyensúlya” gyógyító módszer. Ennek során a testünkkel beszélgetünk, azt mondjuk neki: “Egy életen át szolgáltál, s tudom, hogy sokszor megfeledkezem arról, hogy köszönetet mondjak azokért az évekért, amikor értem dolgoztál. Kedves testem, van-e valami, amit jobban kellene tennem az érdekedben, mint eddig?” Azután megállunk, elviseljük a csendet és várunk, amíg a testünk válaszol. Először nagyon óvatosan nyilatkozik majd meg, hiszen végül is már rég nem beszéltünk vele, de később annál érthetőbb lesz.

Az a szó, hogy “gyógyíthatatlan”, nem létezik – ez ugyanis azt jelentené, hogy valaki el van zárva a gyógyulás esélyétől.

Ha nem megfelelően használjuk az autónkat, tönkremegy. Ha törvénybe ütközőt követünk el, megbüntetnek, ha pedig nem megfelelően bánunk a testünkkel, megbetegszünk. Minden fájdalom – akár a legkisebb kellemetlen érzés is – üzenet és felszólítás, hogy változtassunk a gondolkodásunkon, az érzéseinken, a cselekedeteinken.

A betegség nem csak a testben, hanem a munkában, a partnerkapcsolatban, a gazdasági helyzetben vagy a spirituális állapotban is megmutatkozik. A betegség mindig azt akarja megmutatni, hogy valahol elakadás vagy hiány van. Ha ott szüntetjük meg a problémát, ahol van, meggyógyítjuk a betegséget.

Minden kezelésnek szerves egészet kell alkotnia, ki kell terjednie a test, a szellem és a lélek egységére. Ez sohasem történhet a betegség ELLENÉBEN, hanem a gyógyulásÉRT.

Ha orvoshoz megyünk, ő rendszerint azt kérdezi: “Mi a panasza?” Mi pedig ahelyett, hogy azt kérdeznénk, mit kell tennünk azért, hogy egészségesek legyünk, a legtöbbször negatívummal felelünk – azzal, hogy mi fáj. Például azt mondjuk: “Asztmám van!” De azt is látnunk kellene, hogy hiányzik a belső tér, a perspektíva, a harmonikus csere. A tüneteket természetesen komolyan kell venni és el kell fogadni, hiszen erre szólítanak fel. Ezt követően azonban fel kellene ismernünk, hogy miben szenvedünk hiányt, és a pozitív felfogásra kellene irányítanunk alkotó tudatunkat, arra, amit a tünet megkövetel.

A gyógyuláshoz nyitottságra van szükség, változtatási készségre – egy lépéssel tovább kell menni, mint addig.

A gyógyulás olyan, mint egy új terület birtokbavétele. Amikor Kolumbusz útnak indult az új világba, amelyet később Amerikának neveztünk el, ismeretlen földre utazott. Ha meg akarunk gyógyulni életünk valamely területén, nekünk is el kell indulnunk egy új vidékre. Ott meg kell találnunk a harmóniát, és birtokba kell azt vennünk. Elsőre szokatlan lesz az új hely, s nagy a kísértés, hogy visszakerüljünk a régire. Ám ha felismerjük, hogy milyen sok örömet nyújt a gyógyulás, kialakul a bizalmunk az új, harmonikus, egészséges életforma iránt.

Forrás: Kurt Tepperwein: Az élet nagykönyve – részletek

„Képzeljen el egy hattyút a tavon: milyen elegáns és méltóságteljes, amint a vízen úszik! Ám ha partot ér, csak csetlik-botlik.” Sok ember a kelleténél nehezebbé teszi az életét azáltal, hogy rossz „terepet” választ hozzá. A népszerű író, pszichológus, tanító gyakorlatorientált könyve, melyet az élet kalendáriumának is nevezhetnénk, minden hónapot egy bizonyos kvalitásnak vagy erénynek szentel, és minden napra új spirituális feladatot jelöl ki. Ha a szerző gondolatait és az azokra hangolt feladatokat beépítjük a mindennapjainkba, megtanulhatjuk igazán élni és élvezni az életet.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!